Maakuntahallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024-2027 taloussuunnitelman valmistelu

VSLDno-2023-389

Valmistelija

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakuntahallitus 28.8.2023 käsittelee alustavan talousarvion ja taloussuunnitelmaluonnoksen sekä varaa jäsenkunnille mahdollisuuden esityksien tekemiseen kuntayhtymän toiminnan kehittämiseksi.

Kuntien esitykset sekä lopullinen talousarvio- ja taloussuunnitelmaesitys käsitellään maakuntahallituksessa 20.11.2023 ja viedään 11.12.2023 maakuntavaltuuston päätettäväksi. Varsinais-Suomen liiton yhteistyökomitea käsittelee talousarvion ja toimintasuunnitelmaluonnoksen elokuussa 2023.

Varsinais-Suomen liiton strategia 2025 on päivitetty ja sen toteutus jatkuu. Strategia ohjaa liiton työntekijöiden toimintaa ja rakentaa liiton roolia sekä työskentelytapoja sidosryhmien kanssa. Painotus ensimmäisenä kolmena vuotena on ollut yhdessä oppimisessa, työyhteisön vahvuuksien käyttöönotossa ja yhteisten toimintamallien kehittämisessä ja kokeilemisessa. Päivitetty versio Varsinais-Suomen liiton virastostrategiasta 2025 kokoaa tulokset strategiakauden ensimmäiseltä puolikkaalta, päivittää tilannekuvaa ja asettaa uudet työlistat vuosille 2023–2025. Päivitys on laadittu yhteistyössä henkilökunnan kanssa ja käsitelty maakuntahallituksen kokouksessa helmikuussa 2023.

Aluetalouden lahjoitusprofessuuri Turun yliopiston kauppakorkeakoululle

Maakuntahallitus päätti 30.1.2023 (4§), että Varsinais-Suomen liitto sitoutuu lahjoittamaan Turun yliopiston kauppakorkeakoululle 600 000 euroa aluetalouden professuurin perustamiseen ja aluetalouden tutkimusryhmän käynnistämiseen. Maakuntahallitus päätti myös, että se ehdottaa vuoden 2024 talousarviossa kustannusta katettavaksi kuntien maksuosuuksien korotuksella. Lahjoituksen suunniteltu käyttöjakso on vuodet 2024–2028. Lahjoituksesta on sovittu Varsinais-​Suomen kuntien kunnanjohtajakokouksessa 9.12.2022.

Aluekehittämisen vastuualueen toiminta painottuu toimintavuonna 2024 EU:n uuden ohjelmakauden 2020–2027 täysipainoiseen toteuttamiseen. Hankerahoitushaut jatkuvat niin EU:n kuin kansallisten rahoitusten osalta ja käytettävissä oleva rahoitus kohdennetaan maakuntastrategian ja ohjelma-asiakirjojen määrittelemiin teemoihin. Hankkeiden valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan vaikuttavuuteen. Seuraavan EU-ohjelmakauden mahdollisiin muutoksiin varaudutaan ja erityistä huomiota kiinnitetään rahoitusratkaisuihin ja niihin vaikuttamiseen.  Central Baltic -ohjelma 2014–2020 suljetaan virallisesti keväällä toimittamalla komissiolle loppuraportti ja viimeiset vuosittaisen sulkemisen dokumentit. Kauden 2021–2027 Central Baltic -ohjelmassa seurataan ensimmäisen ja toisen haun hankkeiden toteutusta. Itärajan Venäjä-yhteistyöohjelmista siirtynyt EAKR-rahoitus sidotaan yhdessä tai kahdessa haussa, jotka käynnistetään vuonna 2024. 

Joulukuussa 2021 hyväksytyn maakuntastrategian 2040+ ja siihen liittyvän maakuntaohjelman 2022–2025 toimenpiteiden toteutus ja ‑seuranta on toiminnan keskiössä. Kumppanuusfoorumin monipuolinen työ tukee tavoitteiden toteuttamista. Kansainvälisen toiminnan osalta erityisvastuuna on osallistuminen CPMR:n (Euroopan perifeeristen merellisten asioiden liitto) toimintaan sen hallituksen jäsenenä. Monialainen yhteistyö kansainvälisten kumppanien kanssa jatkuu mm. Euroopan komission ja Euroopan alueiden komitean Partnerships for Regional Innovation (PRI) -aloitteessa.

Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuskeskuksen vetämänä maakunnan keskeisten institutionaalisten toimijoiden yhteistyönä on rakenteilla ns. Tislaamo alue-ennakointimalli. Kyseessä on maakunnallinen strategisen ennakoinnin malli, joka tuottaa taustatietoa organisaatioiden päätöksenteon pohjaksi yhdessä ja erikseen. Merkittävässä roolissa on työtä tukeva Itonics -ennakointialusta ( https://www.itonics-innovation.com/).

