Maakuntahallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Varsinais-Suomen liiton vaikuttajakoulu 2024–2025

VSLDno-2022-253

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto on järjestänyt maakuntahallituksen päätöksellä Varsinais-Suomen vaikuttajakoulua vuodesta 2016 saakka. Vaikuttajakoulun on seitsemän lukuvuoden aikana käynyt 155 nuorta. Tapahtumia on järjestetty yhteensä 59. Hyvien kokemusten ja osallistujilta saadun palautteen perusteella vaikuttajakoulua on perusteltua jatkaa vuosina 2024–2025. 

Vaikuttajakoulu on kohdistettu etenkin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille toisen asteen opiskelijoille, välivuosia viettäville tai juuri korkeakouluopintonsa aloittaneille nuorille. Osallistujat tutustuvat vuoden aikana erilaisiin vaikuttajatahoihin, vaikuttamisen keinoihin ja tuloksiin. Tavoitteena on madaltaa nuoren kynnystä ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, kannustaa vaikuttajan uralle ja verkostoitua. 

Käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa päätöksenteko kunnissa, maakunnassa ja hyvinvointialueella, eduskunnassa sekä Euroopan unionissa. Lisäksi tutustutaan median, elinkeinoelämän ja järjestöjen toimintaan sekä kansainvälisiin suhteisiin. Kouluttajina toimivat eri alojen ammattilaiset, nuoret vaikuttajat, kokeneet poliitikot sekä Varsinais-Suomen liiton asiantuntijat. 

Koulutus on osa Varsinais-Suomen liiton edunvalvontatoimintaa ja siihen valitaan avoimen haun kautta noin 20 osallistujaa. Nuoret tulevat eri puolilta maakuntaa. Koulutus kestää vuoden ja se käsittää 8–10 tilaisuutta. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat saada vaikuttajakoulusta opintosuorituksen sopimalla oppilaitoksen kanssa asiasta. Myös muille kuin Turun AMK:n opiskelijoille pisteytys on mahdollinen ammattikorkeakoulun kautta.  

Vuonna 2023 vaikuttajakoulua kehitettiin harjoittelijaresurssilla. Tulosten perusteella ohjelmaa on tarkoituksenmukaista edelleen kehittää nuoria osallistavammaksi ja lisätä yhteisöllisyyttä. Lisäksi vaikuttajakoulun viestintää ja hakumarkkinointia on tarkoitus tehostaa entisestään. Vaikuttajakoulu on osallistujille maksuton. Varsinais-Suomen liitto vastaa vaikuttajakoulusta syntyvistä kustannuksista, noin 2 000 euroa. 

Vuosien 2024–2025 haku on tarkoitus avata 1.-26.6.2024 väliselle ajalle.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää järjestää nuorille suunnatun Varsinais-Suomen vaikuttajakoulun kahdeksannen vuosikurssin vuosina 2024–2025. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____