Maankäyttöjaosto, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Lausunto Sibelco Oy:n maa-aineslupahakemuksesta Kåddbölen tilalla Stubbhagen

VSLDno-2023-612

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Sibelco Nordic Oy hakee lupaa maa-ainesten ottamiseen Kåddbölebrinkenissä Kemiössä. Kemiön ympäristöviranomaiset pyytävät Varsinais-Suomen liiton lausuntoa lupahakemuksesta 2.1.2024 mennessä. 

Sibelco Nordic Oy hakee lupaa moreenin ottoon kiinteistöltä 322-432-1-2, joka on yhtiön omistuksessa. Moreenia suunnitellaan otettavan 100 000 m3 seuraavan 10 vuoden aikana. Moreeni käytetään yhtiön Kemiön maasälpä- ja piidioksiditehtaan kiertovesialtaiden rakenteisiin noin 5 kilometrin etäisyydellä Lövbölessä.  

Ottoalueen koko on noin 2,3 ha. Kaivuu ulotetaan 2–5 metriä luonnollisen maanpinnan alapuolelle. Maksimiottosyvyys alueella tulee olemaan noin 5 m ja alin kaivuutaso noin +23 m. Alue ei ole pohjavesialueella. Naapuritilan Vestergård 2:34 rajasta ottoalueen reunaan jätetään 10 metriä leveä suoja-alue. Muut kiinteistöt ovat kauempana ottoalueen rajoista. Dragsfjärdintien laitaan jätetään vähintään 50 metrin suojaetäisyys. Kaivuujätteenä syntyvä pintamaa, noin 5 000 m3, käytetään maisemointiin. 

Ottamistoiminnan loputtua alueelle on alustavasti suunniteltu luonnon monimuotoisuuden parantamistoimia tai sen palauttamista metsätalouteen.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto toteaa lausuntonaan Sibelco Nordic Oy maa-ainestenoton lupahakemuksesta Kemiön Kåddbölebrinkenissä seuraavaa.

Hankealue on maakuntakaavassa maa- ja metsätalous-, retkeily- ja virkistysalueella, MRV, sekä lisäksi matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealueella. Lisäksi kiinteistön reunamilla on myös uuden vesihuoltolinjauksen merkintä sekä hieman ulompana ohjeellisen ulkoilureitin merkintä. Suunniteltu ottoalue ei kuitenkaan ulotu viivamerkintöihin asti. Ottoalue on lähimmillään noin 35 metrin etäisyydellä uudesta vesihuollon linjauksesta. Alueella ei ole yleis- eikä asemakaavoja.  

MRV-aluemerkinnän kuvauksena maakuntakaavassa on ”Maa- ja metsätalousvaltainen alue, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita. Alueita voidaan osoittaa maa- ja metsätalouden lisäksi loma-asumiseen ja matkailutoiminnoille. Alueita voidaan käyttää myös harkitusti haja-asutusluonteiseen pysyvään asutukseen.”, sekä suunnittelumääräyksenä: ”Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta loma-asutusta, matkailua ja virkistyskäyttöä palvelevia toimintoja, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.” 

Matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealueen suunnittelumääräyksenä on puolestaan ”Suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla pitkäjänteisiä, ympärivuotisia toimintoja ja elinkeinoja tukevia sekä alueiden ominaispiirteitä hyödyntäviä, ja niiden on edistettävä kehittämisen kohdealueen toimintoja ja saavutettavuutta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.” 

Hakemuksen perusteella ympäristö- ja maisemanäkökohdat on huomioitu riittävästi.  Kemiön ympäristötoimi on pyytänyt lausuntoa myös alueelliselta ympäristöviranomaiselta eli Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, jonka näkemykset tulee huomioida hyvin tarkentuvassa suunnittelussa ja toteutuksessa. Maakuntakaavan kehittämisen kohdealueen merkinnässä tähdennetty kokonaiskestävyys ilmenee ottosuunnitelmassa etenkin siten, että moreeni käytetään lähellä yhtiön kemikaalitehtaalla. Ylijäämäinen pintamaa-aines käytetään maisemointiin. Lisäksi kestävyyden kannalta myönteistä on, että oton jälkeistä alueen ennallistamista on pohdittu alustavasti myös luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta, ja sitä suunnitellaan tehtävän yhteistyössä kunnan ympäristöviranomaisten kanssa. Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto puoltaa luvan myöntämistä. 

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.