Maankäyttöjaosto, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Lausunto Ilmatar Offshore Ab:n merituulivoimahanke Bothnian YVA-ohjelmasta 

VSLDno-2024-190

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt 16.4.2024 lausuntoa 14.6.2024 mennessä Ilmatar Offshore Ab:n merituulivoimahanke Bothnian YVA-ohjelmasta. 

Ilmatar Offshore Ab suunnittelee enintään 270 tuulivoimalan suuruista Bothnian tuulivoimapuistoa Suomen talousvyöhykkeelle Pohjanlahdelle Selkämeren keskiosiin. Hankealue sijoittuu lähimmillään yli 70 kilometrin etäisyydelle Länsi-Suomen rannikosta ja yli 90 km etäisyydelle Ruotsin rannikosta. Hankealueen vesisyvyys vaihtelee noin 40 metristä 120 metriin. Hankealuetta lähimmät kunnat ovat Närpiö, Kaskinen, Kristiinankaupunki, Merikarvia, Pori, Eurajoki, Rauma ja Pyhäranta. Mahdolliset merikaapelilinjojen rantautumispaikat sijaitsevat Suomessa Närpiön kunnan, Kaskisten kaupungin, Kristiinankaupungin kaupungin, Eurajoen kunnan, Rauman kaupungin ja Pyhärannan kunnan alueilla. Ruotsissa mahdolliset rantautumispaikat sijaitsevat Sundsvallin ja Hudiksvallin kuntien alueilla. 

Hankkeen suunniteltu kokonaisteho on noin 4 gigawattia, voimaloiden korkeus on enintään 400 metriä ja yksikköteho enintään 25 megawattia (MW). Hanke koostuu kahdesta erillisestä alueesta; Bothnian hankealueesta sekä Bothnia Westin hankealueesta. Bothnian hankealueen pinta-ala on noin 685 km2 ja Bothnia Westin hankealue noin 488 km2. Alueiden yhteispinta-ala on noin 1 173 km2. Hankkeen tuottama sähkö siirretään merikaapelilinjoja pitkin Suomeen ja/tai Ruotsiin. 

YVA-menettelyssä arvioidaan hanketta, johon sisältyvät sähkön tuotanto merellä ja sen siirto mantereelle sähkönsiirtokaapeleita pitkin. Osana merituulivoimaloiden vaikutusten arviointia arvioidaan myös merikaapelilinjojen vaihtoehtojen vaikutuksia. Hankkeen rakentamisen myötä muodostuu ruopattavia sedimenttejä, joiden vaihtoehtoisten läjityspaikkojen vaikutuksia arvioidaan myös tässä YVA-menettelyssä. 

Hankevaihtoehtoina arvioidaan neljä tuulivoimaloiden sijoitteluvaihtoehtoa (VE1-VE4) merituulivoimapuiston alueelle. Lisäksi arvioidaan hankkeen toteuttamatta jättäminen. Tuulivoimaloiden sijoitteluvaihtoehtojen lisäksi YVA-menettelyssä tarkastellaan merelle sijoittuvien sähkönsiirron kaapelien linjausten vaihtoehtoja B1-B4 (Bothnian hankealueelta mantereelle) ja BW1- BW3 (Bothnia Westin hankealueelta mantereelle). Kaapelilinjoille B1, B4 ja BW1 on useita vaihtoehtoisia rantautumiskohtia. Merikaapelilinjan pituus vaihtelee vaihtoehdon mukaan noin 79–108 km välillä. 

Ilmattaren merituulivoimahanke sijoittuu Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien edustalla olevalle Suomen talousvyöhykkeelle. Sähkönsiirron osalta kaapelilinjan vaihtoehto B4 tulee Varsinais-Suomen alueelle. 

 

Kaapelilinjan vaihtoehto B4: 

Rantautumiskohta B4-1 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Ison Järviluodon saareen Rauman kaupungin edustalle. Kaapelilinjan pituus on noin 94 km. 

Rantautumiskohta B4-2 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Rihtniemen koillisrannalle Pyhärannan kunnassa (Kinnasniemi). Kaapelilinjan §pituus on noin 92 km.  

Rantautumiskohta B4-3 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Rihtniemen pohjoisrannalle Pyhärannan kunnassa (Rihtniemennokka). Kaapelilinjan pituus on noin 88 km. 

