Maakuntahallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen AKKE-rahoitushaku, kielteiset päätökset

VSLDno-2024-49

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Hankerahoitusjaosto 15.4.2024 § 7

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.

8.3.2024 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotettiin aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista ja maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpanoa.

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 459 000 euroa. Osa rahoituksesta voidaan varata kansainvälisten hankkeiden valmisteluun.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Uutena kokonaisuutena on alueellisen TKI-toiminnan tukeminen ja siinä etenkin tammikuun lopussa julkaistun maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpano (www.varsinais-suomi.fi/tki). Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 796 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri: 402 000 euroa teeman edistämiseen

·       Saaristomeren veden laadun parantaminen

·       Kestävä ympärivuotinen matkailu

·       Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana: 186 000 euroa teeman edistämiseen

·       TKI-rahoituksen kasvattaminen

  1. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä vähintään 30 000 euroa.

 

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan ja/tai tukee TKI-tiekartan toimeenpanoa (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
  6. kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan

 

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 20 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 933 480 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 598 331 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,873 miljoonaa euroa.

 

Kielteiset päätösesitykset:

Alueellista elinvoimaa ja vetoa Varsinais-Suomen urheiluseuroista (2024–91). Hakija Turun ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 1.11.2024-28.2.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Turun ammattikorkeakoulun ja varsinaissuomalaisten urheiluseurojen välinen kumppanuusverkosto. Hankkeen fokuksessa ovat etenkin seuratuimmissa lajeissa aluetta pääsarjatasoilla edustavat joukkuelajien seurat (Turku, Salo, Loimaa, Raisio, Uusikaupunki, Pöytyä). Hankkeen tuloksena syntyy yhteistyökonsepti, joka sisältää Turun ammattikorkeakoulun ja alueen merkittävimpien urheiluseurojen välisen yhteistyön raamit ja muodot (kehitysprojektit, opintopolut, TKI-yhteistyö, opinnäytteet, yhteistyön opinnollistaminen jne.).

Yhteys maakuntaohjelmaan:

1. Hanke muodostaa oppilaitoksen ja yritysten yhteistyötä edistävän täysin uudenlaisen ekosysteemin.

2. Hanke vahvistaa oppilaitosten ja yritysten välisiä työharjoittelumalleja ja rekrytointia

3. Hanke lisää osaltaan verkostojohtamisen osaamista ja kontribuoi tavoitteeseen rakentaa Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumista maakunnan organisaatioiden aktiivisesti yhdessä tuottama verkostojen ja tavoitteellisen yhteiskehittämisen kokonaisuus.

4. Hankkeen voidaan nähdä edesauttavan tavoitetta tehdä Varsinais-Suomesta maan yrittäjämyönteisin maakunta sillä tavoitteen saavuttamiseksi kutsutaan yritykset kehittämistoimenpiteisiin mukaan ja tuetaan yhteistyötä

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke on kohtuullisen suppea yhden ammattikorkeakoulun ja alueen urheiluseurojen välinen verkostohanke. Kustannusarvio taas on melko suuri verrattuna hankkeen lyhyeen (4 kk) kestoon. Tuloksena syntyy yhteistoimintamalli, jonka toimivuutta ei kuitenkaan hankkeen aikana vielä kokeilla.

 

Arkkitehtuurikasvatus kouluissa (2024–94) Varsinais-Suomessa. Hakija Kideko ry

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2024-31.7.2026

Hankkeen kuvaus:

Tavoitteena on estää lasten ja nuorten syrjäytymistä ja tukea lasten ja nuorten osallistamista ja tasa-arvoa. Synnyttää uusia yhteistyömuotoja yhteisöllisesti taiteen keinoin. Luoda kestävän kehityksen arkkitehtuurikasvatukselle malli, mikä mahdollistaa monialaisen oppimisen ja työllistää varsinaissuomalaisia nuoria työpajoissa ja festivaaleilla.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

