Perustelut
Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 neljäs EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 31.1.2024-1.3.2024 Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 538 000 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 670 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen, 473 000 euroa, 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 717 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 999 000 euroa).
Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia.
Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui yksitoista. Ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin kaksi. Uudenmaan liiton käsittelyyn jätettiin yksi ylimaakunnallinen hankekokonaisuus, joissa Varsinais-Suomi on toteutusalueena mukana.
Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi
Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen
1. R-01595 (404147, 404221) ja inv. 404306 Älykkään korkeapainejälkiprosessointi teknologian kehittäminen 3D-tulostukseen (PREPOCOM) ja Investointi-Älykkään korkeapainejälkiprosessointi teknologian kehittäminen 3D-tulostukseen (PREPOCOM) (Turun yliopisto)
Hankekuvaus: 3D-tulostus on nopeasti kehittynyt (vuosikasvu jopa 22 %) monella teknologian alalla merkittäväksi valmistustavaksi erityisesti nopean valmistustavan vuoksi, joka mahdollistaa monimutkaisten rakenteiden valmistuksen. Itse 3D-tulostetut materiaalit, oli se sitten komposiitti, keraami tai metalli, eivät kuitenkaan vastaa materiaaliominaisuuksiltaan (luotettavuus/mekaaniset) perinteisemmillä tekniikoilla valmistettuja rakenteita. 3D-tulostusprosessissa syntyy materiaaliin helposti defektejä ja epähomogeenisuutta. 3D tulostusteknologiaa olisi mahdollista saada edelleen laajempaan käyttöön, jos kehittyneellä jälkiprosessoinnilla saataisiin parannettua materiaalin ominaisuuksia perinteisiä tekniikoita vastaavaksi. Tässä hankkeessa kehitetään 3D-tulostukseen älykästä jälkiprosessointimenetelmiä, jonka avulla voitaisiin parantaa 3D-tulostusteknologian teknologian käyttöönottoa ja laajentaa sen käyttösovelluksia.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus menestyi erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemuksen pisteet yhteensä 29/47.
Varsinais-Suomen liitolla on valmius rahoittaa hanketta ehdollisena tilanteessa, jossa myös Pirkanmaan liitto osallistuu hankkeen rahoitukseen. Mikäli Pirkanmaan liitto ei rahoitukseen osallistu, on todettava, että hanke ei menestynyt ylimaakunnallisessa arvioinnissa.
Hanketta esitetään ehdollisena rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta kehittämisen osalta (hakemus nro 404147) enintään 70 % ja investoinnin osalta (hakemus nro 404306) enintään 50 %, yhteensä enintään 111 413 euroa.
2. 404253 Valmistuksen digitalisaatio lasertyöstön turvallisella käyttöönotolla (VADILA) (Turun yliopisto)
Hankekuvaus: Suomessa on lasertyöstöä kehitetty jo pitkään, mutta laserhitsauksen soveltamisessa teollisuudessa ollaan selvästi jäljessä muuta teollistunutta maailmaa. Mikäli suomalaisella valmistavalla teollisuudella ei ole olemassa riittävää ymmärrystä laserin sovellusmahdollisuuksista, on olemassa riski, että suomalainen teollisuus ei pysy kehityksessä mukana. Valmistus vain siirtyy Kiinaan siellä käytössä olevien halvempien ja tehokkaampien koneiden mahdollistaman halvemman hinnan vuoksi.
Hanke vastaa tähän tarpeeseen havainnollistamalla, miten lasertyöstösovelluksia voidaan löytää, määrittää ja ottaa turvallisesti käyttöön. Hanke antaa myös lähtökohtia yrityksillä siitä, miten tuotantoa voi digitalisoida ja kuinka tuotesuunnittelussa voidaan hyödyntää uutta teknologiaa ja päästä siten vähäpäästöisempiin tuotteisiin.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024 Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 224 230 eurolla.
Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi
Erityistavoite 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen
3. R-01503 (403951, 403952) Bio- ja kiertotalouden ekosysteemi Varsinais-Suomessa. Biokaasusta liiketoimintaa 2024–2026 (Yrityssalo Oy, osatoteuttaja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy)
Hankekuvaus: Hankkeen läpileikkaavina lähtökohtina on 1. Alueen yritysten kilpailukyvyn ja uusien, kestävien liiketoimintamahdollisuuksien vahvistaminen sekä uusien kiertotalouden mukaisten tuote- ja palvelukonseptien kehittäminen 2. Jätehuollon ja ravinnekiertojen tehostaminen hyödyntäen alueen erityisvahvuuksia ja –tarpeita 3. Energiaomavaraisuuden ja -turvallisuuden sekä lannoiteomavaraisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten minimoiminen 4. Verkoston ja toimintamallin kehittäminen, mikä mahdollistaa teollisen mittakaavan biokaasulaitoksen toteutumisen
Hankkeen konkreettisena tavoitteena on biokaasuekosysteemin kehittäminen, mikä tukee kiertotalous sekä hiilineutraaliustavoitteita. Hanke tukee kiertotalouden mukaisen yritystoiminnan kasvua, tehostaa jätehuoltoa ja ravinnekiertoja sekä edistää energiaomavaraisuutta ja parantaa ympäristön tilaa.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024 Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 35/47. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 328 556 eurolla.
