Maankäyttöjaosto, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Maakuntakaavan päivitystyö

VSLDno-2023-677

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen maakuntakaavan ajantasaisuus arvioitiin vuosien 2022–23 aikana liiton virkatyönä. Arviointityön tuloksena todettiin, että Varsinais-Suomen maakuntakaavojen kokonaisuus on joustavuudessaan kohtalaisen ajanmukainen vastaten maakunnan kehitykseen - lukuun ottamatta kaavan teemakohtaisia tarkennuksia ja niitä ajankohtaisia ilmiöitä, joita kaavoissa ei ole vielä pystytty huomioimaan. Merkittävää rakenteellista muutostarvetta ei ole.  

Varsinais-Suomen voimassa oleva maakuntakaava on kehittynyt 20 vuoden aikana jatkuvan maakuntakaavoituksen tuloksena. Maakunnan alueella on voimassa tällä hetkellä 7–10 erikseen hyväksyttyä maakuntakaavaa; seutukuntakohtaiset kokonaismaakuntakaavat osittain, ja näiden jälkeen teemakohtaisina päivityksinä laadittuja vaihemaakuntakaavoja kokonaan ja osittain. Viimeisin vaihemaakuntakaava on vuonna 2021 hyväksytty Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava. 

Varsinais-Suomen maakuntakaavoista on julkaistu digitaalinen maakuntakaavayhdistelmä vuonna 2022, mikä helpottaa maakuntakaavan lukemista. Digitaalisessa kaavayhdistelmässä näkyvät maakunnan kullekin sijainnille kaikki ne maakuntakaavamerkinnät, jotka ovat paikassa voimassa riippumatta siitä, minkä maakuntakaavan yhteydessä merkintä on hyväksytty. Digitaalisesta kaavayhdistelmästä on myös helppo löytää kaikki merkintöjä koskevat tiedot. Linkkien kautta digitaalisesta maakuntakaavasta löytyvät kaikki maakuntakaavoihin liittyvät asiakirjat. Varsinais-Suomen digitaalinen maakuntakaavayhdistelmä on valtakunnallisestikin esimerkillinen työväline maakuntakaavoitukseen. Sitä on kehitetty yhteistyössä valtakunnallisessa HAME, harmonisoidut maakuntakaavat -hankkeessa. 

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta valmisteltiin ympäristöministeriössä vuosien 2018–2023 ajan. Keväällä 2023 lakiuudistus hyväksyttiin vuoden 2025 alusta voimaan tulevina Rakentamislakina ja Alueidenkäyttölakina kajoamatta maakuntakaavoitusta ja muuta maankäytön suunnittelua koskeviin lain sisältöihin. Alueidenkäyttölain sisältöuudistuksen valmistelu on aloitettu ympäristöministeriössä loppuvuodesta 2023, uuden hallitusohjelman mukaisesti. Työn tavoitteena on saattaa lakiuudistusesitys eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2024. 

Rakentamislain ja Alueidenkäyttölain rinnalle hyväksyttiin lisäksi uusi RYTJ-laki, joka astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Tämä rakennetun ympäristön tietojärjestelmää käsittelevä laki koskee myös maakuntakaavoitusta. Varsinais-Suomessa lain voimaan tuloon on varaudutta digitaalista maakuntakaavayhdistelmää kehittämällä. 

Maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointityössä todetun maakuntakaavan kohtalaisen ajanmukaisuuden, läpi 2000-luvun jatkuvana prosessina tapahtuneen päivitystyön ja digitaalisen kaavayhdistelmän ansiosta Varsinais-Suomessa ei ole tarvetta uudistaa maakuntakaava kokonaiskaavana, vaan jatkossakin on syytä pitää yllä herkkyyttä maakuntakaavan vaiheittaiseen ja temaattiseen päivittämiseen digitaalista työvälinettä hyödyntäen ja kehittäen.  

