Landskapsfullmäktige, möte 04-03-2024

Protokollet är granskat

§ 6 Förlängning av ansökningstiden i anslutning till besättandet av tjänsten som landskapsdirektör och ibruktagande av samtyckesförfarande

VSLDno-2023-68

Beredare

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Landskapsstyrelse 26.2.2024 § 41

Ansökningen i anslutning till besättandet av tjänsten som landskapsdirektör för Egentliga Finlands förbund öppnades 19.12.2023 och tiden för att söka tjänsten utlöpte 26.1.2024. Inom utsatt tid erhölls 6 ansökningar, en ansökan inkom efter att den utsatta tiden hade gått ut. Alla de sökande som sökt tjänsten uppfyllde behörighetskraven. På grund av antalet sökande har möjligheten att förlänga ansökningstiden övervägts och även möjligheten att ta i bruk ett s.k. samtyckesförfarande.

Tillsättandet av en tjänst regleras inom landskapets förbund av både lagen om kommunens och välfärdsområdets tjänsteinnehavare  och av förbundets egen förvaltningsstadga. Lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 2003/304 konstaterar att den myndighet som beslutar om antagning i tjänsteförhållande av grundat skäl kan besluta om en förlängning av ansökningstiden, ett nytt ansökningsförfarande eller att ett tjänsteförhållande lämnas obesatt.  Enligt förvaltningsstadgan för Egentliga Finlands förbund ledigförklaras en tjänst av landskapsstyrelsen, men tjänsten som landskapsdirektör antas i tjänsteförhållande av landskapsfullmäktige. För en förlängning av ansökningstiden behövs alltså ett beslut av landskapsfullmäktige.

Ett samtyckesförfarande för att besätta tjänsten som landskapsdirektör förutsätter ett särskilt beslut av fullmäktige eller att det noteras i förvaltningsstadgan. I lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 2003/304 1 § konstateras det att ovan nämnda lag tillämpas på tjänsteinnehavare hos kommuner och välfärdsområden och vidare, att vad som i lagen stadgas om kommun och välfärdsområde, gäller även för samkommuner och välfärdssammanslutningar. Å andra sidan omnämns det uttryckligen i 5 §, gällande ett samtyckesförfarande, att till tjänsten som kommundirektör och i enlighet med fullmäktiges beslut även till ett annat tjänsteförhållande hos kommunen kan antas en person som inte har sökt tjänsten om han eller hon samtycker därtill, och förutatt att hans eller hennes behörighet har utretts. Enligt den juridiska tolkningen  som erhållits (Kunta-ja hyvinvointialueiden työnantajat, Kommun- och välfärdsområdenas arbetsgivare KT) kan ett samtyckesförfarande inte direkt enligt lagen tillämpas på val av en landskapsdirektör utan att även ett särskilt beslut av fullmäktige ska fattas om det.

Eftersom landskapsfullmäktige inte har fattat ett särskilt beslut om saken förutsätts det även ett särskilt beslut av fullmäktige för att ta i bruk ett samtyckesförfarande. 

I kommunallagens 94 § 2 mom. stadgas om fullmäktiges sammanträden. Enligt den ska fullmäktige också sammankallas när kommunstyrelsen eller minst en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna  begär det för behandlingen av ett visst ärende. Ett sådant ärende ska beredas skyndsamt. Enligt kommunallagens 94 § 4 mom. ska kallelsen till sammanträde sändas minst fyra dagar före sammanträdet. 

Enligt 79 § av förvaltningsstadgan för Egentliga Finlands förbund ska möteskallelsen till landskapsfullmäktiges sammanträde sändas minst 14 dagar före mötet. Förvaltningsstadgan har inte något särskilt omnämnande om eller ett förfarande i händelse av brådskande ärenden. Vid avsaknaden av en reglering kan i fråga om brådskande ärenden tillämpas kommunallagens 94 § 4 mom. och möteskallelsen ska sändas fyra dagar före mötet.

