Maakuntahallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Lähempää lautaselle -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-600

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut yhdessä Pyhäjärvi-instituutin kanssa myönteisen rahoituspäätöksen hankkeelle Lähempää lautaselle (hankenumero 266038, päätösnumero 384011). Hankkeen rahoituskanava on Euroopan maaseuturahasto 2023-2027. 

Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruoan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa ja ruokaketjun vaikutus työllisyyteen ja talouteen maakunnassa on mittava. Monilla maa- ja puutarhatalouden tuotannon aloilla Varsinais-Suomen osuus maan tuotannosta on joko korkein tai korkeimpien joukossa. Ruoantuotannossa on jo nykyisin nähtävillä kysynnän ja tarjonnan haasteita, jotka tulevat korostumaan jatkossa myös ilmastonmuutoksen tuomien muutosten ja sopeutumistarpeiden myötä. On erityisen tärkeää vahvistaa maakunnallista ruokaketjua ennakoiden ja huolehtia sen elinvoimaisuuden edellytyksistä. 

Rahoituksen saaneessa hankkeessa paneudutaan ruoantuottajien julkisten hankintojen mahdollisuuksien parempaan ymmärtämiseen ja hyödyntämiseen sekä osaamisen kehittämiseen liittyen julkisiin tarjouspyyntöihin vastaamiseen. Hankkeessa toteutetaan dynaamiseen hankintamenettelyyn liittyvä pilotti yhteistyössä Kaarean kanssa. Hankkeessa kehitetään myös julkisia ruokahankintoja tekevien henkilöiden osaamista sekä lisätään yhteistyötä sekä kehitetään toimintatapoja, jotta vuoropuhelu alueen ruontuottajien ja jalostajien kanssa vahvistuisi.  

Lähempää lautaselle –hanke paneutuu toimitusvarmuuteen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, kysynnän ja tarjonnan kohtaamishaasteisiin sekä tilojen yhteistyömahdollisuuksiin ja siihen, miten nämä kaikki asiat vaikuttavat tulevaisuuden hankintoihin, kysyntään ja toimitusketjuihin. Toimenpiteet muodostavat ruoantuotannon tulevaisuuteen pureutuvan sarjan erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa muun muassa tuodaan yhteen hankkijoita (jalostajat, kauppa, julkiset hankkijat) ja tuottajia keskustelemaan yhdessä alueellisen resilienssin kasvattamisesta. Toteutetaan markkinakartoitus alueen uusien tuotteiden markkinoista sekä tilataan Varsinais-Suomen ruokaketjun toimitusvarmuuteen sekä kysynnän ja tarjonnan haasteisiin pureutuva selvitys. 

Hankkeen toteutusalueena on Varsinais-Suomi ja ensisijaisena kohderyhmänä alueen ruokaketjun toimijat: ruoan pientuottajat ja jalostajat sekä julkisia elintarvikehankintoja tekevät henkilöt. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat MTK Varsinais-​Suomi ja Kaarea.  

Hanke vastaa Varsinais-​Suomen maakunnan älykkään erikoistumisen strategian innovatiivisten ruokaketjujen painopisteeseen sekä maakuntastrategian toimenpiteisiin 3. Vauhditetaan kiertotalous-​ ja vähähiilisyysratkaisuja julkisten hankintojen avulla,​ 6. Tehdään Varsinais-​Suomesta maatalouden kestävien ratkaisujen pilotointialue: lisätään vaikuttavimpien viljelymenetelmien käyttöä ja kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja,​ 8. Tehdään varsinaissuomalaisesta ympäristövastuullisesti tuotetusta ruoasta vahva brändi sekä 36. Tehdään Varsinais-​ Suomesta maan yrittäjämyönteisin maakunta: kutsutaan yritykset kehittämistoimenpiteisiin mukaan ja tuetaan yhteistyötä yritysten,​ kuntien ja kehitysyhtiöiden välillä.  

Lähempää lautaselle -​hankkeen kokonaisbudjetti on 289 153,22 €,​ josta Valonian osuus on 158 907,​22 €, sisältäen Valonian omarahoitusosuuden 15 890,​52 € ja se katetaan Valonian kuntarahasta.  

Lähempää lautaselle -​hanke toteutetaan 1.5.2024–31.3.2026. 

Hankkeen toteutuksesta vastaa kehittämisasiantuntija Anni Lahtela 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

  1. käynnistää Lähempää lauselle -hankkeen   
  2. perustaa hankkeelle kustannuspaikan  
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____