Kuten maakuntakaavan ajantasaisuuden arvioinnin yhteenvedossa on todettu: ”Kokonaismaakuntakaavalle ei Varsinais-Suomen käytännöissä ole välttämätöntä tarvetta, mutta voimassa olevan maakuntakaavakokonaisuuden selkeyttäminen on eduksi. Käytännössä Varsinais-Suomessa on pyörinyt nk. rullaava maakuntakaavoitus maankäyttö- ja rakennuslain alusta asti. Jatkossakin koko maakunnan kattavan kokonaismaakuntakaavan laatiminen vaatisi huomattavia resursseja, ja kaavoitusprosessi venyisi lopputuloksen kannalta liian pitkäksi.  Kaavojen merkintäkielen ja määräystypologian kehittämiseksi alueellisiin tarpeisiin sopivaksi kaksi viimeisintä vaihemaakuntakaava antavat hyvän pohjan. Kuntakaavoituksessa maakuntakaavalta odotetaan samanaikaisesti sekä vapautta jättävää yleispiirteisyyttä että selkänojaa antavaa tarkkuutta: aluevarausmerkintöjen tulisi olla yksiselitteisesti tulkittavia. Strategisten merkintöjen tulisi olla selkeämmin myös alueellisesti kohdentuvia. Lisäksi rajapinnoista saatavien inventointi- ja taustatietojen erottaminen päätöksenteon kohteena olevasta maakuntakaavasisällöstä on tarpeen.” 

Näihin maakuntakaavan kehitystarpeisiin on tarkoitus pureutua seuraavissa maakuntakaavan päivityksissä, ja ne käynnistetään teemakohtaisina vaiheina tulevina vuosina. Ajantasaisuuden arvioinnin loppuyhteenvedossa listattiin tärkeimmiksi päivitettäviksi teemoiksi   

  • Luonnon monimuotoisuus, viherrakenteen määrän ja laadun aktiivisempi ohjaaminen, kansainväliset sopimukset, EU-säädökset ja niiden kansallinen implementointi 

  • Ilmastonmuutos, sopeutuminen hillitsemisen ohella  

  • Energiajärjestelmä ja vihreän siirtymän teknologiat, toimintavarmuus sekä monimuotoistuvan tuotannon ja verkostojen sijainninohjaus ja yhteensovittaminen  

  • Liikennejärjestelmän monitasoisuus: joukkoliikenteen prioriteettialueet, pyöräily, ilmatilaliikenteen ohjealueet  

  • Alueelliseen junaliikenteeseen tukeutuvan yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisyys ja potentiaalit 

  • Palveluverkon aluerakenteelliset periaatteet, painotus kestävän saavutettavuuden ja liikennejärjestelmän näkökulmista  

  • Kulttuuriperintö, inventointien päivitys ja maakunnan erityispiirre strategisena potentiaalina 

  • Matkailun edistäminen, matkailun tunnistaminen poikkileikkaavana elinvoimatekijänä kaavan eri teemoissa 

  • Digitaalisuus, suunnittelumenetelmien ja tiedonhallinnan muutos: mikä on olennaisinta kaavasisältöä, mikä puolestaan suoraan rajapinnoista tulevaa taustatietoa 

Se, missä järjestyksessä teemoja maakuntakaavaan on syytä päivittää, on ajantasaisuuden arvioinnissa jätetty alueen maakuntakaavatyötä ohjaavien ja valmistelevien tahojen yhteisesti päätettäväksi kaavaprosessissa. 

Varsinais-Suomen liiton maankäytön suunnittelutiimissä on syksyn 2023 aikana valmisteltu maakuntakaavan päivitystyön käynnistämistä vuonna 2024. Tuleva työ on aikataulutettu ja taustaselvitysten tarpeita on haarukoitu. Mm. Varsinais-Suomen kestävän energiahuollon sijoittumisen taustaselvitys on käynnistetty syksyllä 2023, ja muita selvitystarpeita kartoitettu yhdessä yhteistyötahojen kanssa.  