1.       Kaupungit ja maaseudut toimivat tasapuolisesti rinnakkain ja kehittyvät omista lähtökohdistaan käsin.

2.       Väestöryhmien potentiaali tunnistetaan ja hyödynnetään osallisuutta ja sosiaalista hyvinvointia tukien, syrjäytymistä estäen. Kokeilu testaa ja tuottaa monipuolisesti palveluja, joiden tavoitteena on tavoittaa ja tukea heikommassa asemassa olevia väestöryhmiä

3.       Osallistamalla varmistetaan mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ja väestön hyvinvointiin. Kulttuurilla on vahva rooli asukkaiden hyvinvoinnin, onnellisuuden ja terveyden edistämisessä.

4.       Rakentaa varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Perustelut päätösesitykselle:

Hakija tuottaa jo tällä hetkellä ensisijaisesti kouluikäisille lapsilla ja nuorille suunnattua taiteen perusopetusta arkkitehtuurin opetussuunnitelman perusteiden mukaan. Hakemuksen omarahoitusosuus ei ole selvillä. Tukea on haettu myös Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolta tammikuussa 2024.

 

Vihreän siirtymän osaavat tekijät (2024–107). Hakija Turun kaupunki

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2024-30.9.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeessa halutaan rakentaa koulutus- ja osaamispolkuja edistämään uusien osaamisalueiden lisäkoulutuksia sekä vihreässä siirtymässä olevien yritysten osaavan työvoiman saantia. Pidemmän aikavälin tavoitteena on osaamistason nostaminen ja työllisyyden kasvattaminen maakunnassa. Yhtenä lähtökohtana hankkeessa on työvoiman siirtymä: yrityksissä olevat tekijät siirtyvät lisäkoulutuksen myötä vaativampiin tehtäviin ja heidän töihinsä siirtyy uusia osaajia koulutuspolun kautta (esimerkiksi työttömiä työnhakijoita tai alanvaihtajia).

Hankkeessa halutaan aloittaa systemaattinen tiedon keruu ja sen hyödyntäminen vihreän siirtymän uusien koulutussisältöjen sekä koulutus- ja osaamispolkujen suunnittelua varten. Työ tulee jatkumaan ja vahvistumaan tulevina vuosina eri hankkeissa ja eri oppilaitoksissa, sillä vihreässä siirtymässä on kyse koko yhteiskuntaa koskettavasta systeemitason muutoksesta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Varsinais-Suomi on puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraali edelläkävijä. Samoin halutaan olla jokaiselle hyvinvoinnin mahdollisuuksia tarjoava yhteisöllinen maakunta. Hyvinvointi-toimenpiteissä on kirjattu mm. oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistävien ekosysteemien muodostaminen (tp 23) ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuden varmistaminen kaikille (tp 21). Maakuntaohjelman SWOTissa ilmastonmuutoksen vaatimat muutokset nähdään mahdollisuuksina ideoida uutta toimintaa ja työllisyyttä alueelle. Vihreän siirtymän osaavat tekijät -hanke vastaa puhtaiden ratkaisujen vaatimaan osaamispolkujen ja koulutusten kehittämiseen mm. jatkuvan oppimisen vahvistamisen sekä uusien koulutussisältöideointien myötä. Osaamispolkujen edistäminen edellyttää oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä.

Perustelut päätösesitykselle:

Hakemuksessa kuvattu tarve on olemassa, mutta valitettavasti eri toimijoiden roolit ja osallisuus hankkeessa jää epäselväksi.  Myös toimenpiteiden ja tulosten kuvaus on jäänyt hiukan keskeneräiseksi. Asia on tärkeä, joten on mahdollista palata seuraavassa haussa konkreettisemmalla ja fokusoidummalla hakemuksella.

