Perustelut
Salon kaupungin maankäyttöpalvelut pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa kolmen aurinkovoimahankkeen suunnittelutarveratkaisuista, joita hakee Biosolar oy. Lausuntoa pyydettiin 13.9.2024 mennessä, mutta sille saatiin lisäaikaa Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaoston kokoukseen 23.9.2024 saakka.
Hankkeiden keskeiset tiedot:
|
nimellisteho |
pinta-ala |
maanpeite |
maalaji |
Muurla |
2 MW |
5,4 ha |
metsämaa |
hieta ja hietamoreeni |
Perniön Ylökylä |
18,5 MW |
29,2 ha |
metsä- ja peltomaa |
savi |
Perniön Skoila |
34 MW |
46,5 ha |
peltomaa |
savi |
Yhteensä |
54,5 MW |
81,1 ha |
|
|
Hankkeiden pinta-aloissa ei ole huomioitu liityntälinjoja. Muuten kyse on kokonaisaloista, ja mukana ovat esimerkiksi reunojen varjostusalueet. Voimaloiden teknologiaratkaisut ovat tavanomaisia, mutta niiden oheisrakenteisiin on suunniteltu mukaan myös energiavarastoja.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa Salon Perniön ja Muurlan kolmen aurinkovoimahankkeen suunnittelutarveratkaisuista seuraavan yhdistetyn lausunnon:
Maakuntakaava
Hankealueilla ei ole kuntakaavoja. Maakuntakaavassa kaikki kohteet ovat maa- ja metsätalousvaltaisella alueella, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita (MRV). MRV-alueen suunnittelumääräyksessä ohjataan ympäristö- ja maisemanäkökohtien huomioimiseen mahdollisten muiden toimintojen sijoittamisessa alueelle.
Muurlan hanke on maakuntakaavassa lisäksi Pyymäki-Tuohitun 1. luokan pohjavesialueella sekä geologisesti arvokkaalla Tuohitunnummen harjun alueella. Näiden aurinkovoimarakentamisen kannalta olennaisten maakuntakaavamerkintöjen suunnittelumääräyksiä ei hankesuunnitelmassa tunnisteta. Pohjavesialueen suunnittelumääräys kuuluu seuraavasti: ”Suunnitelmissa ja toimenpiteissä alueella on otettava huomioon pohjaveden suojelu siten, että sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä ei vaaranneta. Vesiensuojeluviranomaisille on suunnittelu- ja rakentamistoimenpiteiden yhteydessä varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen”. Geologisesti arvokkaan alueen suunnittelumääräyksen mukaan ”Alueen erityispiirteitä haitallisesti muuttavat toimenpiteet ovat kiellettyjä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä alueella sijaitsevan, geologisesti arvokkaan muodostuman suojeluun ja hoitoon.” Lisäksi maakunnallisesti arvokas Koski-Muurla-Romsilan kulttuurimaisema-alue on hankkeen välittömässä läheisyydessä.
Varsinais-Suomen liiton teollisen aurinkovoiman selvitys
Varsinais-Suomen liiton omassa teollisen aurinkovoiman selvityksessä Perniön Ylönkylän ja Skoilan hankkeet ovat osittain teolliseen aurinkovoimatuotantoon mahdollisesti soveltuvilla, mutta ristiriitaisilla alueilla. Muurlan hankealuetta ei sen sijaan ole tunnistettu teolliselle aurinkovoimalle soveltuvaksi. Muurlan hankeala on rajautunut pois pohjavettä ja geologista muodostumaa koskevien maakuntakaavamerkintöjen sekä metsän takia. Liiton selvitys koski yli 40 hehtaarin hankkeita, mutta siinä esitetty monikriteeristö sijoittumiselle on suositus myös pienempien hankkeiden sijoittamiselle.
Vaikutusten arvioimisesta
Vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin ei tunnisteta aivan kokonaan etenkään Muurlassa. Siellä pohjavesiä on kyllä tarkoitus vaalia tarkentuvilla suunnitteluratkaisuilla. Vaikutuksia pyritään lieventämään matalilla ja pistemäisillä perustamistavoilla sekä muuntamoiden öljykaukaloilla. Muurlan hankkeen vaikutuksia geologisesti arvokkaaseen Tuohitunnummen harjualueeseen ja valumavesien muodostumiseen ei kuitenkaan tunnisteta lainkaan. Muissakaan kahdessa hankkeessa vaikutuksia valumavesiin ei tunnisteta. Pientenkin energiahankkeiden rakentamis- ja ylläpitovaiheissa vaikutuksia kuitenkin muodostuu. Vaikutuksia valumavesiin, Muurlassa erityisesti myös pohjavesiin ja harjuun, tulisikin kuvailla tätä hakemusaineistoa tarkemmin. Lisäksi tulee täsmentää vaikutuksia lieventäviä suunnitteluratkaisuja hajautettuna vesien hallintana. Maakuntakaavan suunnittelumääräyksen mukaan myös vesiensuojeluviranomaisia tulee konsultoida.
