Maakuntavaltuusto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Maakuntajohtajan virantäyttöön liittyvän hakuajan jatkaminen ja suostumusmenettelyn käyttöönotto

VSLDno-2023-68

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakuntahallitus 26.2.2024 § 41

Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtajan viran täyttöön liittyvä haku avattiin 19.12.2023 ja haku päättyi 26.1.2024. Määräaikaan mennessä saatiin 6 hakemusta, yksi hakemus saapui määräajan päättymisen jälkeen. Kaikki määräaikaan hakeneet hakijat täyttivät kelpoisuusvaatimukset. Hakijoiden määrän vuoksi on harkittu mahdollisuutta jatkaa hakuaikaa ja myös mahdollisuutta ottaa käyttöön ns. suostumusmenettely.

Maakunnan liitossa virantäyttöä säätelee sekä laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta että liiton oma hallintosääntö. Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2003/304 toteaa, että virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää hakuajan jatkamisesta, uudesta hakumenettelystä tai virkasuhteen täyttämättä jättämisestä.  Varsinais-Suomen liiton hallintosäännön mukaan viran julistaa haettavaksi maakuntahallitus, mutta maakuntajohtajan ottaa virkasuhteeseen maakuntavaltuusto. Hakuajan jatkoon tarvitaan siis valtuuston päätös.

Suostumus-menettely maakuntajohtajan virantäytössä edellyttää valtuuston erillistä päätöstä asiassa tai kirjausta hallintosäännössä. Laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2003/304 1 § todetaan, että edellä mainittua lakia sovelletaan kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijoihin ja edelleen, että mitä laissa säädetään kunnasta ja hyvinvointialueesta, koskee myös kuntayhtymää ja hyvinvointiyhtymää. Toisaalta suostumusmenettelyä koskevassa 5 § mainitaan nimenomaan, että kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin kunnan virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys. Saadun juridisen tulkinnan (Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat) mukaan suostumusmenettelyä ei voida suoraan lain mukaan soveltaa maakuntajohtajavalintaan vaan siitä tulee tehdä myös erillinen valtuuston päätös.

Koska maakuntavaltuusto ei ole tehnyt asiasta erillistä päätöstä edellyttää myös suostumusmenettelyn käyttö valtuuston erillistä päätöstä. 

Kuntalain 94 § 2 mom. säädetään valtuuston kokoontumisesta. Sen mukaan valtuusto on kutsuttava koolle myös kunnanhallituksen tai vähintään neljäsosan valtuutetuista sitä pyytäessä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Tällainen asia on valmisteltava kiireellisesti. Kuntalain 94 § 4 mom. mukaan kokouskutsu on lähetettävä vähintään neljä päivää ennen kokousta. 

Varsinais-Suomen liiton hallintosäännön 79 §:n mukaan maakuntavaltuuston kokouskutsu on lähetettävä vähintään 14 päivää ennen kokousta. Hallintosäännössä ei ole erikseen mainintaa tai menettelyä kiireellisten asioiden varalta. Sääntelyn puuttuessa kiireellisten asioiden osalta voidaan soveltaa kuntalain 94 § 4 mom. ja kokouskutsu tulee lähettää neljä päivää ennen kokousta.

Maakuntahallituksen puheenjohtajan ehdotus:

Maakuntahallitus päättää

esittää ylimääräisen maakuntavaltuuston kokouksen koollekutsumista ja järjestämistä sähköisenä Teams-kokouksena. Maakuntavaltuuston sähköinen Teams-kokous järjestetään maanantaina 4.3.2024 klo 17.00 alkaen.  Lisäksi maakuntahallitus esittää maakuntavaltuustolle, että

1)     maakuntajohtajan virantäyttöön liittyvää hakuaikaa jatketaan kaksi viikkoa alkaen 5.3.2024 ja päättyen 19.3.2024 klo 15.00

2)     Virantäyttöön liittyen mahdollistetaan myös ns. suostumusmenettelyn käyttöönotto (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2003/304 5 § mukaisesti)

3)     virkaa aikaisemmin määräajassa hakeneet hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta.

4)     Maakuntahallitus päättää, että asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.

Päätös

Maakuntahallitus päätti

esittää ylimääräisen maakuntavaltuuston kokouksen koollekutsumista ja järjestämistä sähköisenä Teams-kokouksena. Maakuntavaltuuston sähköinen Teams-kokous järjestetään maanantaina 4.3.2024 klo 16.30 alkaen.  Lisäksi maakuntahallitus päätti esittää maakuntavaltuustolle, että

1)     maakuntajohtajan virantäyttöön liittyvää hakuaikaa jatketaan kaksi viikkoa alkaen 5.3.2024 ja päättyen 19.3.2024 klo 15.00

2)     Virantäyttöön liittyen mahdollistetaan myös ns. suostumusmenettelyn käyttöönotto maakuntavaltuuston kokoukseen asti (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2003/304 5 § mukaisesti)

3)     virkaa aikaisemmin määräajassa hakeneet hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta.

4)     Maakuntahallitus päättää, että asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.

_____

Ehdotus

Maakuntavaltuusto 4.3.2024

Maakuntahallituksen ehdotus

Maakuntavaltuusto päättää, että

1)     maakuntajohtajan virantäyttöön liittyvää hakuaikaa jatketaan kaksi viikkoa alkaen 5.3.2024 ja päättyen 19.3.2024 klo 15.00

2)     virantäyttöön liittyen mahdollistetaan myös ns. suostumusmenettelyn käyttöönotto maakuntavaltuuston kokoukseen asti (Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 2003/304 5 § mukaisesti)

3)     virkaa aikaisemmin määräajassa hakeneet hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta.

Päätös

Käydyn keskustelun aikana Mika Maaskola teki Nina Alhon kannattamana maakuntahallituksen ehdotuksen 1) kohtaan muutosehdotuksen.  Muutosehdotuksessa esitettiin, että viran hakua jatketaan 4 viikkoa eli hakuaika olisi 5.3.-2.4.2024.

Kokouksen aikana oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten puheenjohtaja totesi, että asiasta suoritetaan äänestys. Maakuntahallituksen pohjaehdotusta kannattavat äänestävät ”JAA” ja Mika Maaskolan muutosehdotusta ”EI”.   Suoritetussa äänestyksessä JAA-ääniä annetiin 36, EI-ääniä 53 ja yksi TYHJÄ. Äänestysluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1 § 6.

Maakuntavaltuusto päätti jatkaa maakuntajohtajan viranhakua ajalle 5.3.-2.4.2024 (esityksen kohta 1). Muilta osin ehdotus hyväksyttiin muuttumattomana. 

_____