 

Terveyskampus Turun testialustapalveluiden kehittäminen (Terttu-hanke) (2024–114). Hakija Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (Yrkeshögskolan Novia). Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024-31.12.2025

Hankkeen kuvaus:

Hanke keskittyy terveysalan testialustapalvelujen uudistamiseen ja kehittämiseen. Hankkeessa valitaan 3–5 varsinaissuomalaista terveysalan testialustapalvelua ja niiden toimintaa kehitetään palvelumuotoilun keinoin. Tulokset monistetaan muihin terveysalan testialustapalveluihin alueella ja Terveyskampus Turku ekosysteemissä. Tätä kautta luodaan aiempaa vahvempi pohja yritysten kanssa tapahtuvaan ratkaisujen kehittämiseen, yritysten liiketoiminnan kasvattamiseen ja myös terveysalan uudistumiseen.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa erityisesti tavoitteita 8, 11 ja 14. Hankkeessa vahvistetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä, parannetaan erityisesti julkisen sektorin palvelumuotoilua ja rakennetaan ja kehitetään kokeilu- ja testialustoja uusille terveysteknologian innovaatioille. Hanke noudattaa älykkään erikoistumisen strategiaa koskien lääke- ja terveysteknologiaa kasvattamalla korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä. Hanke noudattaa myös Varsinais-Suomen TKI-tiekarttaa 2024–2029 terveyden ja hyvinvoinnin sekä digitalisaation osalta.

Perustelut päätösesitykselle:

Terveysalan testialustakokonaisuuden kehittämistä on aikaisemmin tuettu EAKR-rahoituksella. Hankkeen toteuttaminen on hajautettu neljälle asiantuntijalle, joista vain yksi on hankkeen keskeiseen sisältöön liittyvä palvelumuotoilun asiantuntija. Testialustapalvelujen tarjoaminen ei ole yhdenkään testialustapalveluja tarjoavan organisaation perustoimintaa, joten jatkokehittäminen olisi taas seuraavan hankkeen varassa.

 

Varsinais-Suomi: Nykytanssin ykköskenttä (2024–117). Hakija Läntinen tanssin aluekeskus

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024-31.8.2026

Hankkeen kuvaus:

Kohderyhmänä ovat Varsinais-Suomen alueella toimivat freelancer tanssitaiteilijat sekä tanssin ammatillisesta koulutuksesta juuri valmistuneet tai valmistumassa olevat tanssitaiteilijat. Tavoitteena on 1. edistää nuorten ja alueelle muuttaneiden integroitumista ja työllistymistä taiteen kentälle, 2. vahvistaa kuntien ja kulttuurialan kolmannen sektorin yhteistyötä, 3. edistää tanssitaiteilijoiden työn saavutettavuutta alueelle sekä taidelähtöisten palveluiden tuotanto-osaamista, 4. vahvistaa tanssitaiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia ja -ympäristöjä, 5. edistää tanssitaidepalveluiden laadukasta tuotantoa ja toteutusta luomalla prosessit ja saattamalla taiteilijat näihin prosesseihin, 6. edistää alueen elinvoimaisuutta tuomalla tanssitaidepalvelut niitä hyödyntävien saataville ja tietoisuuteen.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke vastaa maakuntaohjelman toimenpiteisiin 20, 40 ja 41. Hanke synnyttää prosessin, jolla edistetään nuorten ja alueelle muuttaneiden integroitumista ja työllistymistä alueen taiteen kentälle. LTAn ja kuntien yhteistyön kehittämiseksi synnytetään selkeät monistettavat ja muille jaettavat prosessit. Hankkeen myötä tanssitaiteilijoiden työn saavutettavuus alueella sekä taidelähtöisten palveluiden tuotanto-osaaminen on edistynyt ja näkyy laadukkaina helposti tuotettavina, myytävinä ja jaettavina palveluina sekä taiteilijoiden ansainnan lisääntymisenä.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke on lähellä hakijatahon normaalia toimintaa. Mukana on useita tavoitteita, jotka eivät kuitenkaan kunnolla konkretisoidu. Myös tavoiteltavan prosessin sisältö jää epäselväksi. Palkkakustannuksia on hajautettu todella monelle henkilölle, mm. 12 tanssitaiteilijalle.

