Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Lääkekehityskeskuksen valmistelutilanteen ajankohtaiskatsaus

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Päätös keskuksen perustamisesta ja sijoittamisesta Turkuun tehtiin 4.2.2022 Olennaisia askeleita valmistelussa ovat osakkeiden siirto, yhtiön hallituksen kokoonpanon täydentäminen, toimitusjohtajan rekrytointi ja pääomituksen suorittaminen yhtiölle. Hallitus päätti budjettiriihessä syksyllä 2022 pääomittaa keskusta 20 miljoonalla eurolla ja samalla siirtää omistajaohjauksen STM:stä TEM:n vastuulle.  Toimintansa aloittava lääkekehityskeskus on osakeyhtiömuotoinen. Valtio omistaa kaikki osakkeet. Osakkeiden siirtopäätös STM:stä TEM:iin tulee voimaan 5.6.2023. Yliopistot toimivat näillä näkymin keskuksen kumppaneina, eivät osakkaina. Valtion 20 miljoonan euron pääomitus odottaa budjettimomentilla. Keskuksen toiminnan käynnistäminen edellyttää pääomituksen suorittamista yhtiölle. Valmisteluaikatauluihin saattaa vielä tulla muutoksia.

Tavoitteena on ollut, että Lääkekehityskeskukselle nimetään uusi hallitus kesäkuussa 2023. Hallituksen nimeäminen odottaa TEM:ssä uutta elinkeinoministeriä. Uusi hallitus käynnistää edelleen toimitusjohtajan rekrytoinnin. Tehtävään tarvitaan sekä vankkaa lääke- ja toisaalta rahoitusalan osaamista.  TEM käynnisti marraskuussa johtavan asiantuntijan rekrytoinnin Lääkekehityskeskuksen perustamis- ja käynnistämistehtäviin. Tehtävään valittiin Business Finlandin ulkomaisten investointien edistämisorganisaation Invest In Finlandin Terveyden ja hyvinvoinnin toimialalta Tarja Enala. Johtavan asiantuntijan lisäksi TEM:ssä lääkekehityskeskuksen perustamistehtäviä mm. keskuksen toimintasuunnitelmaa ja liiketoimintamallin hankintakilpailutusta valmistelee erillinen tiimi. Lääkekehityskeskuksen perustamisen etenemisestä tiedotetaan valtakunnallisella kiertueella touko-kesäkuussa. Turussa ao. tilaisuus järjestettiin 9.6. Tilaisuuksiin on kutsuttu mm. yliopistojen ja muiden sidosryhmen edustajia.

 

Lisätietoja:

Kansallinen Lääkekehityskeskus TEM:n omistajaohjaukseen: https://valtioneuvosto.fi/-/1410877/kansallinen-laakekehityskeskus-tem-n-omistajaohjaukseen. 

Lääkekehityskeskus - Sosiaali- ja terveysministeriö: https://stm.fi/laakekehityskeskus. 

 

Tarja Enala, johtava asiantuntija, Työ -ja elinkeinoministeriöstä

 

Ehdotus

Johtava asiantuntija Tarja Enala Työ -ja elinkeinoministeriöstä esittelee asian. 

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Kansallinen Lääkekehityskeskus Oy:n toimialana on tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen sekä yliopisto- ja yrityslähtöisten lääkeaihioiden hyödyntäminen ja kaupallistaminen sekä kustannustehokklaan ja itsekannattavan toiminnan varmistaminen pitkällä aikavälillä. Tilat keskukselle on varattu Kupittaan Data Citystä ja toimitusjohtajan rekrytointi on jo käynnissä. Toiminnan liiketoimintamallia ja ansaintalogiikkaa selkeytetään osana jatkovalmistelua. Kansallinen lääkekehityskeskus tulee verkottumaan laajasti alan toimijoiden kanssa ja hakee monipuolisia yhteistyömalleja sekä palvelukokonaisuutta. 

Maakunnan yhteistyöryhmä merkitsi Lääkekehityskeskuksen valmistelun ajankohtaiskatsauksen tiedoksi.