Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 EAKR-yritystukikatsaus

VSLDno-2023-371

Perustelut

Lain alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoista (7/2014) 27 §:n mukaan liike ja ammattisalaisuuden piiriin kuuluvia yksittäisiä yrityshanke-esityksiä ei voinut käsitellä maakunnan yhteistyöryhmässä. Yhteistyöryhmä sai ennen päätöksentekoa yhteenvetotiedot saapuneista yritystukihakemuksista. Lain alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta (756/2021) mukaiset säännökset eivät tuo muutosta menettelyihin.

Vanhan ohjelmakauden EAKR-päätöksenteon käynnistyttyä v. 2015 TEM antoi ohjeen koskien käsittelyssä olevien yritystukihakemusten yhteenvetotietojen viemisestä MYR:iin ennen päätöksentekoa. Meneillään olevalle ohjelmakaudelle TEM ei ole antanut uutta ohjeistusta, joten toistaiseksi sovelletaan edelleen vanhaa ohjetta. Ohjeen mukaan yhteenvetotiedot sisältävät:

  • tukiryhmä (= yrityksen kehittämisavustus)
  • listauksen ajanjakso
  • listauksen ajanjaksolla haettujen avustusten kappalemäärä
  • listauksen ajanjaksolla haettujen avustusten euromäärä yhteensä
  • hankkeiden ja haettujen avustusten määrät kuntakohtaisesti
  • hankkeiden ja haettujen avustusten määrät toimialakohtaisesti (TOL numerotaso)

Saapuneet EAKR-yritystukihakemukset on esitelty MYR:n sihteeristössä ennen päätöksentekoa. Em. ohjeessa todetaan myös, että maakuntien yhteistyöryhmille pitää toimittaa ainakin kerran vuodessa yhteenveto myönnetyistä avustuksista. Yhteenvedon tarkemmasta tietosisällöstä ELY-keskuksen sopivat maakuntien yhteistyöryhmien kanssa erikseen. Huomioitava on kuitenkin, että yhteenveto ei saa sisältää salassa pidettävää tietoa.

Oheismateriaalina olevassa EAKR-yritystukia koskevassa päätöskoonneissa on esitetty julkistettavissa olevat ammatti- ja liikesalaisuuksia sisältämättömät tiedot 02.12.2022-11.05.2023 tehdyistä ohjelmakauden 2021–2027 EAKR – yritystukipäätöksistä.  

Yrityksen kehittämisavustusta on edellisenä vuotena 2022 ja alkuvuodesta 2023 haettu vähän. Myönteisiä EAKR kehittämisavustuspäätöksiä on tehty 02.12.2022-11.05.2023 15 kehittämishankkeelle (liite). Hakemusten vähäisyyden arvioidaan johtuvan pääosin vallitsevasta taloudellisesta epävarmuudesta, joka on johtanut yritysten varovaisuuteen kehittämishankkeiden osalta, tosin hakemusten määrä on hieman vilkastunut toisen hakujakson aikana. Lisäksi EURA järjestelmä ei vieläkään toimi kokonaisuudessaan, eikä esimerkiksi maksatuksia voida vielä hoitaa järjestelmän kautta. Vuoden 2023 toisen hakujakson (07.04.-31.05.2023) päätöksiä ei ole vielä tehty. EAKR yritystukihakemuksia on kaikkiaan jätetty toisella hakujaksolla yhteensä 38.     

Meneillään olevan ohjelmakauden 2021-2027 EAKR-yritystukien rahoituslinjausta muutettiin 01.04.2023 lukien ja asia käsiteltiin MYR:n kokouksessa 27.02.2023. Voimassa olevassa rahoituslinjauksessa väljennettiin kehittämisavustuksen linjauksia ja investointien rahoitus mahdollistettiin. Uusia rahoituslinjauksia on sovellettu 07.04.-31.05.2023 hakujaksosta alkaen. Uuden rahoituslinjauksen odotetaan aktivoivan yrityksiä jättämään enemmän laadukkaita hakemuksia. Uusi EAKR hakujakso on alkanut 01.06.2023 lukien.       

 

Lisätietoja: 

Pasi Ristilä, johtava yrityspalveluasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY

Ehdotus

Esittelijä

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Yksikönpäällikkö Jaakko Ryymin Keski-Suomen ELY-keskuksesta esittelee asian.

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Jaakko Ryymin esityksessä todettiin vireillä oleva hankekanta sekä tilanne päätettyjen hankkeiden osalta Länsi-Suomen alueella. Varsinais-Suomen osalta hankkeiden keskimääräinen koko on kasvanut. Valtaosa hakijoista on ns. pieniä tai mikroyrityksiä.

Merkittiin tiedoksi.