Landskapsstyrelsens ordförandes förslag

Landskapsstyrelsen beslutar

föreslå att landskapsfullmäktige sammankallas till ett extra landskapsfullmäktigemöte och att det ordnas som  ett elektroniskt Teams-möte. Det elektroniska Teams-mötet för landskapsfullmäktig ordnas måndagen 4.3.2024 med början kl. 17.00.  Vidare föreslår landskapsstyrelsen för landskapsfullmäktige, att

1)      ansökningstiden för besättandet av tjänsten som landskapsdirektör förlängs med två veckor från och med 5.3.2024 och att den utlöper 19.3.2024 kl. 15.00

2)      I anslutning till besättandet av tjänsten möjliggörs det även att ett s.k. samtyckesförfarande tas i bruk (Enligt Lag om tjänsteinnehavare hos kommuner och välfärdsområden 2003/304 5 §)

3)      De sökande som tidigare inom utsatt tid sökt tjänsten beaktas utan ny ansökan.

4)      Landskapsstyrelsen beslutar, att protokollet på grund av att ärendet är brådskande justeras för detta ärendemoment på mötet.

Beslut

Landskapsstyrelsen beslutade

föreslå att landskapsfullmäktige sammankallas till ett extra landskapsfullmäktigemöte och att det ordnas som  ett elektroniskt Teams-möte. Det elektroniska Teams-mötet för landskapsfullmäktig ordnas måndagen 4.3.2024 med början kl. 16.30.  Vidare föreslår landskapsstyrelsen för landskapsfullmäktige, att

1)      ansökningstiden för besättandet av tjänsten som landskapsdirektör förlängs med två veckor från och med 5.3.2024 och att den utlöper 19.3.2024 kl. 15.00

2)      I anslutning till besättandet av tjänsten möjliggörs det även att ett s.k. samtyckesförfarande tas i bruk fram till landskapsfullmäktigesmötet (Enligt Lag om tjänsteinnehavare hos kommuner och välfärdsområden 2003/304 5 §)

3)      De sökande som tidigare inom utsatt tid sökt tjänsten beaktas utan ny ansökan.

4)      Landskapsstyrelsen beslutar, att protokollet på grund av att ärendet är brådskande justeras för detta ärendemoment på mötet.

_____

 

Beslutsförslag

Landskapsfullmäktige 4.3.2024

Landkapsstyrelsens föreslag

Landskapsfullmäktige beslutar att

1)      ansökningstiden för besättandet av tjänsten som landskapsdirektör förlängs med två veckor från och med 5.3.2024 och att den utlöper 19.3.2024 kl. 15.00

2)      i anslutning till besättandet av tjänsten möjliggörs det även att ett s.k. samtyckesförfarande tas i bruk fram till landskapsfullmäktigesmötet fram till landskapsfullmäktigesmötet (Enligt Lag om tjänsteinnehavare hos kommuner och välfärdsområden 2003/304 5 §)

3)      de sökande som tidigare inom utsatt tid sökt tjänsten beaktas utan ny ansökan.

Beslut

Under diskussionen lade Mika Maaskola, med stöd av Nina Alho, ett förslag om att ändra punkt 1) i landskapsregeringens förslag. I den föreslagna ändringen föreslogs att ansökningstiden om tjänsten förlängs med 4 veckor, det vill säga att ansökningstiden skulle vara 5 mars-2 april 2024. Ett understött ändringsförslag hade lagts fram under mötet varför ordföranden meddelade att att det skulle ske en omröstning i frågan. De som stöder landskapsregeringens grundförslag röstar "JA" och Mika Maaskolas ändringsförslag "NEJ". I den genomförda omröstningen avgavs 36 JA-röster, 53 NEJ-röster och en BLANK. Röstlistan bifogas protokollet 1 § 6.

Landstinget beslutade att förlänga ansökningstiden för tjänsten som landskapsdirektör för tiden 5 mars-2 april 2024 (förslagets punkt 1). I övrigt antogs förslaget oförändrat.

_____