Maakuntahallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 KAPU - Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-139

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

KAPU - Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hanke on saanut 20.12.2023 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus) sähköpostitse tiedon, että hanke on hyväksytty maaseuturahoitukseen (toimenpide: yhteistyöhankkeet, hankenumero 264136). Hankkeen päätoteuttajana toimii Valonia ja osatoteuttajana Turun AMK. Mukana ovat lisäksi Naantali ja Masku sekä yhteistyökumppanina kansallinen Pyörämatkailukeskus. Hankesuunnitelmassa on lisäksi varattu mahdollisuus muutaman muun kunnan osallistumiseen. Toteutusalueena on Varsinais-Suomi, kunnista erityisesti Naantali, Masku, Mynämäki, Kustavi ja Parainen.

KAPU – Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hanke kehittää pyörämatkailun ja arkipyöräilyn verkostoja sekä palveluita Varsinais-Suomessa. Hankkeen tavoitteena tunnistaa ja välittää tieto pyörämatkailijoiden ja arkipyöräilijöiden matkojen keskeisimmistä kehittämistarpeista kunnille, yrityksille ja pyörämatkailun ja -liikenteen kehittäjille. Hankkeessa arvioidaan kohdekuntien alueella kulkevia pääpyöräreittejä pyörämatkailijan näkökulmasta testiryhmien avulla. Hankkeessa kehitetään ja innovoidaan pyörämatkailijoiden tarpeet huomioivia palvelumalleja ja laaditaan mukana oleville kunnille kehittämisehdotukset ja arvioinnit valituista kohteista ja autetaan kuntia edistämään niitä. Tavoitteena on myös lisätä Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen hyödyntämistä. Hankkeessa tuodaan yhteen paikallisia palveluntarjoajia, maanomistajia ja kuntien edustajia. Maakunnalliseen keskusteluun nostetaan ajankohtaisia teemoja kuten liikenteen liityntäpisteet saavutettavuuden parantajina, yksityisten ja julkisten tienpitäjien yhteistyömallit kattavampien pyöräilyverkostojen saamiseksi, pyörämatkailijan logististen palveluiden kehittämistarpeet ja pyörämatkailukauden pidentämisen mahdollisuudet.

Hanke edistää maakuntastrategian tavoitetta 5. Sujuvat liikkumisratkaisut edistävät toimivaa ja kestävää arkea koko maakunnassa sekä erityisesti toimenpiteitä 13. Huolehditaan, että maakunnassa ja maakunnasta liikkuminen on sujuvaa sekä 14. Parannetaan pyöräliikenteen yhteyksiä ja edellytyksiä koko maakunnassa.

Hankkeen kesto on 1.4.2024 –31.12.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 348 606 euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton budjetin osuus on 199 153 euroa. Valonian omarahoitusosuus on 19 915 euroa (10 %). Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää   

1. käynnistää KAPU - Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hankkeen

2. ottaa hankkeelle käyttöön kustannuspaikan  

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____