Maakuntahallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Varsinais-Suomen Helmikunnat 3 -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-151

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen Helmikunnat 3 -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen (23.4.2024 UUDELY/2367/2024) Uudenmaan ELY-keskukselta Kunta-Helmi-erityisavustuksia myöntävästä hankehausta. Kyseessä on jo toinen jatkohanke vuonna 2021 aloitetulle kuntayhteistyölle kuntien luonnonhoitohankkeiden toteuttamiseksi. 

Hankkeessa mukana olevat yhteistyökunnat ovat Laitila, Naantali, Parainen, Salo ja Uusikaupunki. Hankkeessa ennallistetaan tai kunnostetaan ja otetaan aktiivisen hoidon piiriin yli 10 luontoarvoiltaan merkittävää kohdetta. Kunnostuksia ja niitä tukevia luontoselvityksiä ja hoitosuunnitelmia tehdään laaja-alaisesti erilaisissa elinympäristöissä kuten perinnebiotoopeilla, pienvesissä ja niiden lähiympäristössä, soilla ja metsäisissä elinympäristöissä. Osissa kohteissa jatketaan ja laajennetaan jo aiemmin tehtyjä kunnostuksia. 

Laitilassa kunnostetaan Pappilan ja Rukoushuoneenmäen kedot. Naantalissa aloitetaan Velkuanmaan Sekstantin perinnebiotoopin peruskunnostus ja hoito. Paraisilla laaditaan Bläsnäsin purolle kunnostustarveselvitys ja tehdään sen mukaisia kunnostuksia. Uudessakaupungissa Lokalahdella Kairamaalla kunnostetaan jalopuumetsikköä ja pähkinäpensaslehtoa sekä ennallistetaan muutama pienialainen korpi Taipaleenjärven läheisyydessä, Haidus-saaressa ja Koiviston saaressa. Salossa jatketaan Nairassuon ja Peppursuon ennallistamisia ja tehdään purokunnostuksia Nahvonjärven laskuojassa ja Vähäjoen Myllyojassa. 

Kohteet ovat kuntien omistuksessa tai niiden kunnostamisesta on sovittu alueen maanomistajan kanssa. Kunnat vastaavat luonnonhoitotöiden toteuttamisesta alueillaan. Valonian vastuulla on yhteishankkeen koordinointi, asiantuntijatyö, viestinnällinen päävastuu sekä hankehallinto, jolloin kunnat voivat keskittyä luonnonhoitotöiden toteuttamiseen. Yhteishankkeen avulla kunnilla on mahdollisuus kommunikoida hoitotöistä keskenään ja oppia toisiltaan.  

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta ja 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston. 

Hankkeen kesto on 1.6.2024 – 31.10.2025. Hankkeen kokonaisbudjetti on 196 091 euroa, josta Valonian hankkeen osuus on 132 488 euroa. Valonian/Varsinais-Suomen liiton omarahoitusosuus on 16 498 euroa. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Varsinais-Suomen Helmikunnat 3 -hankkeen   
2. perustaa hankkeelle kustannuspaikan 
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, Pekka Kuusisto (yhteisöjäävi: Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja) ja Laura Kontu (yhteisöjäävi: Uudenkaupungin kaupunginhallituksen jäsen) ilmoittivat olevansa esteellisiä ja eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.

_____

Esteellisyys

  • Pekka Kuusisto
    Laura Kontu