Maakuntahallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen AKKE-rahoitushaku, myönteiset päätökset

VSLDno-2024-49

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Hankerahoitusjaosto 15.4.2024 § 5

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.

8.3.2024 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotettiin aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista ja maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpanoa.

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 459 000 euroa. Osa rahoituksesta voidaan varata kansainvälisten hankkeiden valmisteluun.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Uutena kokonaisuutena on alueellisen TKI-toiminnan tukeminen ja siinä etenkin tammikuun lopussa julkaistun maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpano (www.varsinais-suomi.fi/tki). Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 796 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri: 402 000 euroa teeman edistämiseen

·       Saaristomeren veden laadun parantaminen

·       Kestävä ympärivuotinen matkailu

·       Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana: 186 000 euroa teeman edistämiseen

·       TKI-rahoituksen kasvattaminen

  1. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä vähintään 30 000 euroa.

 

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan ja/tai tukee TKI-tiekartan toimeenpanoa (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
  6. kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan

 

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 20 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 933 480 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 598 331 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,873 miljoonaa euroa.

 

Myönteiset päätösesitykset:

Varsinais-Suomen Kulttuuri-Kiitäjät (2024–93). Hakija Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry

Hankkeen toteutusaika on 1.6.2024-31.5.2025

Hankkeen kuvaus:

Hanke houkuttelee ikäihmisiä kulttuuritoiminnan pariin, järjestää kohdennettua kulttuuritoimintaa lähelle asukkaita, vähentää kulttuuritoimintaan liittyviä ennakkoluuloja, madaltaa kulttuuritoiminnan kynnystä ja motivoi ikäihmisiä osallistumaan. Kulttuurin parempi saavutettavuus lisää ikäihmisten kulttuurihyvinvointia, arjen elämyksellisyyttä sekä sosiaalista että alueellista yhdenvertaisuutta ja osallisuutta Varsinais-Suomessa.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Tavoite 9) Aktiivisella elämäntavalla, kulttuurilla ja kulttuuriympäristöllä on merkittävä rooli ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Hankkeen myötä kulttuurin monialainen saavutettavuus paranee. Hanke tukee myös kuntien kykyä tuottaa ja hankkia kulttuuri- ja taidepalveluja. 6) Väestöryhmien potentiaali tunnistetaan. Ikäihmiset otetaan mukaan keskusteluun, ja aktiivinen kansalaisuus ja yhteisöllisyys paranevat.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeen idea ihmisten luo liikkuvasta kulttuuripalvelutarjonnasta on kannatettava, etenkin kun pääkohderyhmänä ovat ikäihmiset. Matalan kynnyksen kulttuuripalveluilla on aito tarve varsinkin pienissä ja maaseutumaisissa kunnissa. Hakija on kokenut kulttuurihyvinvointialan toimija, jolla on laajat verkostot.

 

Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan (2024–95). Hakija Liedon kaupunki

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2024-31.12.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeessa kartoitetaan Liedon, Auran, Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueella toimivat yksinyrittäjät; ensisijaisesti kädentaitajat ja selvitetään yksinyrittäjien mahdollisuus olla osaratkaisujana osaajapulaan. Tavoitteena on tarjota yksinyrittäjille liiketoiminnan kasvu- ja uudelleensuuntautumismahdollisuuksia, osaamisen täydentämistä kouluttautumisen kautta sekä tuottaa kuntarajat ylittävä yrittäjä-/osaajaverkosto, joka toimii osaratkaisuna osaajapulaan. Yksinyrittäjissä on valtava ammatillinen potentiaali, joka on mahdollista suunnata osaajapulasta kärsivien yritysten hyödyksi.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Tavoite: 8. Maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi. Jatkuvaa oppimista ja elämän kokemusta arvostetaan (toimenpiteet 21,22,23). Tavoite: 10. Edelläkävijyys verkostoyhteistyössä tuo sektorit jatkuvaan vuorovaikutukseen ja vahvistaa kehitysmyönteisyyttä ja sopeutumiskykyä (toimenpide 27). Tavoite: 15. Korkean tuottavuuden työ ja yrittäjyys lisääntyvät koko maakunnassa muun muassa digitaalisten palvelujen ja infrastruktuurin sekä vahvan digiosaamisen avulla (toimenpide 36). Tavoite: 17. Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin (toimenpiteet 39,40,41).

