Maankäyttöjaosto, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Lausunto Maskun kunnalle Pihlajamäki III (Mäntyhaka) alueen asemakaavan ehdotuksesta

VSLDno-2024-371

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maskun kunta on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa koskien Pihlajamäki III (Mäntyhaka) alueen asemakaavan ehdotusta 3.10.2024 mennessä. 

Kaava-alue sijaitsee Maskussa Lemun Pihlajamäessä noin 1,5 km päässä Lemun keskustan palveluista etelään, ja n. 10 km etäisyydellä Maskun kuntakeskustasta sekä n. 6 km päässä Nousiaisten asemanseudusta. Kaavatyön tavoitteena on osoittaa uusia erillispientalojen korttelialueita asemakaavoittamattomalle alueelle Lemun Pihlajamäkeen. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 6,2 hehtaaria. Suunnittelualueella sijaitsee yksi asuinrakennus talousrakennuksineen. Pääosin suunnittelualue on rakentumatonta, metsäistä aluetta. Suunnittelualue sijoittuu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY) osoitetun Lemun kirkkoympäristön läheisyyteen. Suunnittelualueelta on laadittu arkeologinen inventointi 29.6.2023. Alueelta ei löytynyt inventoinnissa muinaisjäännöskohteita tai muita kulttuuriperintökohteita. 

Varsinais-Suomen voimassa olevassa maakuntakaavassa kaava-alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi (A). Suunnittelualue kuuluu myös saariston rengastiehen tukeutuvaan kehittämisvyöhykkeeseen. Suunnittelualue rajautuu eteläosistaan alueeseen, mikä on maakuntakaavassa osoitettu Nousiainen-Hirvijoki kulttuurimaisema-alueeksi. 

Suunnittelualueella on voimassa Lemun kunnanvaltuuston 2005 hyväksymä oikeusvaikutteinen Lemun keskustan osayleiskaava. Kaava-alue on osayleiskaavassa osoitettu osittain erillispientalojen alueeksi (AO) sekä osittain maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Osaa suunnittelualueesta koskee yleiskaavassa maisemallisesti arvokkaan alueen merkintä (ma). Suunnittelualue kuuluu osaksi Lemun kirkkomiljöötä. Yleiskaavamääräyksen mukaan rakennettaessa ma-alueelle uudisrakennusta tai laajennettaessa tai muutettaessa olevaa rakennusta tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennuksen sovittamiseen maisemaan ja ympäristöön. Ma-alueella olevien rakentamis- ja metsäalueiden peltoaukeisiin rajoittuvat reunavyöhykkeet tulee jättää ehyeksi. 

Lemun kunnanvaltuuston hyväksymää oikeusvaikutteista osayleiskaavaa perustellaan asemakaavaehdotuksen asiakirjoissa vanhentuneeksi. Asemakaavasuunnitelmaa perustellaan Maskun kuntastrategian mukaisena asumisen kehittämisenä kunnassa. Vanhentuneen yleiskaavan tarkistamista esittäneisiin kaavaluonnoksesta annettuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin Maskun kunta on vastannut, että ”Kokonaisen yleiskaavan päivittämisprosessia ei ole nähty tällä hetkellä ajankohtaiseksi, sillä se [voimassa oleva yleiskaava] kuitenkin osittain vielä vastaa nykytarpeita, eikä alueen kehitys ole ollut viimevuosina erityisen vauhdikasta.” 

Suunnittelualueen luonnonympäristö on pääosin kallioista ja loivarinteistä metsämaata. Suunnittelualueelta on laadittu luontoselvitysarvio syksyllä 2022 sekä luontoselvitys kesän 2023 ja kevään 2024 aikana. 

Varsinais-Suomen liitto on lausunut kaavaluonnoksesta 22.5.2023. Maskun kunta on ehdotuksessa vastannut liiton lausuntoon. 

Kaavaluonnosvaiheen kuulemisessa saatuja palautteita on kaavaehdotuksen suunnittelussa maltillisesti huomioitu ja täydennetty perusteluja yleiskaavasta poikkeamiseksi on tarkennettu kaavaselostukseen. Myös kaavaluonnosvaiheessa vielä puuttuneita kaavoituksen taustaselvityksiä on täydennetty kaavaehdotukseen. 

Kaavasuunnitelman ilmastovaikutuksia on ehdotuksen valmistelun yhteydessä tarkasteltu ilmastovaikutusten arviointityökalulla (KILVA). Vaikutusten arvioinnin tulokset on esitelty kaavaselostuksen liitemateriaaleissa. Vaikutusten arviointi on vaikuttanut kaavamääräysten tarkentamiseen.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maakuntajaosto päättää antaa Maskun Pihlajamäki III (Mäntyhaka) alueen asemakaavan ehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto kiittää annetusta vastineesta luonnosvaiheen lausuntoon ja toteaa, että olisi koko Varsinais-Suomen maakunnan etu, mikäli Maskun kunta tarkistaisi Lemun alueen yleiskaavan ja samalla käsittelisi kunnan omaa kokonaisnäkemystä alueidensa tulevaisuuden kehittämisestä. 

Varsinais-Suomen maakuntakaavoissa alueen koko yhdyskuntaarakenne on käsitelty useammassa eri vaihemaakuntakaavassa vuonna 2005 Lemun kunnanvaltuustossa hyväksytyn osayleiskaavan laatimisen jälkeen. Aluerakenteen perusratkaisut on käsitelty 2018 ja 2021 hyväksytyissä vaihemaakuntakaavoissa. Näitä aiemmista maakuntakaavoista on voimassa pääosin muuttumattomia arvoja osoittavia merkintöjä. Varsinais-Suomen maakuntakaavojen päivitystyö on alkanut vuoden 2024 aikana, syystä että Varsinais-Suomen liitto pitää tärkeänä huomioida maankäytönohjauksen toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset tarkempaa suunnittelua ohjaavilla kaavatasoilla, jotta kokonaiskuva ohjauksessa ei sirpaloidu. 

Maskun ja Lemun kuntaliitoksesta on kulunut yli vuosikymmen. Varsinais-Suomen liitto kannustaa Maskun kuntaa tarkistamaan yleiskaavat ajantasaisiksi, ja tutkimaan osaltaan mm., mitä esimerkiksi Varsinais-Suomelle merkittävän Saariston rengastien kehittäminen Maskun alueilla tulisi tarkoittaa. Matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealue- merkintä kattaa myös nyt lausunnolla olevan asemakaavan suunnittelualueeseen. 

 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.