Maankäyttöjaosto, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Lausunto CI ABF I FIN DevCo Oy:n Pöytyän biokaasu- ja e-metaanintuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta

VSLDno-2024-182

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt 15.4.2024 lausuntoa 20.5.2024 mennessä CI ABF I FIN DevCo Oy:n Pöytyän biokaasu- ja e-metaanintuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta. 

Wega Group Oy suunnittelee Copenhagen Infrastructure Partnersin kanssa Pöytyälle, Lallin teollisuusalueelle, biokaasulaitosta ja sen yhteydessä toimivaa metanointilaitosta, jossa yhdistetään biokaasulaitoksen toiminnassa syntyvä ja talteen otettava hiilidioksidi uusiutuvan energian avulla tuotetun vedyn kanssa e-metaaniksi. Hankealueen koko on noin 33 hehtaaria, josta laitokselle on varattu noin 20 hehtaarin suuruinen soveltuvin sijainti tontilla. 

Liite: Hankealueen sijainti Pöytyä biokaasu

Biokaasulaitoksen syötteinä hyödynnetään alueen maatalouden sivuvirtoja, kuten liete- ja kuivalantaa, olkea, viljeltyä nurmea, suojavyöhyke-, viherlannoite- ja LHP-nurmea, muita viljelyn sivuvirtoja sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja erilliskerättyä biojätettä. Laitoksen syötteiden käsittelykapasiteetin on suunniteltu olevan enimmillään 480 000 tonnia vuodessa. Reaktoreista biokaasu johdetaan kaasuvarastoon, josta se siirretään jatkojalostukseen ja nesteytettäväksi. Biokaasulaitoksella syntyvät kierrätyslannoitteet (mädätejäännös) palautetaan hyödynnettäväksi maatiloille. Lisäksi tutkitaan myös erilaisia mädätejäännöksen jatkojalostusvaihtoehtoja. 

Jalostuksessa eroteltu hiilidioksidi hyödynnetään metanointilaitoksella e-metaanin tuotannossa. Metanointilaitoksen tarvitsema vety tuotetaan vedestä elektrolyyserillä uusiutuvalla energialla. Elektrolyysissä ja metanoinnissa syntyvä lämpö otetaan talteen ja hyödynnetään laitoskokonaisuuden eri prosesseissa ja osa voidaan mahdollisesti syöttää kaukolämpöverkkoon. Mikäli e-metaanintuotantolaitos ei toteudu, toiminnassa eroteltu hiilidioksidi tullaan nesteyttämään ja myymään.  

YVA-menettelyssä tarkastellaan kahta eri toteuttamisvaihtoehtoa (VE1 ja VE2). 

 

Hankkeen vaihtoehdot 

Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta.  

Vaihtoehto 1 (VE1): Laitoksen suunniteltu vuotuinen tuotantokapasiteetti on noin 240 GWh nesteytettyä biometaania. 

Vaihtoehto 2 (VE2): Laitoksen suunniteltu vuotuinen tuotantokapasiteetti on noin 240 GWh nesteytettyä biometaania. Biometaanin tuotannon lisäksi alueelle rakennetaan metanointilaitos, jossa tuotetaan e-metaania noin 190 GWh vuodessa. 

 

Lisätietoja: https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/poytyan-bio-ja-e-metaanin-laitoshanke-poytya 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa CI ABF I FIN DevCo Oy:n Pöytyän biokaasu- ja e-metaanintuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta seuraavan lausunnon: 

Hanke-alue sijaitsee maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaisella alueella. 

Varsinais-Suomen liitto näkee yhdistetyn bio- ja e-metaanin tuotantolaitoksen alueelle tärkeänä ja mielenkiintoisena hankkeena. Biokaasulla voidaan vähentää elinkaarenaikaisia kasvihuonepäästöjä verrattuna fossiiliseen tuotantoon. Lisäksi biokaasun tuotannossa sivutuotteena syntyvää mädätysjäännöstä voidaan edelleen hyödyntää maataloudessa. 

YVA-ohjelma on laaja ja kattava ja siinä on tunnistettu keskeiset asiat selvitettäväksi käynnistyneessä YVA-prosessissa. Hyvin tärkeitä osia ovat ravinteiden kierrätys sekä vesistövaikutukset. Varsinais-Suomen liitto nostaa myös yhdeksi keskeiseksi asiaksi selvittää teollisuuslaitoksen liittymän vaikutukset liikenteeseen kantatien 41 osalta. 

Varsinais-Suomen liitto pitää vaikutusten arviointia tärkeänä osana suunnitteluprosessia, ja odottaa nyt käynnistyneen YVA-ohjelman tuloksia, joka arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppupuolella. 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.