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeen perusidea yksinyrittäjien osaamisen hyödyntämisestä osaajapulassa on hyvä ja voi tuoda uusia käytännön ratkaisuja osaajapulaan. Toteutus tapahtuu viiden kunnan (Lieto, Aura, Kaarina, Paimio ja Sauvo) alueella. Toteutuksessa ovat kuntien yrityspalveluiden lisäksi mukana yrittäjäyhdistykset. Pilotointia ja testausta tehdään jo hankkeen aikana.

 

Smart Gaming - Terveellisemmät elintavat lapsille ja nuorille (2024–97). Hakija Turun ammattikorkeakoulu.

Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024-21.6.2024

Hankkeen kuvaus:

Valmisteluhankkeen toimenpiteinä on valmistella hakemuksen sisällöt yhdessä konsortion kanssa. Tähän työhön sisältyy myös pilottikohteiden valinta sekä neuvottelut ja yhteistyösopimusten laadinta. Rahoitusta haetaan Itämeren Interreg-ohjelmasta.

Haettavan projektin yleisenä tavoitteena on antaa 7–25-vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuus seurata ja navigoida terveyttään yhdessä digitaalisten pelitottumustensa kanssa terveellisten elämäntapojen edistämiseksi kuitenkaan vaarantamatta sitoutumistaan nykyaikaiseen pelikulttuuriin. Näin pyritään ennaltaehkäisemään pitkäaikaisia sairauksia.

Hanke tarjoaa nuorille pelaajille digitaalisen työkalun, joka mahdollistaa erittäin yksilöllisen terveydentilan seurannan häiritsemättä heidän sitoutumistaan pelikulttuuriin. Se tuottaa terveyspalautetta ja yksilöllisiä suosituksia terveellisemmistä elämäntavoista ja tarjoaa koulutusmateriaalia älykkäästä pelaamisesta ja terveellisistä elämäntavoista paitsi nuorille pelaajille myös heidän sosiaalisille ja yhteiskunnallisille tukiverkostoilleen, kuten huoltajille, koulujen henkilökunnalle ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntaohjelman tavoitetta 14, jossa korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö johtaa uusiin personoituihin terveyttä edistäviin interventioihin, jotka tutkimushankkeen aikana ja päätyttyä muokkaavat terveys– ja sotepalveluiden palvelurakennetta. Hankkeen valmistelu johtaa vuorovaikutukseen amk:n ja kv-kumppaneiden yhteistyöhön tutkimuksen hyödyntäjien kanssa. Yhteistyö tulee hyödyttämään varsinaissuomalaisia yrityksiä. Valmisteluhankkeen myötä kyetään hyödyntämään EU:n TKI-rahoitusta ja pystytään kytkeytymään entistä vahvemmin kv TKI-verkostoihin. Hanke toteuttaa lääke- ja terveysteknologian älykkään erikoistumisen painopisteitä vastaten testiympäristöjen kehittämiseen ja hyödyntämiseen sekä kehittämällä synteettisen datan AI-menetelmiä yksityisyyden säilyttävien menetelmien osalta.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeessa valmistellaan hakemus Itämeri Interreg -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan lääke- ja terveysteknologia. Valmistelukonsortiossa on mukana kahdeksan organisaatiota Itämeren alueelta.

