Maankäyttöjaosto, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Lausunto aurinkovoimalan rakennuslupahakemuksesta Kierikkalantielle Ruskon Vahdolle

VSLDno-2023-653

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ruskon kunnan tekniset palvelut pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa koskien rakennuslupaa aurinkovoimalalle Vahtoon, Kierikkalantie 262:een. Lausunnon määräaika on 29.12.2023. 

Biosolar oy hakee rakennuslupaa pienelle aurinkovoimalalle seuraavilla ominaisuuksilla: 

  • pinta-ala 22,90 hehtaaria  

  • teho 14 MW / 17,6 MWp 

  • paneelit ovat kaksipuolisia ja kuudennes niistä akselinsa ympäri auringon suuntaan kääntyviä 

  • perustamistapana teräspaalut 

  • hankealue on viljelykäytössä olevaa peltomaata 

Biosolarin aurinkovoimalan kokonaisratkaisu on erityinen: tavoitteena on mahdollistaa alueella samanaikainen maanviljely ja sähköntuotanto. Hankeajatus on yksi ensimmäisiä nk. agro pv -pilotteja Suomessa. Viljelykasveiksi on alustavasti ajateltu paneelirakenteiden varjostuksista hyötyviä ginseng-juurta, kuminaa ja spelttiä. 

Hankkeen elinkaari on 30 vuotta, ja hakijan mukaan maaperä soveltuu maatalouskäyttöön myös voimalan purkamisen jälkeen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päätää antaa Ruskon Kierikkalantien aurinkovoimahankkeesta seuraavan lausunnon.

Ruskon Kierikkalantien aurinkovoimahanke on pieni ja mielenkiintoinen, Suomessa innovatiivinenkin hankeaihio agro pv -ratkaisuksi: tavoitteena on kehittää aurinkovoimala, jonka alalla voidaan myös viljellä maata samanaikaisesti. Kaksipuoliset ja osittain kääntyvät paneelimoduulit ovat myös uudehkoa teknologiaa. 

Maakuntakaavassa hankealue on maa- ja metsätalousvaltaisella alueella, ja sitä koskee seuraava suunnittelumääräys: ”Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.” Lisäksi hankealueen halki menee uuden suurjännitelinjan merkintä. Uuden voimalinjan viivamerkintä on maakuntakaavassa suuntaa antava.  

Alueella on myös 2020 voimaan tullut Vahdon osayleiskaava, jossa alue on merkitty maatalousalueeksi sekä maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Niiden määräyksen mukaan ”Alue on tarkoitettu maa- (ja metsä)talouskäyttöön. Alueelle saa rakentaa maa- (ja metsä)taloutta palvelevia tuotanto- ja talousrakennuksia”. Alueen poikki on niin ikään sama varaus kantaverkon voimalinjalle kuin maakuntakaavassakin. Hanketoimijan mukaan aurinkovoimala voi sijaita voimalinjalla, kun teknologiassa huomioidaan esimerkiksi automaattinen katkaisu poikkeavissa häiriötilanteissa. Fingridin suunnitteluohjeen mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista: etenkään johtoaukealle ei saa sijoittaa aurinkopaneeleita. Lisäksi kaikki muutkin hankkeiden reunaehdot, myös liittymisen mahdollisuudet, tarkastellaan Fingridin toimesta tapauskohtaisesti. Vahdon oyk ei ole mrl:n 44 § mukainen osayleiskaava, joka mahdollistaisi rakennusluvan hakemisen suoraan yleiskaavan nojalla. Osayleiskaavan M- ja MT-määräystä on tulkittu kunnassa kuitenkin niin, että sen nojalla rakennusluvan hakeminen olisi mahdollista.  

Hankeselosteessa hankkeen ympäristö-, maisema- ja muita vaikutuksia on kuvattu vain hyvin suppeasti ja yleispiirteisesti, esimerkiksi vaikutuksia valumavesiin ei käsitellä. Lähtötiedot voimalan rakenteiden yksityiskohtaisista ominaisuuksista ja asemoimisesta eivät myöskään ole tarkkuudeltaan aivan rakennuslupahakemuksen tasoisia. Esimerkiksi asemapiirros on toistaiseksi melko ylimalkainen. Lisäksi esitetään varaus paneelityyppien muuttamiseksi. Edelleen selosteessa viitataan yhtäältä liityntäjohtoon sekä toisaalta hankkeen mahdolliseen laajenemisosaan, mutta niiden aluevarauksia ei aineistoissa kuvata. Positiivista tämänhetkisissä luonnoksissa on puolestaan se, että suojaetäisyydet asuinrakennuksiin, tässä 50 m, ja näkymien maisemoiminen on huomioitu. Paneelirakenteiden mitat on myös esitetty, ei kuitenkaan niiden perustusten. Rakenteiden poistamisesta elinkaaren lopussa ei käy ilmi, koskeeko se myös teräspaaluja, mikä olisi olennaista maatalouden jatkumisen kannalta. 

Ruskon Kierikkalantien aurinkovoimahanke on Suomessa uutta ja kokeilevaa agro-pv -tyyppiä ja sijoittuu voimajohtolinjausten kannalta haastavaan paikkaan. Hakemuksen valmisteluaineistot ovat toistaiseksi yleispiirteisiä. Hanketta esitetäänkin valmisteltavan seikkaperäisemmin ja avoimemmin suunnittelutarveratkaisuna. Voimalan rakenteiden ominaisuudet tulee esittää tarkemmin ja erityisesti ilmastoon, ympäristöön ja maisemaan liittyvät vaikutukset arvioida yksityiskohtaisemmin. Alueelliseen ympäristöviranomaiseen eli Varsinais-Suomen ELY-keskukseen tulee olla yhteydessä. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.