4. 403933 (keh.) ja 404255 (inv.) Akkujen rikkova testaus - RIKKOVA ja Akkujen rikkova testaus (investointihanke) – RIKKOVA (Turun ammattikorkeakoulu)
Hankekuvaus: Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa Turun AMK:n EduCity-kampuksen yhteyteen modulaarinen ja siirrettävä testausalusta akkujen turvalliseen testaamiseen ääriolosuhteissa tai kovan mekaanisen kuormituksen alaisena yli akun koko tavoitellun käyttöiän. Testausalustan tärkein uusi ominaisuus on mahdollisuus ns. rikkovaan testaukseen, jossa näyte tuhoutuu mekaanisen vaurion, tulipalon tai vastaavan syyn takia. Rikkovilla testausmenetelmillä selvitetään teollisuudessa tyypillisesti esimerkiksi hitsin laadun kestävyyttä tai materiaalin käyttäytymistä ja ominaisuuksia. Suomesta ei hakijoiden tietojen mukaan löydy ehdotetun kaltaista rikkovan testauksen alustaa. Tällaiselle testausalustalle on valtava tarve, koska erityisesti akkukennojen itseään ruokkivat palotilanteet (ns. Thermal Runaway) tulevat liikenteen sähköistyessä yleistymään merkittävästi tulevaisuudessa. Tässä hankkeessa keskitytään testausalustaan, joka mahdollistaa tiedonkeruun myös ääritilanteissa. Siten hanke edistää kiertotalouden mukaista akkujen uusiokäyttöä.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024 Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 31/47. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 249 966 eurolla.
Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen
5. 404095 Elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa – ELLY-hanke (Turun ammattikorkeakoulu)
Hankekuvaus: Varsinais-Suomi on maan johtavaa elintarvikejalostuksen aluetta monilla sektoreilla. Määrällisesti neljä suurinta toimialaa ovat leipomot, muut elintarvikkeet (hunaja, kahvi, makeiset, kastikkeet, einekset), kalanjalostus ja juomien valmistus. Tyypillistä elintarvikkeita ja juomia jalostaville yrityksille on pieni koko, maaseutusidonnaisuus sekä pitkälle viety erikoistuminen. Näiden yritysten ilmastonmuutokseen sopeutuminen on tärkeä osa ruokaturvaa. ELLY- hankkeen tarkoituksena on edistää elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutokseen sopeutumista Varsinais-Suomessa. Sopeutumisessa on olennaista eri toimenpitein ehkäistä tai lieventää ilmaston muutoksesta aiheutuvia kielteisiä vaikutuksia sekä hyödyntää muutosten tuomia uusia mahdollisuuksia.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024 Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 106 876 eurolla.
Hankkeet käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 17.5.2024. Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021-järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää, että Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022, 2023 ja 2024 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä varataan:
Turun yliopistolle hankkeeseen Älykkään korkeapainejälkiprosessointi teknologian kehittäminen 3D-tulostukseen (PREPOCOM) ja Investointi-Älykkään korkeapainejälkiprosessointi teknologian kehittäminen 3D-tulostukseen (PREPOCOM) ehdollisena Varsinais-Suomeen kohdentuviin enintään 166 411 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta kehittämisen osalta (hakemus nro 404147) enintään 70 % ja investoinnin osalta (hakemus nro 404306) enintään 50 %, yhteensä enintään 111 413 euroa.
Turun yliopistolle hankkeeseen Valmistuksen digitalisaatio lasertyöstön turvallisella käyttöönotolla (VADILA) enintään 320 330 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (224 230 euroa).
Yrityssalo Oy:lle, osatoteuttaja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, hankkeeseen Bio- ja kiertotalouden ekosysteemi Varsinais-Suomessa. Biokaasusta liiketoimintaa 2024–2026 enintään 469 368 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (328 556 euroa).
Turun ammattikorkeakoululle hankkeeseen Akkujen rikkova testaus - RIKKOVA ja Akkujen rikkova testaus (investointihanke) – RIKKOVA enintään 374 784 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta kehittämisen osalta (hakemus nro 404147) enintään 70 % ja investoinnin osalta (hakemus nro 404306) enintään 50 %, yhteensä enintään 249 966 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle hankkeeseen Elintarvikkeita jalostavien yritysten ilmastonmuutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa – ELLY-hanke enintään 152 680 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (106 876 euroa).