 

Elinvoimasta Vetovoimaksi yhdessä tekemällä (2024–108). Hakija Jankko lentopallo ry

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024-30.6.2025

Hankkeen kuvaus:

Loimaan seudun väestörakenteen muutos tuottaa haasteita yritysten rekrytointiin, yhdistysten toiminnan aktiivisuuteen ja vanhenevan väestön syrjäytymiseen/yksinäisyyteen. Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan yrityksien vapaaehtoisohjelmia, jolloin työntekijät voisivat tehdä vapaaehtoistyötä jollekin yleishyödylliselle yhdistykselle ja tällä tavoin elävöittää yhdistystoimintaa sekä samalla aktivoida omaa elinympäristöään

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntaohjelmaa erityisesti kahden pääotsikon alla: 1) Jokaiselle hyvinvointia tarjoava yhteisöllinen maakunta ja 2) yhdessä tekemiseen ja tietoon perustuva maakunta. Ensimmäisessä tunnistetaan uusia yhteistyön muotoja, joilla taklataan syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Lisäksi rakennetaan tehokasta kotouttamistoimintaa vapaaehtoistyön kautta. Ohjelmassa mainittu osallisuuden mallien rakentaminen on hankkeen ytimessä. Hankkeessa parannetaan yritysten, yhteisöjen ja julkisen sektorin yhteistyötä. Toisessa lisätään verkostojohtamisen osaamista. Ytimessä on luottamuksen rakentaminen toimijoiden kesken, joka johtaa sosiaalisen pääoman kasvuun ja kontrollimekanismin vähenemiseen.

Perustelut päätösesitykselle:

Uusi ja raikas lähestymistapa Loimaan seudun paikallisten yritysten vapaaehtoisohjelmien hyödyntämisestä työntekijöiden vapaaehtoistyössä. Konkreettiset toimenpiteet ja laaja kontaktoitavien tahojen verkosto. Hankkeessa hyödynnetään hyvin vuosittain eri puolilla Suomea järjestettävää lentopallon Power Cup -suurtapahtumaa, joka kesällä 2025 pidetään Loimaalla.

 

Vihreän siirtymän ekosysteemi Loimaan seudulle (2024–109). Hakija Pöytyän kunta

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2024-30.6.2025

Hankkeen kuvaus:

Keskeisenä tarkoituksena on edistää isojen vihreään siirtymään liittyvien hankkeiden toteutumista Loimaan seudulla ja samalla rakentaa sellaista yritysten liiketoimintaekosysteemiä, jolla varmistetaan, että mahdollisimman iso osa näiden hankkeiden tuomista taloudellisista hyödyistä ja työpaikoista jäisi maakuntaan ja Loimaan seutukunnalle. Keskeisenä tavoitteena on maakuntaohjelman mukaisesti rakentaa kuntien kanssa yhteistyössä alueellinen bio- ja kiertotalouden ekosysteemi Loimaan seudulle sekä edesauttaa alueen yritysten mukaanpääsyä vihreän siirtymän isoihin investointihankkeisiin.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke vastaa suoraan maakuntaohjelman tavoitteeseen 2. Bio- ja kiertotalous on kannattavaa liiketoimintaa. Uudet bio- ja kiertotalouden toimialamme sekä hiilineutraali energiajärjestelmä ovat vankassa asemassa maakunnan elinkeinorakenteessa ja siinä kokonaisuuteen 4. Perustetaan kuntien kanssa yhteistyössä paikallisia ja alueellisia bio- ja kiertotalousekosysteemejä.

Mikäli hankkeella mm. edistettävä biokaasulaitos toteutuu, niin sillä on erittäin suuri merkitys maakuntaohjelman tavoitteen 3 kohtaan 9. Lisätään maatalouden virtojen hyödyntämistä biolaitoksissa, lannan prosessointia sekä edistetään sekoitevelvoitteen käyttöönottoa.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke toteuttaa hyvin maakuntaohjelman tavoitteita bio- ja kiertotalouden edistämisestä. Suunnitelma on hyvin laadittu ja toteutus loogisesti etenevä. Uskottavuutta tuo se, että Loimaan seudulle on suunnitteilla useita isoja vihreän siirtymän investointihankkeita. Veturina näistä on suuri bio- ja e-metaanin tuotantolaitos. Tätä kokonaisuutta tukemaan on järkevä lähteä kehittämään laajempaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

 

Luova Eurooppa haun valmistelu: Sense and sensibility in making new musical experiences (2024–110). Hakija Humanistinen ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2024-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:

Valmistellaan hakemus Luova Eurooppa -ohjelman syksyn 2024 hakuun. Humak on päähakijana.