Ilmastovaikutuksista on tehty laskennallista arviointia ja sen osana myös uuden biomassan eli paneelialueilla kasvavan kasvillisuuden karkeat hiilitasearviot. Laskelmissa on kuitenkin puutteita: laskentaperusteita ja laskennan vaiheita ei kuvata kyllin selvästi. Maankäytön muutosta aiemmasta tilasta ei ole arvioitu mukaan poistuvan biomassan eikä maaperän osalta. Päästövähennysten potentiaalia on lisäksi arvioitu suhteessa kotimaisen sähköntuotannon vanhentuneeseen keskiarvoon vuosilta 2019-2021. Hankkeiden ilmastovaikutusten arvio antaakin harhaanjohtavan kuvan päästövähennysten mahdollisuuksista. Ajantasainen kotimaisen sähköntuotannon päästökerroin keskiarvona on vain noin puolet tässä käytetystä, ja viimeisimpien vuosien kerroin tulee tarkastaa Fingridin seurannasta. Päästökerroin on muuttunut olennaisesti Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan käyttöönoton ja lisääntyneen tuulivoiman takia. Laskenta tuleekin tehdä uusiksi hankkeen kaikkien rakennusosien koko elinkaaren osalta selvästi eritellen ja maankäytön muutos mukaan lukien. Edistyneessä laskennassa päästövähennysten potentiaalia verrattaisiin kotimaisen sähköntuotannon päästökertoimeen tulevaisuusprojektiona hankkeen tuotantovaiheen ajalle.
Hankkeiden sijaintia suhteessa asutukseen ja vaikutuksia siihen sekä sen osana maisemavaikutuksia ja maisemoimisen toimenpiteitä tulisi kuvata hankesuunnitteluaineistoja tarkemmin.
Yhteisvaikutuksia ei ole hankeselvityksissä tunnistettu. Tämä on mielenkiintoista sikälikin, että kaksi näistä Biosolarin hankkeista on hyvin lähellä toisiaan Perniössä. Ne olisi perusteltua yhdistää yhdeksi hankkeeksi valmistelussa. Tämä antaisi realistisemman kuvan lähes 80 hehtaarin kokonaisuudesta. Lisäksi alueella on vireillä muitakin aurinkovoimahankkeita, joihin olisi hyvä viitata.
Yhteenveto
Perniön Skoilan ja Ylönkylän hankkeet ovat maakuntakaavan näkökulmasta sijanniltaan soveltuvia, mutta hankkeiden maisema- ja ympäristönäkökohtiin tulee kiinnittää tarkempaa huomiota valmistelussa. Kummankin hankkeen vaikutuksia valumavesiin ja suunnitteluratkaisuja niiden hallitsemiseksi tulee täsmentää. Lisäksi vaikutusten arviointia asutukseen, maisemaan ja ilmastoon sekä yhteisvaikutuksia muiden hankkeiden kanssa tulee tarkentaa. Maisemoimisen suunnitteluratkaisuja tulee kuvata. Perniön hankkeet sijaitsevat myös niin lähekkäin, että ne suositellaan valmisteltavan yhtenä yhdistettynä hankkeena.
Muurlan hankkeen sijainti on haastava maakuntakaavassa olevien pohjavesialueen ja geologisesti arvokkaan alueen merkintöjen takia. Muurlan hankkeen pinta- ja pohjavesivaikutuksia sekä suunnitteluratkaisuja tulee eritellä tarkemmin yhteistyössä vesiensuojeluviranomaisten kanssa. Myös arvokkaan Tuohitunnummen harjualueen vaaliminen tulee tutkia ja osoittaa tarkemmin. Mikäli pohjaveden ja harjun suojelu ei osoittaudu mahdolliseksi, hankkeessa ei tule edetä.
Päätös
Päätös ehdotuksen mukaisesti.