Varsinais-Suomen MAL-kaupunkiseudun rakennemallityö yhdessä vuoden 2024 alueidenkäyttölain uudistuksen kanssa tulevat vaikuttamaan Varsinais-Suomen maakuntakaavaan. MAL-kaupunkiseutua koskevan rakennemallin (kaupunkiseutusuunnitelman) päivitystyö tullaan tekemään vuonna 2025 alueen MAL-kaupunkien ja kuntien yhteistyönä. Tulevaa päivitystä varten on MAL-sopimuksen mukaisesti laadittu useita selvityksiä, jotka palvelevat myös maakuntakaavan valmistelua. Esimerkkinä maakunnallinen viherrakenneselvitys, joka valmistui syksyllä 2023. 

Tulevaa maakuntakaavatyötä varten on hyvä perustaa ohjausryhmä, joka koostuu maankäyttöjaoston jäsenistä ja kuntaedustajista, vaikkeivat säädökset sitä kaikkia kuntia käsittelevän kaavan valmistelulta edellytä (MRL 27 §: Laadittaessa maakuntakaava osa-alueittain tulee kaavan valmistelua ohjaamaan asettaa maakunnan liiton toimielin, jossa on asianomaisten kuntien ehdottamia jäseniä). 

Aikatauluraamiksi alkavalle päivitystyölle, seuraavalle vaihemaakuntakaavalle on esitetty seuraavaa: 

2024:  

  • kootaan maakuntakaavatyön ohjausryhmä 

  • laaditaan yhteistyössä ohjausryhmän kanssa kaavalle tavoitteet 

  • jatketaan kaavan taustaselvitysten laadintaa ja käynnistetään tarvittavat lisäselvitykset 

  • kesäkuun maakuntavaltuustolle esitellään maakuntakaavapäivityksen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) kaavoituksen käynnistämispäätöksen yhteydessä 

  • joulukuun maakuntavaltuustossa hyväksytetään ohjausryhmän kanssa yhteistyössä valmistellut tavoitteet kaavalle 

2025–2028: 

  • saatetaan tarvittavat selvitykset valmiiksi 

  • laaditaan kaavaluonnos kaavalle hyväksyttyjen tavoitteiden ja laadittujen selvitysten pohjalta 

  • järjestetään kaavaluonnoksen vuorovaikutteinen kuuleminen 

  • laaditaan kaavaehdotus luonnosvaiheesta saatu palaute huomioiden 

  • järjestetään kaavaehdotuksen vuorovaikutteinen kuuleminen 

  • viimeistellään kaavaehdotus hyväksyttäväksi 

  • huolehditaan kaavan laadintaan liittyvistä yhteistyöverkostojen yhteydenpidosta sekä muista toimenpiteistä 

  • valmistaudutaan mahdolliseen toisen teeman vaihekaavapäivitykseen 

  Lisätietoa:

www.varsinais-suomi-fi > Suunnittelu > Maakuntakaavoitus > Maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointi
www.varsinais-suomi-fi > Suunnittelu > Ajankohtaiset ja selvitykset > Viherrakennetyö
www.varsinais-suomi-fi > Suunnittelu > Ajankohtaiset ja selvitykset > Kestävän energiahuollon tulevaisuus Varsinais-Suomessa

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tieoksi saamansa selvityksen maakuntakaavan päivityksen valmistelutilanteesta ja päättää 

  • valtuuttaa liiton viraston jatkamaan maakuntakaavan päivityksen valmistelua; 

  • perustaa maakuntakaavan päivitykselle ohjausryhmän, joka koostuu maankäyttöjaoston lisäksi Varsinais-Suomen kuntien edustajista; 

  • pyytää Varsinais-Suomen kuntia nimeämään edustajansa ohjausryhmään (kaksi henkilöä / seutukunta) 31.1.2024 mennessä; 

  • että kaavan tavoitteita käsittelevä ohjausryhmän ensimmäinen kokous järjestetään __.__.2024 

 

Päätös

Esittelijä muutti esitykstään siten, että kaavan tavoitteita käsittelevä ohjausryhmän ensimmäinen kokous järjestetään helmikuussa 2024. 

Ehdotus hyväksyttiin.