Haettavassa hankkeessa kehitetään kokeiluiden avulla tapahtumatuotantoalan toimijoiden osaamista järjestää kokonaisvaltaisia konserttielämyksiä yhteistyössä kulttuurimatkailun verkostojen kanssa. Konserttielämysten tuottamisen tueksi rakennetaan sekä paikallisia että kansainvälisiä verkostoja, joiden avulla huomioidaan alueelliset erikoispiirteet esimerkiksi tapahtumapaikkojen ja ruokakulttuurin osalta. Hankkeessa kehitetään sisältöjä, jotka elävöittävät konserttikokemuksia ja tukevat sisältöjen saavutettavuutta multimodaalisen viestinnän avulla. Kehittämishanke edesauttaa myös oppilaitosten ja kentän toimijoiden yhteistyötä. Hankkeessa hyödynnetään erilaisia innovaatioprosesseja.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hankkeen valmistelu tukee alueen kansainvälisten verkostojen kehittämistä kulttuurin alalla. Hankkeessa luodaan tapahtumatuotannon verkostoja ja kumppanuuksia siten, että eri alojen toimijat (matkailu, ravintola-ala ja taidealat) kehittävät yhteisiä toimintamalleja ja -ympäristöjä. Uudenlaisen konseptin kokeilun tarkoituksena on vahvistaa kulttuurimatkailua ja tuoda erilaisia ainutlaatuisia ja historiallisesti merkittäviä paikkoja osaksi elämystä, näin myös Varsinais-Suomen osalta. Kansainvälisten ja kansallisten verkostojen kehittäminen tukee myös oppilaitosten ja yritysten sekä muiden alan toimijoiden yhteistyötä. Hankkeessa tehtävät kielellisen saavutettavuuden kokeilut tukevat monikielisyyttä tuoden mukaan viittomakielen myös kansainvälisessä kontekstissa.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeessa valmistellaan hakemus Luova Eurooppa -ohjelmaan. Humanistinen ammattikorkeakoulu toimii päähakijana. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteutusta. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita viidestä eri maasta.

 

Saaristomeren valuma-alueen ja rannikon ympäristöseurantajärjestelmä (2024–113). Hakija Turun Ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2024-31.12.2025

Hankkeen kuvaus:

Hanke edistää ympäristönseurantajärjestelmien digitalisointia ja avoimen, helposti saavutettavan tiedon saattamista julkisten organisaatioiden, yritysten ja kansalaisten käyttöön. Tavoitteena on tukea kestävää kaupunkikehitystä ja ympäristön ennallistamistoimia helpottamalla ja edistämällä tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Hankkeessa luodaan jatkuvatoiminen ympäristön tilan seurantajärjestelmä ja tietoalusta. Järjestelmä tulee sisältämään alueellisten tutkimus- ja koulutuslaitosten ylläpitämät mittauslaitteet, tulosten tiedonkäsittelyjärjestelmän, tuotetun seuranta-aineiston ja näiden visualisointityökalun. Järjestelmä luodaan kehittämällä ja laajentamalla Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän ylläpitämää järjestelmää (https://vesijaymparisto.turkuamk.fi/reaaliaikainen-seuranta/).

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tarjoaa innovatiivisen, kattavan, pysyvän ja avoimen seurantajärjestelmän, jonka avulla voidaan seurata kaupunkien, niiden lähialueiden ja rannikon vedenlaatua, näissä tapahtuvia muutoksia, ja eri kuormituksen vähentämistoimien vaikutuksia (tavoite 3, toimenpide 7). Hankkeessa edistetään tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa ja ympäristötietoisuutta (tavoite 13; toimenpiteet 31, 32). Järjestelmä edistää alueen yhteistä TKI-toimintaa ja tukee uusien palvelujen tai tuotteiden kehittämistä mittauskokeilualustan kautta (tavoite 14; toimenpiteet 31, 32, 34). Hanke tukee myös alueellisen TKI-tiekartan toteuttamista alueellisten korkeakoulujen, yritysten ja julkisten palveluiden välisen yhteistyön edistämisessä. Kehittämällä uusimpia seurantaratkaisuja ja kouluttamalla opiskelijoita niihin, edistää hanke myös maakunnan älykkään erikoistumisen strategiaa.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista sekä tiedon hyödyntämisen että Saaristomeren tilan parantamisen osalta. Vaikka hanke keskittyy kaupunkialueiden rannikkovesiin, niin ne ovat kuormittuneimpia ja huonosti tunnettuja, joten kyseisten vesialueiden seuranta on erityisen tärkeää. Jatkuvuutta hankkeen jälkeen varmistaa tukeutuminen Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan seurantajärjestelmään.

