Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Järjestöyhteistyön tiekartta 2023-2025

VSLDno-2023-335

Valmistelija

  • Salla-Maria Lauttamäki, kehittämispäällikkö, salla-maria.lauttamaki@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmän järjestöjaoston laatiman Pidetään kaikki mukana! Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartan 2023–2025 tavoite on, että Varsinais-Suomi on järjestöyhteistyön mallimaakunta ja tarjoaa hyvinvoinnin mahdollisuuksia kaikille. Tiekartta tukee työskentelyä tavoitteen saavuttamiseksi ja tunnistaa järjestökentälle juuri nyt tärkeitä yhteistyöteemoja.

Tiekartan teemat on valittu Varsinais-Suomen maakuntastrategiasta 2040+ ja maakuntaohjelmasta 2022–2025. Teemat ovat: syrjäytymisen ehkäiseminen ja osallisuuden toimintamallit, aktiivinen kansalaisuus, kuntien palveluvalikoima, kulttuurin saavutettavuus ja ympäristön hyvinvointivaikutukset. Näissä teemoissa varsinaissuomalaisessa järjestöyhteistyössä tunnistetaan erityistä tarvetta ja toisaalta vahvuutta. Järjestöjaosto on laatinut teemoista toteuttamissuunnitelman, joka edelleen tunnistaa konkreettisia tehtäviä tavoitteiden edistämiseksi.

Tiekartan tarkoitus on toimia työkirjamaisena tukena ja apuna varsinaissuomalaisille järjestöille oman ja yhteisen toiminnan laadun kehittämisessä, kun toimintaympäristö ja kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvat tarpeet jatkuvasti muuttuvat. Tiekartta on tarkoitettu erityisesti järjestöjen ja yhdistysten toimintaa kehittävien vastuuhenkilöiden tueksi, mutta sen ajatukset voivat palvella myös muita järjestöjen jäseniä, kuntia, rahoittajia ja päättäjiä, kun he tutustuvat Varsinais-Suomen järjestökenttään.

Liitteenä Pidetään kaikki mukana! Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartta 2023–2025.

 

 

 Lisätietoja: 

Tauno Linkoranta, kyläasiamies, Varsinais-Suomen Kylät ry

Ehdotus

Järjestöjaoston puheenjohtaja, kyläasiamies Tauno Linkoranta esittelee asian.

Maakunnan yhteistyöryhmä merkitsee järjestöyhteistyön tiekartan vuosille 2023–2025 tiedoksi.

Päätös

Varsinais-Suomi on aktiivisen järjestöyhteistyön osalta maan kärkeä eri mittareilla mitattuna ja maakunnassa on aktiivinen kaksikielinen järjestökenttä. Kyläyhteistyö on hyvin aktiivista. Järjestöt toimivat kattavasti mm. kuntayhteistyön rajapinnassa. Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys ovat myös keskeisiä korostuvia asioita nykyjärjestöjen toiminnassa. Kiinteistöjen ylläpitohaasteet ovat niin ikään ajankohtainen asia.

Uusina asioina tiekarttayhteistyössä korostuvat osaamisen kehittäminen, itsearvioinnin kehittäminen, kuntayhteistyön edelleen vahvistaminen ja tulevaisuustyö.

Maakunnan yhteistyöryhmä merkitsi järjestöjaoston tiekartan vuosille 2023-2025 tiedoksi.