Maakuntahallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Vuoden 2024 aluekehittämisen keskustelut valtion ja maakuntien välillä

VSLDno-2023-406

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Aluekehittämisen keskustelut ovat lakisääteinen valtion ja alueiden välinen menettely, jonka tavoitteena on edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta alueiden kehittämisen tavoitteiden saavuttamiseksi. Keskusteluissa pyritään valtion ja alueiden yhteisen näkemyksen muodostamiseen alueiden kehittämisen tavoitteista, toimeenpanosta ja toimintaedellytyksistä otettavaksi huomioon eri toimijoiden toiminnan ja talouden suunnittelussa.

Keskustelut vahvistavat valtion eri hallinnonalojen ja maakuntien aluekehittämistoimijoiden välistä vuoropuhelua ja kumppanuutta.  Keskustelut ovat poikkihallinnolliset ja niihin osallistuu useita ministeriöitä, jolloin on mahdollista kiinnittää huomiota kunkin maakunnan kehitykseen yhdessä vaikuttaviin tekijöihin. Niissä ei tehdä sitovia päätöksiä, vaan pyritään vahvistamaan yhteistä tilannekuvaa alueiden kehityksestä. Keskusteluissa tunnistetaan, miten eri osapuolet voivat omilla toimillaan edistää esillä olevia kysymyksiä.

Keskustelut perustuvat valtioneuvoston aluekehittämispäätökseen, aluekehityksen tilanne- ja kehityskuvaan ja maakuntaohjelmiin. Aluekehittämisen tilanne- ja kehityskuva on päivitetty syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana sekä valtioneuvostossa että alueilla. Linkki Varsinais-Suomen tilannekuvaan.

Aluekehittämisen keskustelut järjestetään neljänä maakuntien yhteisenä tilaisuutena. Maakuntien yhteiset keskustelut toteutetaan itäisen, pohjoisen, eteläisen ja läntisen Suomen maakuntien kanssa. Yhteisten keskustelujen asialistalla voi olla enintään kaksi erillistä asiakokonaisuutta. Lisäksi on mahdollisuus maakuntakohtaisiin keskusteluihin, jotka tarjoavat mahdollisuuden yhden kunkin maakunnan kannalta keskeisen poikkihallinnollisen keskustelun käsittelyyn. Keskustelut järjestetään Teams-kokouksina ja ne ajoittuvat huhtikuulle.

Varsinais-Suomea koskevat keskustelut pidetään keskiviikkona 24.4.2024 seuraavasti:

klo 9.00–11.30 Yhdessä Eteläisen Suomen maakuntien (Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Uusimaa, Varsinais-Suomi) kanssa

klo 14.30–15.20 Varsinais-Suomi ja valtio

Eteläisen Suomen teemat keskusteluun ovat

-         TKI-toiminnan ja sitä tukevan osaamisen vahvistaminen

-         Vihreä siirtymä ja kestävä kasvu luonnon monimuotoisuutta heikentämättä

Varsinais-Suomen maakuntakohtainen keskustelu käydään teemalla Saaristomeri.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee vuoden 2024 aluekehittämisen keskustelut valtion ja maakuntienvälillä tiedoksi.

Päätös

Elinkeinopäällikkö Petteri Partanen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____