 

 

Kihti Design (2024–116). Hakija Kustavin kunta. Osatoteuttajat Paraisten kaupunki, Brändön kunta.

Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:

Hankkeessa laaditaan suunnitelman uuden matkailureitin luomiseksi Suomen saaristoon Kihdin ympäri läpi Kustavin, Brändön ja Paraisten. Suunnitelma laaditaan ostopalveluna ja yhteistyössä saariston yrittäjien kanssa sekä Kustavin, Paraisten ja Brändön kesken.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke edistää kestävän ympärivuotisen matkailun kehittämistä luomalla saaristoon uuden vetovoimatekijän, matkailureitin. Hanke lisää pyöräilyn ja pyörämatkailun edellytyksiä ja edistää saariston saavutettavuutta, myös digitaalisesti ja palvelumuotoilun avulla sekä elinkeinojen kehittymistä ja uudistumista. Hanke tukeutuu Varsinais-Suomen kumppanuusajatteluun edistämällä, laajentamalla ja syventämällä kuntien, yritysten ja 3. sektorin palvelutuottajien yhteistyötä sekä suomen- ja ruotsinkielisten keskinäistä ja Suomen Saariston sekä Ahvenanmaan konkreettista yhteistyötä.

Perustelut päätösesitykselle:

Pienimuotoinen matkailun kehittämishanke. Reitin tarvitsema perusinfra on olemassa, mutta matkailureitin tuotteistaminen vaatii tarkempaa suunnittelua. Suunnitelman laatimiseen osallistuvat alueen yrittäjät sekä Kustavin, Paraisten ja Brändön kunnat.

 

Creative work with GenAI (2024–118). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024–5.3.2025

Hankkeen kuvaus:

Creative work with GenAI - Tekoäly luovilla aloilla -hankkeessa valmistellaan Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koordinoima Creative Europe -hakemus (2024), työnimeltään Creative work with GenAI.

Valmisteltavan hankkeen tavoitteena on edistää luovien alojen digitalisaatiota ja luoda innovatiivisia toimintamalleja tekoälyn hyödyntämiseen luovilla aloilla. Hankkeen aikana edistetään luovan alan generatiiviseen tekoälyyn liittyvää osaamista sekä etsitään uusia keinoja tavoittaa yleisöjä. Hankkeen tavoitteena on paikallisia kokeiluja tekemällä, kansainvälistä yhteistyötä syventämällä sekä alueellisten kumppanien kanssa tehtävää yhteistyötä edistämällä kokeilla uudenlaisia tekoälyratkaisuja visuaalisen kulttuurin alalla, erityisesti tarinankerronnassa.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa Varsinais-Suomen maakuntastrategian visiota ”kasvuhakuinen digimaakunta”, sillä tavoitteena on edistää luovien alojen digitalisaatiota ja luoda innovatiivisia toimintamalleja tekoälyn hyödyntämiseen luovilla aloilla. Maakuntaohjelma kannustaa uusiin innovaatioihin ja digitaalisten välineiden hyödyntämiseen. Tekoälyn käyttö luovilla aloilla on todennäköisesti suurin digitalisaation tuoma muutos, jonka luovat alat ja kulttuuriala kohtaavat. Hanke toteuttaa myös Varsinais-Suomen TKI-tiekarttaa.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeessa valmistellaan hakemus Luova Eurooppa -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman ja Varsinais-Suomen TKI-tiekartan toteutusta. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita ainakin neljästä eri maasta.

