Perustelut
Vakka-Suomen alueellisessa vesihuollon kehittämissuunnitelmassa selvitetään Uudenkaupungin, Laitilan, Kustavin, Pyhärannan, Taivassalon ja Vehmaan vesihuollon alueelliset ratkaisuvaihtoehdot niin, että vedenhankinta sekä jätevesien käsittely voidaan järjestää parhaalla mahdollisella tavalla. Suunnitelma laaditaan vuoteen 2050 saakka. Suunnittelutyö on jaettu kolmeen osaraporttiin.
Suunnittelutyö on tehty Sweco Infra & Rail Oy:n toimesta. Työ on rahoitettu ELY-keskuksen, alueen kuntien sekä Varsianis-Suomen liiton rahoituksella.
Ensimmäinen osaraportti käsittää perusselvitykset, ennusteet ja tavoitteet sekä suunnitteluperusteet, toisessa osaraportissa vertaillaan suunnitteluvaihtoehtoja ja kolmannessa osaraportissa esitetään yleissuunnitelma valitulle suunnitelmaratkaisulle. Tämä tiivistelmä on koostettu edellä mainituista osaraporteista.
Vakka-Suomen vesihuollon kehittämissuunnitelman tavoitteena on turvata alueen vedensaanti pitkälle tulevaisuuteen ja hoitaa jätevesien käsittely parhaalla mahdollisella tavalla, sekä löytää mahdolliset yhteistyömahdollisuudet. Uudenkaupungin vesihuoltolaitos vastaa suurelta osin suunnittelualueen vedenhankinnasta toimittamalla vettä naapurikuntien käyttöön. Suunnittelualueen vedenhankintaa turvaa osaltaan myös Laitilan vedenottamot. Vedenhankinnan osalta kaavaillut kehittämishankkeet eivät suoranaisesti ole keskenään vaihtoehtoisia tai toisiaan poissulkevia, vaan ne voidaan nähdä jatkumona, joilla vedenhankinnan varmuutta parannetaan hanke kerrallaan. Uudet vesijohdot ovat yhdysvesijohtoja, jotka tulevat parantamaan kuntien ja vesiosuuskuntien vedenhankinnan varmuutta poikkeustilanteissa. Lisäksi hankkeina on tarkasteltu veden johtamista Mynämäestä (Turun Seudun Vesi Oy:n tekopohjavesi) tai Raumalta (liittyisi mahdolliseen Järilänvuoren tekopohjavesihankkeeseen). Nämä hankkeet olisivat vaihtoehtoisia keskenään ja niillä turvattaisiin koko alueen vesihuolto pitkällä tähtäimellä.
Suunnittelualueelle olisi suositeltavaa tutkia järjestelyä, jossa Vakka-Suomen Vedestä muodostettaisiin vesihuollon operointipalveluja tarjoava laitos, mutta huomioidaan myös edellytykset uuteen vesihuollon operointipalveluja tarjoavaan laitokseen tai yritykseen. Kunnalliset vesihuoltolaitokset, ml. Uudenkaupungin Vesi, olisivat operointipalvelujen tilaajia, niillä säilyisi käyttöomaisuus, erityisesti verkosto-omaisuus, ja vastuu niihin liittyvistä investoinneista. Kunnalliset vesihuoltolaitokset tekisivät sopimukset operointipalveluiden ostamisesta Vakka-Suomen Vedeltä. Vesihuoltopalvelujen käyttäjät jatkaisivat kunnallisten laitosten asiakkaina. Vesihuoltomaksut voisivat olla edelleen erisuuruisia kunnallisilla vesihuoltolaitoksilla, jolla varmistetaan maksujen oikein kohdentuminen alueelliset erot huomioiden. Vakka-Suomen Vesi vastaisi verkostojen ja vedentuotantolaitosten operoinnin lisäksi jäteveden vastaanottamisesta ja käsittelystä omistamallaan Häpönniemen jätevedenpuhdistamolla. Vakka-Suomen Veteen siirrettäisiin tarvittava henkilöstö kunnallisista vesihuoltolaitoksista. Valitulla suunnitelmaratkaisulla vastataan parhaiten suunnitelmalle asetettuihin tavoitteisiin ja sen avulla voidaan parantaa suunnittelualueen toimintavarmuutta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Esitetty suunnitelmaratkaisu toimii pohjana kuntien ja vesihuoltolaitosten välisille neuvotteluille sekä suunnitelmien laatimiselle. Jatkokehittämistä varten tulee perustaa koko suunnittelualueen kattava ohjausryhmä, joka arvioi ja kehittää alueellista yhteistyötä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Toimivan, turvallisen ja kestävän vesihuollon merkitys on aivan keskeinen niin ihmisille kuin yritystoiminnalle. Se on yhteiskunnan elintärkeä perustoiminto, mutta tämä merkitys jää usein huomaamatta tai sitä pidetään liiankin itsestään selvyytenä.
Vesihuollon tehtävänä on turvata puhtaan veden saatavuus ja jätevesien asianmukainen käsittely. Vesihuolto on välttämätöntä niin terveydenhuollon kuin ruokahuollonkin toimivuuden kannalta. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia määrittelee vesihuollon turvaamisen strategiseksi tehtäväksi.
Myös alueellinen elinvoimaisuus edellyttää toimivaa vesihuoltoa. Kyseessä on tärkeä kilpailukykytekijä vesi-intensiiviselle liiketoiminnalle sekä muun muassa matkailuelinkeinolle.
Nyt lausunnolla oleva kehittämissuunnitelma on selkeä ja hyvin tehty. Se turvaa vesihuollon strategista merkitystä, ja esittää polun alueen nykyisen vesihuollon kehittämiselle. Kaikki alueen kunnat sekä ELY-keskus ovat olleet aktiivisesti mukana suunnitelman tekemisessä, mikä antaa hyvän pohjan kehittämisehdotusten eteenpäin viemiseen.
Varsinais-Suomen liitto on osallistunut suunnitelman tekemiseen ja rahoitukseen. Liitto kannustaa nyt alueen kuntia konkreettiseen yhteistyöhön tässä työssä nousseiden esitysten eteenpäin viemiseksi; vesihuollon kehittämissuunnitelmassa esitettyyn vesihuollon operointipalveluja tarjoavan laitoksen tai yrityksen mahdollisuuksien selvittämiseen sekä perustamiseen. Tehty suunnitelma antaa siihen selkeän taustatiedon sekä esittää ne vaiheet, miten tavoitteeseen päästään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.