 

 

Lisätietoja: Ilmatar Offshore Ab, Bothnia-merituulivoimahanke, Selkämeri (ymparisto.fi) 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Ilmatar Offshore Ab:n merituulivoimahanke Bothnian YVA-ohjelmasta seuraavan lausunnon: 

Ilmattaren merituulivoimahanke sijoittuu Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien edustalla olevalle Suomen talousvyöhykkeelle. Sähkönsiirron osalta kaapelilinjan vaihtoehto B4 tulee Varsinais-Suomen alueelle. 

Varsinais-Suomen liitto toteaa, että Ilmatar Offshore Ab:n merituulivoimahanke Bothnia YVA-ohjelma on laaja ja siinä on arvioitavana myös energian siirron merivaihtoehtojen tarkastelu. 

Merituulivoimahankkeiden mahdollisuus kytkeytyä valtakunnan sähköverkkoon tuleekin suunnitella ja ratkaista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta useiden merituulivoimahankkeiden keskinäinen vertailu olisi mahdollista. Ohjelma-asiakirjassa todetaan, että Bothnian hankekokonaisuuteen kuuluu myös erillisessä YVA-menettelyssä arvioitava sähkönsiirto maalla kantaverkon liityntäpisteeseen asti. 

Fingrid tulee lähiaikoina arvioimaan uusituvan energian liittymismahdollisuuksia, ja on todennäköistä, että nämä kansalliset linjaukset tulevat vaikuttamaan merituulivoiman sijoittumis- ja kytkentämahdollisuuksiin.   

Ohjelmassa valitun rakenteen takia, Suomen ja Ahvenanmaan merialuesuunnitelmat ja alueen kaavoitusratkaisut käsitellään vasta YVA-ohjelman keskivaiheilla. Varsinais-Suomen liitto katsoo, että kyseessä olevat strategiset suunnitelmat sekä voimassa olevat kaavat tulisi olla heti arvioinnin alussa lähtökohtana hankkeiden suunnittelulle. Selostus toivottaisiin jäsennettävän suunnitteluhierarkian mukaisesti korkeimmista ohjausasiakirjoista kohti tarkentuvaa suunnittelua.  

YVA-ohjelmassa on tunnistettu, että pääosa Bothnian tuotantoalueesta on Suomen merialuesuunnitelmassa 2030 merituulivoimalle potentiaalisia alueita. Merikaapelikäytävien linjauksiin kohdistuu merialuesuunnitelmassa kalastuksen, merenkulun ja luontoarvojen alueita.  

Varsinainen tuotantoalue sijaitsee Suomen talousvyöhykkeellä eikä siten kuulu kaavoitettuihin alueisiin. Sen sijaan keskeinen osa merikaapeleista sekä sähkönsiirto maa-alueilla ovat niin maakuntakaavoituksen kuin kuntakaavoituksen suunnittelun ja ohjauksen piirissä. YVA-ohjelmassa on tunnistettu hankkeeseen kohdentuvat kaavoitusratkaisut. 

Suomessa on tällä hetkellä valmistumassa useita kansallisia selvitys- ja tutkimushankkeita (YM) merituulivoiman osalta lisätiedon saamiseksi päätöksenteon tueksi. Lisäksi talousvyöhykkeelle sijoittuvan merituulivoiman lainsäädäntöpohjan (TEM) uudistaminen etenee vauhdilla, ja laki tullee eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2024. 

Valtioneuvosto teki 2.5.2024 kielteisen päätöksen 16:een talousvyöhykkeen merituulivoimaa koskevaan yksinoikeudelliseen hyödyntämisoikeushakemukseen. Monet näistä Pohjanlahdella sijaitsevista alueista ovat keskenään päällekkäisiä. Tehty päätös ei kiellä merituulivoimahankkeiden kehittämistä nyt tarkastelluilla merialueilla. 

Suomen merialuesuunnittelussa on juuri nyt käynnistynyt toinen suunnittelukierros, ja se kohdistuu erityisesti merituulivoiman nopeasti kasvaneeseen suunnittelupaineeseen.   

Varsinais-Suomen liitto pitää vaikutusten arviointia hyvin keskeisenä osana ja odottaa mielenkiinnolla nyt käynnistyneen YVA-ohjelman tuloksia.  

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Satakuntaliitto ja Pohjanmaan liitto.