 

Autonpurku - materiaalien talteenotto, uudelleenkäyttö ja uusien tuotteiden kierrätettävyys (2024–120). Hakija Turun Ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024 – 31.10.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on kahden valitun materiaalin, lasin ja muovin, kautta selvittää auton purkuvaihetta ja kierrätysmateriaalin hyötykäytön nykytilaa, keskittyen mm. seuraaviin asioihin: materiaalien syntypaikkajaottelu purkuvaiheessa, materiaalien määrä ja laatu, missä kierrätysmateriaalia syntyy, materiaalien kuljetuksen rooli, minkälaisena hyötykäyttäjä materiaalin saa sekä kierrätetyn materiaalin uudelleen käyttöä uudessa tuotteessa ja tämän uuden tuotteen kierrätettävyyttä.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian mukaista visiota olla vuonna 2040 puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraali edelläkävijä ja se toteuttaa alueen TKI-tiekarttaa. Hankkeessa autonpurkuvaiheessa toimivien yritysten yhteistyöverkosto selvittää yhdessä materiaalikierron haasteita ja edistää uusien toimintatapojen ja ratkaisujen kehittämistä vastaamaan EU:n vihreän siirtymän ja Varsinais-Suomen maakuntastrategian tavoitteisiin. Kehittyvät toimintatavat ja ratkaisut tukevat kiertotalouden teemaa ja lisäävät yritysten osaavaa työvoimaa. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on uusien ratkaisuiden ja niiden kaupallistamisen tukeminen sekä yhteistyön kehittäminen yritysten ja korkeakoulujen välillä ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke on selkeä, konkreettinen ja sisältö sekä toimenpiteet ovat hyvin hahmotettu. Suunnitelmassa kuvataan uskottavasti nykytilaa ja tarpeita. Partneriverkosto on hyvä ja hakijataho on sopiva toimija tarkastelemaan autoalaan liittyviä arvoketjuja.

 

Aurajoentien tarinat heräävät eloon (2024–121). Hakija Auran kunta.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024-31.8.2025

Hankkeen kuvaus:

Aurajoentie on erityisesti kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja tarinallistamisen avulla voidaan edistää kestävän kehityksen mukaista kestävää matkailua myös kylämatkailun osalta. Tuloksena on valmis palvelukonsepti, digitaaliseen muotoon viety tien tarina, joka koostuu kymmenistä paikkaan, yritykseen, henkilöön tai tapahtumaan liittyvästä tarinasta. Tarinat ovat helposti puhelimella saavutettavissa ja ne toimivat sekä yksin että kartasta seurattavana tarinatienä. Hanke keskittyy sisällön keräämiseen, muokkaamiseen ja tuotantoon, eikä hankkeessa oteta käyttöön tai luoda uusia sovelluksia.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke ammentaa Varsinais-Suomen rikkaasta kulttuurihistoriasta ja edistää monipaikkaisuutta korostaen myös maaseudun mahdollisuuksia ja yhteyksiä sekä digitaalisia palveluita. Tien tarinallistaminen tukee paitsi turistien myös paikallisten asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hanke parantaa kulttuurin monialaista saavutettavuutta ja mahdollistaa uudenlaiset kulttuuri- ja taidekokemukset kohderyhmilleen. Aurajoentie tarjoaa jo nyt monimuotoista luontoa, suojeltua arkkitehtuuria, yksityisiä taidekokoelmia, sekä mahdollisuutta pyöräillä ja retkeillä, mutta hankkeen avulla myös tien varren rikas kulttuurihistoria alkaa elää ja kertoo osaltaan maakunnan ainutlaatuista ja mahtavaa historiaa. Ratsastiko tiellä joskus prinsessa?

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke tukee maakuntaohjelman matkailuun ja rikkaaseen kulttuurihistoriaan liittyviä toimenpiteitä. Viiden kunnan alueelle sijoittuva matkailutie on valtakunnallisesti tunnustettu, sillä se sai matkailutiestatuksen Väylävirastolta tammikuussa 2021. Tarinallistaminen digitaaliseen muotoon tuo paikalliset palvelut helposti saavutettavaksi ja mahdollistaa uudenlaiset kulttuuri- ja taidekokemukset.

