Maakuntahallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021-2022 hankkeen päättäminen

VSLDno-2024-134

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto toteutti Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021-2022 hankkeen 1.9.2021–31.5.2023 välisenä aikana. Alunperäinen hankeaika oli vuoden 2022 loppuun, mutta hankkeelle haettiin jatkoaikaa vuoden 2023 puolelle. Hanke sai rahoitusta Euroopan Maaseuturahastosta, osana kansallista Leader-ohjelmaa. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 50 000 euroa. 

Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021–2022 -hankkeen tavoitteena oli tukea Naantalin kaupunkia kokeilemaan lähijakelupistekonseptia. Hankkeella yhdistettiin Naantalin kaupungin tarpeet älykkäiden kylien ja lähipalveluiden kehittämiseksi sekä kansalliset ja kansainväliset tavoitteet ilmastopäästöjen leikkaamiseksi logistiikan palveluita kehittämällä. Naantalin saaristoisille haja-asutusalueille toteutettiin hankkeessa helppokäyttöinen lähijakelupiste lisäämään uudenlaisia lähipalveluita.

Esiselvityksessä kartoitettiin lähijakelupistekonseptin edellytyksiä, tarpeita ja paikallisten asukkaiden sekä yritysten toiveita. Markkinavuoropuhelulla selvitettiin lähijakelupisteen teknisiä ja digitaalisia ratkaisuja ja sovelluksia. Esiselvityksen ja markkinavuoropuhelun perusteella muotoiltiin palvelukonsepteja, joista yhtä kokeiltiin Naantalin maaseutumaisella saaristoalueella hankkeen puitteissa. Kooditoiminen ja omatoimisesti käytettävä lokerikko sijoitettiin toukokuussa 2023 Livonsaaren Osuuskaupan tiloihin. Naantalin kaupunki osallistui kokeilusta viestimiseen useissa viestintäkanavissaan.

Lähilokerikko jatkaa toimintaansa ja on edelleen maksuttomasti käytettävissä Livonsaaren Osuuskaupalla sen aukioloaikojen puitteissa. Käyttökokemukset ovat olleet yksinomaan positiivisia eikä ongelmia ole toistaiseksi raportoitu. Naantalin kaupunki on lupautunut yhteistyössä Livonsaaren Osuuskaupan kanssa jatkamaan toimintaa myös tästä eteenpäin. Hankkeen verkkosivut: Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa – Valonia

Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021-2022 -hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 54 428,31 euroa. Valonian omarahoitus hankkeelle oli 15 000 euroa. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 11 876,66 euroa, joka koostui budjetoimattomista kustannuksista sekä hylätyistä palkkakustannuksista (hankesuunnitelmaan kuulumaton työ) ja niihin liittyvästä flat rate -vähennyksestä. Alijäämä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää merkitä tiedoksi Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021-2022 -hankkeen tulokset ja hyväksyy alijäämän kattamisen Valonian tililtä.

Päätös

Kimmo Aho ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi; Naantalin kaupunginhallituksen vpj.) eikä osallistunut asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

Esteellisyys

  • Kimmo Aho