Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Yhteenveto EAKR-yritystukipäätöksistä

VSLDno-2022-427

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Lain alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoista (7/2014) 27 §:n mukaan liike ja ammattisalaisuuden piiriin kuuluvia yksittäisiä yrityshanke-esityksiä ei voinut käsitellä maakunnan yhteistyöryhmässä. Yhteistyöryhmä sai ennen päätöksentekoa yhteenvetotiedot saapuneista yritystukihakemuksista. Lain alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta (756/2021) mukaiset säännökset eivät tuo muutosta menettelyihin.

Vanhan ohjelmakauden EAKR-päätöksenteon käynnistyttyä v. 2015 TEM antoi ohjeen koskien käsittelyssä olevien yritystukihakemusten yhteenvetotietojen viemisestä MYR:iin ennen päätöksentekoa. Uudelle ohjelmakaudelle TEM ei ole antanut vielä uutta ohjeistusta, joten toistaiseksi sovelletaan edelleen vanhaa ohjetta. Ohjeen mukaan yhteenvetotiedot sisältävät:

  • tukiryhmä (= yrityksen kehittämisavustus)
  •  listauksen ajanjakso
  • listauksen ajanjaksolla haettujen avustusten kappalemäärä
  • listauksen ajanjaksolla haettujen avustusten euromäärä yhteensä
  • hankkeiden ja haettujen avustusten määrät kuntakohtaisesti
  • hankkeiden ja haettujen avustusten määrät toimialakohtaisesti (TOL numerotaso)

Saapuneet EAKR-yritystukihakemukset on esitelty MYR:n sihteeristössä ennen päätöksentekoa. Em. ohjeessa todetaan myös, että maakuntien yhteistyöryhmille pitää toimittaa ainakin kerran vuodessa yhteenveto myönnetyistä avustuksista. Yhteenvedon tarkemmasta tietosisällöstäELY-keskuksen sopivat maakuntien yhteistyöryhmien kanssa erikseen. Huomioitava on kuitenkin, että yhteenveto ei saa sisältää salassa pidettävää tietoa.

Oheismateriaalina olevassa EAKR-yritystukia koskevassa päätöskoonneissa on esitetty julkistettavissa olevat ammatti- ja liikesalaisuuksia sisältämättömät tiedot 08.12.2021 – 30.11.2022 tehdyistä vanhan ohjelmakauden 2014–2020 EAKR –yritystukipäätöksistä ja 18.03.2022-01.12.2022 tehdyistä uuden ohjelmakauden 2021–2027 EAKR – yritystukipäätöksistä. EURA 2021 raportointijärjestelmä on vielä puutteellinen, eikä mahdollista vielä uuden ohjelmakauden osalta aiemman käytännön mukaista päätöskoontia.

Isoon osaan vanhan rahoituskauden koonnissa esitetyistä päätöksistä on kohdistettu REACT-EU välineen kautta Suomeen kanavoitua lisämäärärahaa. Lisämäärärahassa ensisijaisena painopisteenä on pk-yritysten tukeminen ja uusiutuminen covid-19 kriisistä selviytymiseksi. Rahoituksella on luotu pohjaa talouden vihreälle, digitaaliselle ja palautumiskykyä tukevalle elpymiselle. Tärkeitä teemoja ovat olleet digitaalisuuden ja vähähiilisen liiketoiminnan edistäminen, sekä sitä tukeva tutkimus ja innovointi.

Uuden ohjelmakauden 2021-2027 EAKR-yritystukien rahoituslinjausta, hakemusten käsittelyprosessia ja hakujen käynnistymistä esiteltiin MYR:n kokouksessa 20.12.2021. Yrityksen kehittämisavustusta on toistaiseksi haettu vähän ja siksi myös päätösmäärä on v. 2022 aikana jäänyt vähäiseksi. Hakemusten vähäisyyden arvioidaan johtuvan pääosin vallitsevasta taloudellisesta epävarmuudesta, joka on johtanut yritysten varovaisuuteen kehittämishankkeiden osalta. Lisäksi ohjelmakauden ensimmäisen vuoden aikana päätöksentekoa on viivästyttänyt huomattavat tekniset ongelmat EURA 2021 -järjestelmän kanssa. Käytännössä päätöksiä on pystytty tekemään vasta loppusyksystä 2022 lukien. V. 2023 osalta suunnitellaan Yrityksen kehittämisavustuksen Varsinais-Suomea koskevan rahoituslinjauksen tarkistamista.

 

Lisätiedot: Strategiapäällikkö Timo Mäkelä, p. 02 9502 2619, sp etunimi.v.sukunimi@ely-keskus.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Strategiapäällikkö Timo Mäkelä Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta esittelee asian.

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Strategiajohtaja Timo Mäkelä esitteli asian.

Ohjelmakausi 2014-2020 (8.12.2021 – 30.11.2022 välinen aika; Varsinais-Suomi)

  • päätöksiä 8 kpl: 0,9 M€ - vaikutukset 83 uuteen työpaikkaan – lv:n lisäys 20 M€ - viennin lisäys 14 M €
  • isossa osassa REACT-EU rahoitus pk-yritysten tukemiseen ja uusiutumiseen covid-19 kriisistä selviytymiseksi
  • luotu pohjaa talouden vihreälle, digitaaliselle ja palautumiskykyä tukevalle elpymiselle, tärkeinä teemoina digitaalisuuden ja vähähiilisen liiketoiminnan edistäminen sekä tätä tukeva tki-toiminta

Ohjelmakausi 2021-2027 (18.3.2022-1.12.2022 välinen aika; Varsinais-Suomi)

  • päätöksiä 17 kpl: 0,8 M€
  • erityistavoite 1.3 pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen
  • hakemusmäärä vähäinen (vallitseva taloudellinen epävarmuus ja tästä johtuva varovaisuus kehittämistyössä)
  • päätöksentekoa viivästyttänyt huomattavasti EURA 2021 –järjestelmän tekniset ongelmat
  • rahoituslinjaus (tarkistaminen suunnitteilla v. 2023 osalta)
    • pk-yritysten innovatiivisten,  merkittävien ja  perusliiketoiminnasta erillisten kehittämishankkeiden tukeminen, avustus enintään 50 t€/hanke
    • pk-yritysten omien tuotteiden ja tuotantomenetelmien kehittämiseen sekä kansainvälistä kasvua ja vientivalmiuksia edistäviin toimenpiteisiin
    • alkavien ja alle viisi vuotta toimineiden pk-yritysten hankkeisiin ja yli viisi vuotta toimineiden pk-yritysten hankkeisiin sillä edellytyksellä että ko. yrityksellä ei aiempaa kokemusta tai onnistumista suunnitelmallisesta viennistä
    • valinnassa painotetaan vähähiilisyystavoitetta sekä uusien nousevien toimialojen hankkeita (esim. bio- ja kiertotalous sekä luovat alat)
    • korostetaan myös Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen painopisteisiin liittyviä hankkeita
    • kannustetaan pk-yrityksiä hyödyntämään korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyötä osana kehittämishankkeita

Koko maan tilanne 5.12.: 217 päätöstä: KESELY (läntinen alue) 116 kpl, joista myönteisiä 78 kpl

Todettiin että jatkossa yritysrahoituslinjaukset tuodaan MYR:n käsittelyyn.

Keskustelua käytiin tukien suuruudesta eri ohjelmakausilla ja tuotiin esille huoli mm. maaseudun yritystukien mahdollisesta suuntaamisesta Itä-Suomeen Ukrainan sodan aiheuttaman taloudellisen tilanteen takia.

Merkittiin tiedoksi