Maakuntahallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Varsinais-Suomen liiton vaikuttajakoulu 2023-2024

VSLDno-2022-253

Valmistelija

  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Malla Rannikko-Laine, kehittämispäällikkö, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto on järjestänyt maakuntahallituksen päätöksellä Varsinais-Suomen vaikuttajakoulua vuodesta 2016 saakka. Vaikuttajakoulun on kuuden lukuvuoden aikana käynyt 135 nuorta. Tapahtumia on järjestetty yhteensä 48. Hyvien kokemusten ja osallistujilta saadun palautteen perusteella vaikuttajakoulua on perusteltua jatkaa vuosina 2023–2024.

Vaikuttajakoulu on kohdistettu etenkin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille toisen asteen opiskelijoille, välivuosia viettäville tai juuri korkeakouluopintonsa aloittaneille nuorille. Osallistujat tutustuvat vuoden aikana erilaisiin vaikuttajatahoihin, vaikuttamisen keinoihin ja tuloksiin. Tavoitteena on madaltaa nuoren kynnystä ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, kannustaa vaikuttajan uralle ja verkostoitua.

Käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa päätöksenteko kunnissa, maakunnassa ja hyvinvointialueella, eduskunnassa sekä Euroopan unionissa. Lisäksi tutustutaan median, elinkeinoelämän ja järjestöjen toimintaan sekä kansainvälisiin suhteisiin. Kouluttajina toimivat eri alojen ammattilaiset, nuoret vaikuttajat, kokeneet poliitikot sekä Varsinais-Suomen liiton asiantuntijat.

Koulutus on osa Varsinais-Suomen liiton edunvalvontatoimintaa ja siihen valitaan avoimen haun kautta noin 20 osallistujaa. Koulutus kestää vuoden ja se käsittää 8–10 tilaisuutta. Vaikuttajakoulu on osallistujille maksuton. Varsinais-Suomen liitto vastaa vaikuttajakoulusta syntyvistä kustannuksista, noin 1 000–2 000 euroa.

Keväällä 2023 on aloitettu vaikuttajakoulun kehittäminen harjoittelijaresurssin tukemana. Vaikuttajakoulun ohjelmaa on tarkoitus kehittää muun muassa entisille vaikuttajakoululaisille suunnattujen kyselytutkimusten avulla. Alustavien tulosten perusteella ohjelmaa on tarkoituksenmukaista kehittää nuoria osallistavammaksi ja lisätä kokonaisuuden yhteisöllisyyttä.

Lisäksi vaikuttajakoulun viestintää ja hakumarkkinointia on tarkoitus tehostaa kaikille maakunnan nuorille suunnatun mielikuvatutkimuksen tulosten perusteella. Kesällä alkavassa hakukierroksessa on tarkoitus panostaa erityisesti koulutuksen saavutettavuuteen maakunnan eri osissa.

Vuosien 2023–2024 haku on tarkoitus avata 9.-25.8.2023 väliselle ajalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää järjestää nuorille suunnatun Varsinais-Suomen vaikuttajakoulun seitsemännen lukuvuoden vuosina 2023–2024.

Päätös

Merkittiin, että Ville Valkonen poistui kokouksesta klo 11.21 ja Eeva-Johanna Eloranta ryhtyi johtamaan puhetta.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____