Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Alueellinen valintaperuste alue- ja rakennepolitiikan ESR+ hankehaussa

VSLDno-2022-429

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Laki alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta (756/2021) 20 §:n mukaan maakunnan yhteistyöryhmän tehtävänä on laatia ehdotus hallintoviranomaiselle Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta rahoitettavien hankkeiden tarkentaviksi alueellisiksi valintaperusteiksi. Hyväksytty tarkentava alueellinen valintaperuste tarkoittaa sitä, että se otetaan mukaan hakemusten pisteytykseen muiden hakuun valittujen valintaperusteiden kanssa.

Alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymien valintaperiaatteiden mukaan alueellinen valintaperuste voidaan ottaa käyttöön hakukohtaisesti. Valintaperuste on: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin”. Keski-Suomen ELY-keskus esittää, että edellä mainittua tarkentavaa valintaperustetta tarkennetaan ESR+ hankehauissa seuraavasti:” Hankkeen toiminta tukee kohdemaakunnan maakuntastrategiaa ja/tai älykkään erikoistumisen strategiaa”.  Keski-Suomen ELY-keskus esittää, että tarkentavaa valintaperustetta voitaisiin käyttää esitetyn mukaisena tulevissa ESR+ -hauissa toistaiseksi.

Jos alueellista valintaperustetta on tarpeen muuttaa tuleviin hakuihin, asia tuodaan uudelleen maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyy alueellisen valintaperusteen alue -ja rakennepolitiikan ESR+ hankehaussa.

Päätös

Aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio esitteli asian.

Kyseessä on hallintoviranomaiselle tehtävästä esityksestä koskien hankehakujen alueellisia valintaperusteita (maakuntastrategian mukaisuus). Näin varmistetaan myös yhdenmukaisuus EAKR-hakujen alueellisten linjausten kanssa.

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi alueellisen valintaperusteen alue- ja rakennepolitiikan ESR+ hankehaussa.