Landskapsfullmäktige, möte 11-12-2023

Protokollet är granskat

§ 37 Initiativ av fullmäktigegruppen eller fullmäktige

Beskrivning

Arbetsordningens 4 § för Egentliga Finlands Förbunds landskapsfullmäktige lyder som följer:

"Efter behandlingen av ärenden som är upptagna i möteskallelsen har fullmäkti­gegruppen och fullmäktig rätt att lämna skriftliga initiativ i ärenden gällande samkommunens verksamhet och förvaltning. Initiativet lämnas till ordföranden.

Initiativet upptas inte genast till behandling, utan det sänds till landskapsstyrelsen för beredning. Landskapsfullmäktige kan separat besluta att remissdebatt förs om hur ärendet skall beredas.

Landskapsstyrelsen skall årligen före utgången av juni månad till landskapsfull­mäktige framlägga en förteckning om de initiativ som lämnats av fullmäktige och som remitterats till landskapsstyrelsen, och vilka landskapsfullmäktige inte slutgiltigt har behandlat före årets utgång. Samtidigt bör meddelas vilka åtgärder som vidtagits med anledning av dem. Landskapsfullmäktige kan konstatera vilka initiativ som slutbehandlats."

Beslutsförslag

Ordföranden för landskapsfullmäktige tar emot motionerna och landskapsfull­mäktige beslutar om huruvida remissdebatt skall föras om hur ärendet skall beredas.

Beslut

Centerns fullmäktigegrupp lämnade in följande initiativ:

Möjligheterna för en grön omställning ska tryggas i Egentliga Finlands landsbygdskommuner 

När Finland går över till tidsperioden med fossilfri energi, ska Egentliga Finlands förbund se till möjligheterna för sitt landskaps kommuner att bli delaktiga av de nya möjligheterna för den affärsverksamhet som det för med sig.

Inom vårt landskaps vidsträckta område svarar kommunerna för markanvändningen på sitt område. Förutom detalj- och generalplanen bildar även byggloven en grund för markanvändningen. Vår nuvarande gällande landskapsplan är tillräcklig för de situationer eller behov, där det behövs en styrning av en markanvändning som täcker hela landskapet.

Centerns landskapsfullmäktigegrupp framför att Egentliga Finlands förbund inte ska utvidga landskapsplanläggningen till att gälla små, för landskapet naturligt lämpade solcellskraftverk. Små solcellskraftverk på under 150 hektar ska det vara möjligt att förverkliga med en lätt byråkrati genom kommunernas bygglovsförfarande.  

Våra motiveringar är följande: 

  1. I kommunerna finns den bästa lokala kännedomen och kunskapen om lämpligheten av en solcellspark i varje enskilt fall inom kommunens område. Det finns inget behov av en styrning som täcker hela landskapet i storleksklassen under 150 ha. 
  1. De solcellsparker som är belägna på olika håll i Egentliga Finland är utspridda som en del av vårt lands totalsäkerhet. Solcellsparker kan visserligen placeras även inom städernas trafik-, hamn- och industriområden eller på höghusens tak. En planerad decentralisering  på hela landskapets område är energisäkerhet och den säkerställer tillgången på förmånlig elektricitet för förbrukarna.
  1. Volymen av den elektricitet som produceras av solcellsparkerna blir, t.o.m. i de vildaste kalkylerna, liten på hela Finlands område. En avsevärt större, redan förverkligad faktor är andelen av vindkraft. I Egentliga Finland kan alltså motses endast några små solcellsparker på under 150 hektar.
  1. Solcellsparkerna är låga och för inget oljud. De flygfoton som finns i tidningarna ger en felaktig bild av solcellsparkernas karaktär, för de syns inte långt.
  1. Efter användningsperioden kan marken under solpanelerna återställas i sitt tidigare bruk, särskilt med avseende på lantbruks- och skogsmarken. 
  1. Solparkerna uppstår endast vid anslutningsställen som fastställs av 110 kV -linjerna. Då de linjer som löper genom åkrarna och skogarna för de redan existerande stamlinjernas ledningslinjer, som är 62 meter breda, beaktas, är det förutom logiskt även rättvist att göra det möjligt med rätten för de markägare som blivit under dem att göra markanvändningslösningar som gäller solcellsparker på samma områden.

Centerna landskapsfullmäktigegrupp 

Landskapsfullmäktige diskuterade motionerna. Motionerna sänds till landskapsstyrelsen för beredning.

_____