Maankäyttöjaosto, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Lausunto Uudenkaupungin Koiviston saaren ranta-asemaakaavaluonnoksesta

VSLDno-2024-168

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelu 8.4.2024 pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Koiviston saaren ranta-asemaakaavaluonnoksesta 24.5.2024 mennessä. 

Suunnittelualue sijaitsee Uudessakaupungissa noin kuusi kilometriä keskustasta lounaaseen. Ranta-asemakaava-alue käsittää koko Koiviston saaren ja lähialueita. Suunnittelualueella on rantaviivaa n. 4 850 m ja muunnettua rantaviivaa 3 545 m, maa-alueen pinta-ala on 55 ha ja vesialueen pinta-ala n. 6 ha 

Ranta-asemakaavan tarkoituksena on osoittaa suunnittelualueen kiinteistöille kantatilamitoituksen perusteella omarantaisia lomarakennuspaikkoja. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa muun alueen virkistyskäyttöä palvelevien toimintojen sijoittuminen. Alue on Uudenkaupungin kaupungin omistuksessa. 

Varsinais-Suomen maakuntakaavayhdistelmässä 2023 saaren pohjoisosa on osoitettu retkeily- ja matkailutoiminnan alueeksi aluemerkinnällä R. Merkinnällä osoitetaan olemassa olevia, kehittyviä ja suunniteltuja retkeily- ja matkailutoimintojen alueita ja kohteita. Eteläinen osa on virkistysaluetta V. Saaren poukamaan on osoitettu luonnonsatama, laituri, suojasatama tai ankkuripaikka. Koiviston saari sijaitsee Selkämeren kalastuksen ja kalatalouden kehittämisvyöhykkeellä. Seveso III -direktiivin mukaisen suoja- ja konsultointivyöhykkeen rajaus jää suunnittelualueen koillispuolelle. Suunnittelualue kuuluu loma-asutuksen mitoitusta osoittavaan osa-alueeseen 4 (2-3 lay/km, vapaata rantaa 50 %). 

Kaava-alueella on voimassa 15.3.1994 hyväksytty Uudenkaupungin yleiskaava. Suunnittelualue on yleiskaavan mukaista retkeily- ja ulkoilualuetta VR aluetta ja luonnonpoukamaan on osoitettu vesiliikenteen aluetta LV.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Uudenkaupungin Koiviston saaren ranta-asemaakaavaluonnoksesta seuraavan lausunnon: 

Ranta-asemakaava-alue on voimassa olevassa maakuntakaavassa osoitettu pääasialliselta käyttötarkoitukseltaan virkistys- sekä retkeily- ja matkailutoimintojen alueiksi. Yleiskaavassa alue on samansisältöisesti VR-merkinnällä retkeily- ja ulkoilualuetta. Maakuntakaavan vesiliikenteen kohdemerkintä (luonnonsatama, laituri, suojasatama tai ankkuripaikka) on yleiskaavassa vesliikenteen LV-aluetta.  

Asemakaavoitusta ohjaava oikeusvaikutteinen yleiskaava ei tue eikä perustele asemakaavaluonnoksessa esitettyä omarantaisten lomarakennusten rakentamista. Koiviston saaren maankäytön mahdolliset muutokset tulee ensisijaisesti ratkaista käynnissä olevan Uudenkaupungin yleiskaavan ajantasaistamisprosessin yhteydessä. Yleiskaavalla voidaan tarkentaa maakuntakaavaa sillä edellytyksellä, ettei saarelle kohdistuvia paikallisia ja maakunnallisia virkistyksen, retkeilyn ja matkailun tavoitteita vaaranneta.  

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.