Maankäyttöjaosto, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Lausunto Yläneen Nissilän alueen asemakaavanmuutosluonnoksesta 

VSLDno-2024-379

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Pöytyän kunta on lähettänyt Varsinais-Suomen liitolle lausuttavaksi valmisteluvaiheen kaavaluonnoksen Yläneen Nissilän alueen asemakaavan muutoksesta. Mahdollista lausuntoa on pyydetty 9.10.2024 mennessä. 

Kaavamuutosalue sijaitsee Yläneen taajaman pohjoisosassa, Nissiläntien molemmilla puolilla. Suunnittelualueella on muun muassa Yläneen varhaiskasvatusyksikkö (päiväkoti) ja entinen kunnantalo. Kaava-alueen pinta-ala on noin 5,3 hehtaaria. Asemakaavoituksen tavoitteena on täydentää Yläneen taajaman ydinkeskustan palvelutarjontaa. Kaava-alue on merkittävä myös taajaman sisäisen katuverkoston ja kevyen liikenteen reittien rakentamisen kannalta. Suunnittelualueen pohjoisosaan aiotaan sijoittaa pientaloasuntoja ja eteläosaan keskustatoimintoja. Alueen käyttötarkoitusten suunnittelussa on tunnistettu kaava-alueen sijainti läheisen Yläneen kirkonmäen miljöössä, joka kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin.  

Suunnittelualuetta koskevat maakuntakaavat on hyväksytty 2013, 2018 ja 2021. Maakuntakaavassa suunnittelualue on kokonaan taajamatoimintojen alueella (A). Suunnittelualueen länsirajalla kulkee kulttuurihistoriallisesti arvokas tie sekä ulkoilureitti. Lähellä sijaitseva Yläneen kirkko ympäristöineen on merkittävä rakennetun ympäristön alue. 

Asemakaavamuutoksen selostuksessa yleiskaavana asemakaavan muuttamisen ohjauksessa esitellään oikeusvaikutukseton vuonna 1988 Yläneen kunnanvaltuustossa hyväksytty Yläneen keskustan osayleiskaava, joka on laadittu entisen rakennuslain mukaisena.  

Yläneen keskustan osayleiskaavan laatimisen jälkeen rakennuslain maankäytön ohjausta ja kaavoitusta on määritellyt Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) vuodesta 2000 lähtien. Vuoden 2025 alusta MRL:n maankäytön ohjausta ja kaavoitusta määrittävän lainohjauksen tulee korvaamaan Alueidenkäyttölaki.  Yläneen keskustan osayleiskaavan laatimisen jälkeen on toteutettu Yläneen ja Pöytyän kuntien yhdistyminen, mikä on luonnollisesti kunnan taajamarakenteen toimintaympäristöissä vaikuttava toimenpide. Kuntaliitos on toteutettu ennen suunnittelualueelle edellisen kerran laadittua asemakaavaa. 

Suunnittelualueella on voimassa asemakaava, jonka Pöytyän kunnanvaltuusto on hyväksynyt 2013. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Pöytyän kunnalle Yläneen Nissilän asemakaavan muutosluonnoksesta: 

Varsinais-Suomen liitolla ei ole Yläneen taajamaan valmistelussa olevaan Nissilän alueen asemakaavamuutoksen suunnitelmaan lausuttavaa.  

Varsinais-Suomen liitto toteaa, että olisi koko Varsinais-Suomen maakunnan etu, mikäli Pöytyän kunta laatisi alueilleen ajantasaisen yleiskaavan ja samalla käsittelisi kunnan omaa kokonaisnäkemystä alueidensa tulevaisuuden kehittämisestä. 

Nyt asemakaavasuunnittelun kohteena oleva Yläneen taajama on mm. maakunnallisesti merkittävä ja maisemassaan pitkälle näkyvä kulttuuriperintöympäristö.  

Varsinais-Suomen maakuntakaavoissa alueen koko yhdyskuntarakenne on käsitelty useissa eri vaihemaakuntakaavoissa läpi Maankäyttö- ja Rakennuslain (MRL) voimassaolon ajan. MRL vaihtuu Alueidenkäyttölaiksi vuoden 2025 alusta. Yläneen Rakennuslaisaikana laaditun oikeusvaikutuksettoman osayleiskaavan jälkeen toimintaympäristö sekä Varsinais-Suomen aluerakenteessa, että yleisesti yhdyskuntarakenteen suunnittelun paradigmoissa on sillä tavalla merkittävästi muuttunut, että Varsinais-Suomen liitto katsoo alueen kuntien ajantasaisten yleiskaavojen olevan koko alueen etu. 

Varsinais-Suomen maakuntakaavojen päivitystyö on alkanut vuoden 2024 aikana. Varsinais-Suomen liitto pitää tärkeänä huomioida maankäytönohjauksen toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset tarkempaa suunnittelua ohjaavilla kaavatasoilla, jotta kokonaiskuva ohjauksessa ei sirpaloidu. 

 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.