Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62  Maakuntien liittojen EAKR-hankehaku ajalle 30.1.-1.3.2024

VSLDno-2023-664

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto avaa EAKR-haun Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelmasta ajalle 30.1.-1.3.2024. Haun avaa koordinoivana liittona Uudenmaan liitto. Käsittelevä liitto päättää alueensa kehittämisen painopisteistä ja valitsee rahoitettavat hankkeet. 

Tässä haussa mukana olevat maakuntien liitot osoittavat rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaiseen toimintaan. Kukin maakunnan liitto määrittelee omasta kehyksestään rahoitettavan toiminnan kohdentumisen, haun painopisteet sekä hakuun avattavat ohjelman toimintalinjat ja erityistavoitteet. Haun painopisteitä ohjaavat maakuntaohjelma ja alueen älykkään erikoistumisen strategia.  

Hankkeita voi hakea alueellisina, ylimaakunnallisina tai ylialueellisina. Hakuun osallistuvien maakuntien liittojen yhteisenä tavoitteena on edistää myös ylimaakunnallista hanketoimintaa. Tavoitteena on myös useiden maakuntien yhteishankkeet, jotka edistävät suomalaisten osallistumista tärkeimpiin EU:n ohjelmiin. Hankkeen tulee soveltua haun painopisteisiin niiden maakuntien alueella, joiden rahoituskehyksestä hanketta haetaan rahoitettavaksi. 

Välittävä toimielin voi valikoida haussa pisteytettäväksi vain osan erityistavoitteen sisältöön perustuvista erityisistä valintaperusteista. Välittävä toimielin vahvistaa haussa käytettävät valintaperusteet hakuilmoituksella. Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Hakemuksen tulee arvioinnissa saada vähintään 60 % erityistavoitteen maksimipistemäärästä tullakseen rahoitetuksi tästä hausta. 

Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta hankkeita rahoitetaan tässä haussa enintään noin 3,4 miljoonalla eurolla valtion talousarvioon otettujen määrärahojen puitteissa. Hakuun avattavat Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman EAKR-toimintalinjat ja niiden erityistavoitteet ovat: 

Toimintalinja 1: Innovatiivinen Suomi  

Erityistavoite 1.1: Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen  

Erityistavoite 1.2: Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi   

Toimintalinja 2: Hiilineutraali Suomi 

Erityistavoite 2.1: Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasujen vähentäminen 

Erityistavoite 2.2: Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja –palautuvuuden edistäminen   

Erityistavoite 2.3: Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen  

 

Toimeenpanolain (20 §) mukaisesti maakunnan yhteistyöryhmän tehtävänä on laatia ehdotus AURA-ohjelmasta rahoitettavien hankkeiden tarkentaviksi alueellisiksi valintaperusteiksi. Tässä haussa kaikkien hakuun avattavien erityistavoitteiden osalta esitetään käytettäväksi tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Valintaperusteessa arvioidaan, tukeeko hanke kohdealueensa maakunnan/maakuntien strategioiden toimeenpanoa. Kukin hakuun osallistuva maakunta painottaa oman maakuntansa strategioissa tunnistettuja kärkialoja ja kehittämiskohteita. Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueita ovat: 

1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus  

2) Innovatiiviset ruokaketjut 

3) Lääke- ja terveysteknologia. 

Asia on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023 pidetyssä kokouksessa. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyy haun sisällön sekä tarkentavan alueellisen valintaperusteen esitettäväksi hallintoviranomaiselle. 

Asia on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023 pidetyssä kokouksessa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.