Perustelut
Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa ympäristövaikutusten arvioimisen menettelyn tarpeesta koskien aurinkovoimahanketta Loimaan Palmusmäkeen. Lausuntoa pyydetään 4.10. mennessä.
OX2 Green Finland Oy suunnittelee aurinkovoimahanketta Palmusmäelle Loimaalle. Hankeyhtiö on pyytänyt Varsinais-Suomen ELY-keskukselta päätöstä siitä, edellyttääkö hanke ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista yksittäistapauksessa.
Hankkeen keskeiset ominaisuustiedot:
Hankeala on yhteensä 166 hehtaaria. Ala jakaantuu neljään osa-alueeseen. Mukana on myös sähkönsiirron maakaapeli sekä sähkönsiirtoreitti 110 kilovoltin ilmajohtona Fingridin Metsämaan sähköasemalle.
Nimellisteho 130 MWp
Sijainti 9,5 kilometriä Loimaan keskustaajamasta koilliseen
Maanpeite 74 % peltomaata ja 26 % metsämaata
Maaperä pääosin savea
Asutus: 250 metrin etäisyydellä hankealasta on yhteensä 31 asuin- tai lomarakennusta sekä 8 liike- tai julkista rakennusta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Loimaan Palmusmäen aurinkovoimahankkeen YVA-menettelyn tarpeesta:
Hankealueella ei ole yleis- eikä asemakaavoja. Maakuntakaavamerkintöinä hankealueella ovat M eli maa- ja metsätalousvaltainen alue sekä Metsämaa-Rautasuon ohjeellinen ulkoilureitti ynnä perusparannettava suurjännitelinja. Hankealueen välittömässä läheisyydessä on myös Metsämaan retkeilyreitin virkistysalue. Maa- ja metsätalousvaltaisen alueen suunnittelumääräys kehottaa huomioimaan maisema- ja ympäristönäkökohdat muita mahdollisia toimintoja sijoitettaessa. Ohjeellisen ulkoilureitin linjaus jää hankealalle, mutta suunnitelma ei estä reitin toteuttamista koska alalle ei tule paneelirakenteita ja se jätetään vapaasti kuljettavaksi.
Varsinais-Suomen liiton teollisen aurinkovoiman selvitys
Suuri osa Palmusmäen hankealasta on tunnistettu teolliselle aurinkovoimalle soveltuvaksi, mutta ristiriitaiseksi alueeksi Varsinais-Suomen liiton taustaselvityksessä teollisesta aurinkovoimasta. Suuri osa tästä hankealasta on peltomaata lähellä sähkön siirtoyhteyksiä. Hankkeen tarkemmat ominaisuustiedot tulee silti tutkia ja ympäristö- sekä maisemavaikutukset minimoida. Varsinais-Suomen liiton selvityksessä pois rajautuneet osat ovat metsämaata tässä hanketapauksessa. Metsämaata ei pidetä teollisen aurinkovoiman sijoittumiselle suositeltavana maanpeitteenä. Pieni osa kyseisestä hankealasta rajautuu pois myös siksi, että ala tulee lähelle asuinrakennuksia. Liiton suositusetäisyys on vähintään 100 metriä, mieluiten 200 metriä asutukseen.
Vaikutusten arviot
Hankeyhtiö OX2 Green Finland on teettänyt kokonaisuutena mallikkaan hankesuunnitelman täydennysosineen, ja aineistossa on arvioitu myös hankkeen vaikutuksia. Vaikutuksia on kuvattu sisällöllisesti kattavasti ja hyvin hahmotettavin teemakartoin. Muutamaan teemaan esitetään silti täydennystarpeita:
Paikallisia maisemavaikutuksia ja niiden lieventämisen toimenpiteitä on esitetty yleispiirteisesti. Hankeala on kuitenkin suuri, kaikkiaan yli 160 hehtaaria, ja sen välittömässä läheisyydessä on paljon asuin- ja lomarakennuksia. Paikallisten maisemavaikutusten arviointia tulisikin täsmentää ja maisemoivia suunnitteluratkaisuja yksilöidä tarkemmin.
Koska hanke on suuri ja se vaatii metsän hakkuita noin 48 hehtaarilta, tulisi myös sen ilmastovaikutukset arvioida lausuntoaineistoa tarkemmin. Ilmastovaikutukset tulisi arvioida hankkeen kaikkien rakennusosien koko elinkaaren osalta ja myös maankäytön muutos huomioiden. Mahdollista päästövähennysten potentiaalia tulee arvioida ajantasaiseen tai tulevaisuusprojisoituun kotimaisen sähköntuotannon päästökertoimen keskiarvoon, ei kokonaan fossiiliseen sähköntuotantoon.
Yhteisvaikutuksia muiden vireillä olevien energia- ja infrahankkeiden kanssa on arvioitu osittain. Hankkeet on lueteltu sekä esitetty kartalla hyvin. Hankkeiden varsinaisten yhteisvaikutusten arviointi jää kuitenkin pinnalliseksi. Arvioimisen syventäminen olisi tärkeää kokonaisvaltaisen aluesuunnittelun kannalta, koska seudulle keskittyy monia hankkeita. Palmusmäen hankkeen lähistöllä on vireillä peräti kuusi muuta aurinkovoimahanketta vain seitsemän kilometrin etäisyydellä. Lisäksi ympäristössä on tuulivoimaa, sekä sähkönsiirron perusparannus sekä valtatien korvausinvestointi vireillä.
Yhteenveto
Palmusmäen aurinkovoimahanke sijoittuu maakuntakaavan näkökulmasta sinänsä soveltuvaan sijaintiin maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, joka on tässä tapauksessa peltomaavaltaista. Maakuntakaavan suunnittelumääräyksen mukaan maisema- ja ympäristönäkökohdat tulee tällöin kuitenkin huomioida. Paikallisten maisemavaikutusten sekä niiden lieventämisen toimenpiteitä tuleekin tarkentaa ja hankealuetta mahdollisesti rajata kauemmas asutuksesta. Edelleen hanketta varten joudutaan kaatamaan metsää kaikkiaan noin 48 hehtaaria luonto- ja ilmastovaikutuksineen. Tarkentuvassa hankesuunnittelussa suositellaankin rajaamaan metsäalaa pienemmäksi. Hankkeen ilmastovaikutusten arviointia tulee täsmentää huomioiden myös maankäytön muutos. Yhteisvaikutusten varsinaisia kertautuvia vaikutuksia tulee täsmentää.
Hankkeen valmisteluaineistot ovat toisaalta kokonaisuudessaan hyviä, eikä YVA-menettely välttämättä tuo ratkaisevaa lisäarvoa ympäristö- ja maisemavaikutusten minimoimiselle. Mikäli YVA-menettelyä ei sovelleta, tulisi alueellisen ympäristöviranomaisen kuitenkin muilla tavoin varmistua siitä, että ympäristö- ja maisemanäkökohtien tarvittavat täsmennykset hankkeen vaikutusten arviointeihin, hankealojen toivottuihin täsmennyksiin ja sekä tarkempiin suunnitteluratkaisuihin toteutetaan.
Päätös
Päätös ehdotuksen mukaisesti.