 

Saariston kuva (2024–122). Hakija Turun yliopisto

Hankkeen toteutusaika on 1.1.-31.12.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja testata edistyneitä kuva-analyysimenetelmiä Saaristomeren rehevöitymisen tilan seurantaan ja tuottaa siten uutta tietoa saariston vesienhoidon toimenpiteiden suunnitteluun, kohdentamiseen ja rehevöitymisen hillitsemiseen. Menetelmien kehityksessä hyödynnetään koneoppimista ja tekoälyä, joiden avulla voidaan analysoida suuria datamääriä nopeasti ja tunnistaa trendejä sekä vähemmän ilmeisiä muutoksia. Kehitettäviä menetelmiä voidaan soveltaa esimerkiksi drone- ja ilmakuviin, satelliittikuviin ja kaukokartoitustekniikoihin. Hankkeen päätyttyä kehitettyjä kuva-analyysimenetelmiä voidaan soveltaa ympäristönhallintatyökaluina ja hyödyntää esimerkiksi rannikkoseutujen ruokoliiketoiminnan edistämisessä. Näin hanke tähtää paitsi saariston ravinnekuormituksen vähentämiseen ja kohentuneeseen ekologiseen tilaan, myös osaltaan parantamaan saariston kunnossapitoon liittyvän liiketoiminnan edellytyksiä.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee Varsinais-Suomen TKI-tiekartan ja maakuntaohjelman tavoitteita parantaen Saaristomeren tilaa ja edistäen ympäristön sekä ilmaston kestävyyttä. Se tuo digitalisaation ja erityisosaamisen avulla uusia keinoja Saaristomeren tilan seurantaan ja ravinnekuormituksen vähentämiseen sekä arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. Kuvadata-analyysi mahdollistaa mm. valuma-alueiden tarkan seurannan ja auttaa tunnistamaan kestävän viljelyn kannalta kriittisiä alueita, tuottaen tietoa suojelutoimien suunnitteluun ja ympäristövaikutusten vähentämiseen.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke tukee hyvin maakuntaohjelman tavoitteita. Hankkeessa on mielenkiintoinen ja uusi kuvantamisen metodologioita hyödyntävä lähestymistapa Saaristomeren tilan seurantaan. Tekoälymenetelmien kehittäminen voi mahdollistaa reaaliaikaiseen seurantaa uusia kustannustehokkaita menetelmiä. Ympäristönhallintatyökalun lisäksi hanke voi parantaa myös saariston kunnossapitoon liittyvän liiketoiminnan edellytyksiä.

 

Paimion parantolan vierailukeskus (2024–124). Hakija Paimion parantola -säätiö sr.

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2024-31.10.2025

Hankkeen kuvaus:

Paimion parantolan vierailukeskushanke vauhdittaa parantolan valmiutta uuteen matkailua palvelevaan käyttötarkoitukseen. Parantolan pääkiinteistöön suunnitellaan kongressi- ja hyvinvointihotellitoimintaa, jolloin erillinen vierailukeskus tarjoaa asiakaspalvelua mahdollisen Unescon maailmanperintöstatuksen kasvattamia matkailijamäärille samalla vaalien Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman parantolan kulttuuriperintöä ja tuottaen siihen liittyviä näyttelyjä. Tämän hankkeen tarkoituksena on valmistella vierailijakeskuksen kehitys- sekä toteuttamissuunnitelma ennen varsinaista rakennushankevaihetta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan vierailukeskushanke vauhdittaa valmiutta uuteen matkailua palvelevaan käyttötarkoitukseen ja ennakoi Parantolan mahdollista Unesco-statusta, joka lisää jo valmiiksi kasvavia matkailijamääriä parantolalla ja Paimion seudulla. Ympärivuotisen matkailun kehittämisen lisäksi vierailu- ja näyttelykeskus vahvistaa parantolan ja Aaltojen kulttuuriperinnön ja -ympäristön vaalimista ja saavutettavuutta kansallisesti ja kansainvälisesti sekä kestävästi. Hankkeen tavoitteena on valmistella suojellun rakennetun ympäristön uudelleen käyttöönottoa ja korjausrakentamista vastuullisella ja kestävällä tavalla. Hankkeessa tuotettavassa toteuttamissuunnitelmassa tavoitellaan kiertotalouden mukaisia ja vähähiilisiä ja innovatiivisia korjausrakentamisen metodeja ja materiaaleja rakennussuojelun sanelemin reunaehdoin.