 

Turku-Tukholma kiinteä yhteys -reitti Eurooppaan (2024–119). Hakija Turun Ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024-30.6.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on

1) Vertailla ja päivittää vuonna 1966 valmistuneen (Varsinais-Suomen Seutukaavaliitto) kiinteän yhteyden suunnitelma ja siihen liittyviä maankäyttö-, ympäristö- ja liikennekysymyksiä nykytiedon valossa.

2) Vertailla Turku-Tukholma kiinteää yhteyttä muihin ajankohtaisiin kiinteän yhteyden hankkeisiin; Helsinki-Tallinna ja Vaasa - Uumaja.

3) Arvioida kolmea reittiä SWOT-analyysin avulla.

4) Tarkastella ja vertailla eri liikennemuotoja ja -välineitä ja niiden mahdollisia yhdistelmiä.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tarjoaa runsaasti erilaisia osahankemahdollisuuksia (opinnäytetyöt, pro gradu työt, väitöskirjat) eri näkökulmista lähteviin tarkasteluihin, joissa voidaan kehittää uusia innovaatioita ja vahvistaa maakunnan asemaa kestävän kasvun hiilineutraalina edelläkävijänä ja digimaakuntana sekä liikenteellisenä solmukohtana ja porttina länteen.

Hanke tarjoaa uusi näkökulmia liikenteen solmukohtien kuten terminaalien ja niiden keskittymien sijoittumista koko Varsinais-Suomen ja eteläisen Suomen osalta. Kiinteä yhteys muovaa paikallisesti huomattavasti nykyisen palveluiden ja asutuksen sijoittumista ja maankäyttöä laajemminkin. Lisäksi hanke tulee edellyttämään seututason kaavoituksen ja liikennesuunnittelun uudelleen tarkastelua.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke ei ole realistinen lähitulevaisuudessa nykyisen taloustilanteen vuoksi. Mukana ei ole liikenneviranomaisten sitoutumista eikä kiinteä yhteys myöskään sisälly nykyisiin maankäytön- ja liikennejärjestelmäsuunnitelmiin eikä niiden tavoitteisiin. Ympäristövaikutuksia tulisi tunnistaa jo suunnitteluvaiheessa. Palkkakustannusten tarkempi kohdentuminen jää avoimeksi.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 15.3.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää ettei seuraaville hankkeille myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta:

1. Alueellista elinvoimaa ja vetoa Varsinais-Suomen urheiluseuroista (2024–91). Hakija Turun ammattikorkeakoulu

2. Turku-Tukholma kiinteä yhteys -reitti Eurooppaan (2024–119). Hakija Turun Ammattikorkeakoulu Oy

3. Terveyskampus Turun testialustapalveluiden kehittäminen (Terttu-hanke) (2024–114). Hakija Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (Yrkeshögskolan Novia). Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.

4. Arkkitehtuurikasvatus kouluissa (2024–94) Varsinais-Suomessa. Hakija Kideko ry

5. Vihreän siirtymän osaavat tekijät (2024–107). Hakija Turun kaupunki

6. Varsinais-Suomi: Nykytanssin ykköskenttä (2024–117). Hakija Läntinen tanssin aluekeskus

Asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.

Päätös

Merkittiin, että Eeva-Johanna Eloranta (Turun ammattikorkeakoulu, hallituksen jäsen; yhteisöjäävi) ilmoitti olevansa esteellinen ja eikä osallistunut asian käsittelyyn tai päätöksentekoon päätösehdotuksen kohtien 1-3 osalta. Turun ammattikorkeakoulun hankkeet siirrettiin käsiteltäväksi asian viimeisenä.

Merkittiin, että Ulla Achrèn (Turun kaupunki, hallituksen jäsen; yhteisöjäävi) ilmoitti olevansa esteellinen ja eikä osallistunut asian käsittelyyn tai päätöksentekoon päätösehdotuksen kohdan 5 osalta.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____