Maankäyttöjaosto, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Lausunto Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman 2045 luonnoksesta

VSLDno-2022-433

Valmistelija

  • Salla Murmann, erikoissuunnittelija, salla.murmann@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Pirkanmaan liitto pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman 2045 luonnoksesta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 3.2.2023 mennessä.

Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma on maakunnallista liikennejärjestelmätyötä ohjaava strateginen asiakirja. Se määrittelee Pirkanmaan liikennejärjestelmän kehittämistarpeet, -mahdollisuudet ja näiden toteuttamisen suuntaviivat tavoitevuoteen 2045 mennessä.

Liikennejärjestelmäsuunnitelma sisältää vision Pirkanmaan liikennejärjestelmästä 2045, maakunnalliset päätavoitteet, nykytila-analyysin sekä neljä teemakarttaa. Teemakartoissa käsitellään Pirkanmaan liikennejärjestelmää neljästä eri näkökulmasta: ylimaakunnalliset pääyhteydet, tavaraliikenne, arjen liikenneympäristöt sekä matkailu ja vapaa-aika. Teemakarttoihin tukeutuen on määritetty temaattiset tavoitteet ja näiden toteuttamista tukevat toimenpiteet. Näiden osioiden lisäksi suunnitelmaan sisältyy arvio suunnitelman toteutettavuudesta ja vaikuttavuudesta sekä määrittely seurannan ja toimeenpanon menetelmistä.

Pirkanmaan liikennejärjestelmälle on asetettu neljä maakunnallista päätavoitetta, jotka ovat linjassa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman päätavoitteiden ja Pirkanmaan maakuntaohjelman kanssa. Päätavoitteet ovat:

  • Liikenteen päästöt vähenevät
  • Kestävä liikkuminen on elämäntapa
  • Liikkuminen ja kuljettaminen on turvallista ja sujuvaa
  • Joukkoliikenne on suosittua ja matka- ja kuljetusketjut toimivia

Suunnitelman tavoite- ja toimenpidekokonaisuuden konkretisoimiseksi käynnistetään keväällä 2023 toimeenpano- ja toteutusvaihe. Tässä vaiheessa tehdään nelivuotinen toimenpideohjelma, johon määritetään ensi vaiheessa priorisoitavat toimenpiteet. Valitut toimenpiteet konkretisoidaan ohjelmassa strategiatasolta toteutustasolle sekä määritetään toteutuksesta vastaavat tahot, kustannusarvio, aikataulu ja etenemispolku. Suunnitelman sekä toimenpideohjelmien toteutumisen seurantaan toteutetaan Pirkanmaan aluetietopalveluun seurantajärjestelmä sekä perustetaan seurantaryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmasta seuraavan lausunnon:

Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa esitetyt tavoitteet ovat monelta osin yhteneväisiä Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteiden kanssa. Vaikka Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomella on vain vähän yhteistä maakuntarajaa, maakuntien yhteiset väylät ja yhteydet ovat merkittäviä tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Valtatie 9 on sekä henkilö- että tavaraliikenteen kannalta keskeinen tieyhteys, jonka palvelutasopuutteisiin on tärkeää kiinnittää huomiota koko tien matkalla. Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmaa konkretisoivaa toimenpideohjelmaa laadittaessa on tarpeen painottaa keskeisimpiä turvallisuutta ja sujuvuutta lisääviä kehittämistoimenpiteitä, joihin lukeutuu muun muassa turvallisten ohituspaikkojen lisääminen ja nopeusrajoitusvaihteluiden vähentäminen. Valtatien palvelutason nostaminen on tärkeää erityisesti pitkämatkaisen liikenteen ja kuljetusten matkanopeuden sekä ennakoitavuuden kannalta. Valtatie 9 on tärkeä yhteys myös maakuntien väliselle joukkoliikenteelle. Valtatien tulevissa perusparannus- ja kehittämistoimenpiteissä tulee huomioida linja-autoliikenteen pikavuorot ja liityntäliikenne.

Raideliikenteen yhteyksien kehittäminen Turku–Toijala–Tampere-välillä tukee sekä Pirkanmaan että Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnittelun tavoitteita. Raideliikenteelle on kysyntää niin kuljetusten kuin henkilöliikenteen osalta. Nopeat keskuskaupunkien väliset junayhteydet yhdessä toimivan taajamajunaliikenteen kanssa mahdollistaisivat henkilöliikenteen matkustajapotentiaalin täyden hyödyntämisen. Käynnissä olevat alueellisen junaliikenteen selvitykset sekä radanvarren kuntien ja muiden toimijoiden välinen aktiivinen yhteistyö antavat hyvän pohjan tuleville kehittämistoimille.

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa on tunnistettu hyvin eri näkökulmia ja liikenneympäristöjä, asetettu liikenteen muutosilmiöt huomioivat tavoitteet sekä tunnistettu keskeisimmät yleisen tason kehittämistoimenpiteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.