Perustelut päätösesitykselle:

Vierailukeskushankkeen kehitys- ja toteuttamissuunnitelma tukee koko Paimion parantolan alueen ympärivuotisen toiminnan kehittämistä etenkin matkailun näkökulmasta. Ainutlaatuisella alueella on realistinen mahdollisuus saada Unesco-status. Hakija on sitoutunut hankkeeseen normaalia suuremmalla omarahoitusosuudella (62,3 %).

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 15.3.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää, että

1. Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:lle myönnetään hankkeeseen ”Varsinais-Suomen Kulttuuri-Kiitäjät” (2024–93) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (53 104 euroa), kuitenkin enintään 37 173 euroa.

2. Liedon kaupungille myönnetään hankkeeseen ”Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan” (2024–95) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (102 917 euroa), kuitenkin enintään 72 042 euroa.

3. Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Smart Gaming - Terveellisemmät elintavat lapsille ja nuorille” (2024–97) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (16 000 euroa), kuitenkin enintään 11 200 euroa.

4. Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Saaristomeren valuma-alueen ja rannikon ympäristöseurantajärjestelmä” (2024–113) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (67 778 euroa), kuitenkin enintään 47 444 euroa.

5. Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Creative work with GenAI” (2024–118) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (21 000 euroa), kuitenkin enintään 14 700 euroa.

6. Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Autonpurku - materiaalien talteenotto, uudelleenkäyttö ja uusien tuotteiden kierrätettävyys” (2024–120) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (115 180 euroa), kuitenkin enintään 80 626 euroa.

7. Jankko lentopallo ry:lle myönnetään hankkeeseen ”Elinvoimasta Vetovoimaksi yhdessä tekemällä” (2024–108) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (69 036 euroa), kuitenkin enintään 48 326 euroa.

8. Pöytyän kunnalle myönnetään hankkeeseen ”Vihreän siirtymän ekosysteemi Loimaan seudulle” (2024–109) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (77 888 euroa), kuitenkin enintään 54 521 euroa.

9. Humanistiselle ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Luova Eurooppa haun valmistelu: Sense and sensibility in making new musical experiences” (2024–110) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (18 602 euroa), kuitenkin enintään 13 021 euroa.

10.Kustavin kunnalle, osatoteuttajat Paraisten kaupunki ja Brändön kunta, myönnetään hankkeeseen ”Kihti Design” (2024–116) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (10 000 euroa), kuitenkin enintään 7 000 euroa.

11. Auran kunnalle myönnetään hankkeeseen ”Aurajoentien tarinat heräävät eloon” (2024–121) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (75 455 euroa), kuitenkin enintään 52 818 euroa.

12. Turun yliopistolle myönnetään hankkeeseen ”Saariston kuva” (2024–122) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (86 009 euroa), kuitenkin enintään 60 206 euroa.

13. Paimion parantola -säätiölle myönnetään hankkeeseen ”Paimion parantolan vierailukeskus” (2024–124) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 37,7 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (159 314 euroa), kuitenkin enintään 60 000 euroa.

Asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.

Päätös

Merkittiin, että Petra Määttänen (Turun lähimmäispalveluyhdistys ry, sisko yhdistyksen toiminnanjohtaja; intressijäävi) ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn tai päätöksentekoon päätösehdotuksen kohdan 1 osalta.

Sihteerinä pykälän käsittelyn kohdalla toimi Tarja Nuotio.

Merkittiin, että Eeva-Johanna Eloranta (Turun ammattikorkeakoulu, hallituksen jäsen; yhteisöjäävi) ilmoitti olevansa esteellinen ja eikä osallistunut asian käsittelyyn tai päätöksentekoon päätösehdotuksen kohtien 3-6 osalta. Turun ammattikorkeakoulun hankkeet siirrettiin käsiteltäväksi asian viimeisenä.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____