Varsinais-Suomen liitto osallistuu alustaa hyödyntävään alue-ennakointiin niin toiminnallisesti kuin osallistumalla sopimuspohjaisesti sekä alusta- että toimintakustannuksiin. Sopimuksen voimassaolo tarkistetaan vuosittain. Tavoitteena on vakiinnuttaa maakunnallinen pysyvä alue-ennakoinnin toimintamalli täydentämään Varsinais-Suomen Ennakointiakatemian osaamistarpeiden ennakointiin kohdistuvaa työtä. Strategiseen alue-ennakointiyhteistyöhön osallistuvat tahot tässä vaiheessa ovat Turun yliopisto, Turun kaupunki, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Turku Science Park Oy, Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Maankäytön ja ympäristön vastuualueella ohjelmassa on merialuesuunnitelman, maakuntakaavan ja liikennejärjestelmäsuunnitelmien päivitys.

Laaditun maakuntakaavan ajantasaisuuden arvioinnin avulla asetetaan maakuntakaavan uudistamiseen tavoitteet, määritellään selvitystarpeet, ohjelmoidaan suunnitteluprosessi ja laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Tärkeimpiä lähtökohtia maakuntastrategian ja ilmastotiekartan lisäksi ovat mm. viimeaikaisten toimintaympäristön muutosten vaikutukset Varsinais-Suomen asemaan sekä EU:n linjausten ml. Green Dealin ja biodiversiteettitavoitteiden huomioiminen. Työtä tehdään yhdessä kuntien, ministeriöiden ja keskeisten sidosryhmien kanssa.

Liikennejärjestelmäsuunnitelmat päivitetään konsulttitoimeksiantona toteutumisen ja ajantasaisuuden arvioinnin perusteella. Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma integroidaan osaksi MAL-työnä laadittavaa kaupunkiseutusuunnitelmaa (Rakennemalli 2035 päivitys). Lisäksi osallistutaan Turun kaupunkiseudun seuraavan MAL-sopimuksen valmisteluun. Liikennejärjestelmätyössä painopiste on päivityksen lisäksi suunnitelmiin kirjattujen liikennehankkeiden ja kehittämistoimenpiteiden edistämisessä. Scale Up -hankkeessa jatketaan alueellisen juna- ja joukkoiliikenteen kehittämistä.

Varsinais-Suomen liitto jatkaa edelleen merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona. Vuonna 2024 on tarkoitus saada merialuesuunnittelu toinen kierros täyteen vauhtiin. Työtä tehdään rahoituksen saaneissa EU-hankkeissa (eMSP NBSR, MSP Green, Sea2Land) sekä koordinaatiolle myönnetyllä Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston erillisrahoituksella. Suunnittelukierroksen painoposteitä tulevat olemaan merellinen energiatuotanto ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman edistäminen.

Vastuualue on mukana myös muissa maakunnan suunnittelua edistävissä liikenteen, ilmastomuutoksen torjunnan, kiertotalouden ja merialuesuunnittelun hankkeissa. Kumppanuusfoorumitoiminnassa keskitytään toimiin, joilla tuetaan kestävää yhdyskuntarakenteen kehitystä ja maakunnan aluerakenteellista asemaa uudistuvalla TEN-T-ydinverkkokäytävällä.

Valonia jatkaa Ohjelma 2030 toteuttamista yhteistyössä kuntien kanssa. Hankkeita ja toimintoja toteutetaan kolmen pääteeman puitteissa: Hiilineutraali Varsinais-Suomi, monimuotoinen luonto ja kestävä luonnonvarojen käyttö. Vuoden 2024 aikana laaditaan ensimmäinen ohjelman väliraportti, eli katsaus kestävän kehityksen työn etenemiseen Varsinais-Suomessa.

Edunvalvonta ja kuntapalvelu vastuualueen toiminta muodostuu edunvalvonnasta, ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä, kulttuurialasta sekä tietopalveluista. Toimintavuonna 2024 edunvalvontatyö kohdentuu hallitusohjelman toteutukseen hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti. Lounaistiedon toimintaa ja tietopalveluja kehitetään Lounaistiedon strategian mukaisesti. Liiton tietojohtamisen tavoitteet ja kehittämiskohteet päivitetään vuoden 2024 kuluessa.

Hallinto huolehtii viraston hallinto- ja henkilöstöpalveluista, taloudesta, kirjanpidosta, tietohallinnosta, asiakirjahallinnosta ja hankinnoista. Liitossa on toteutettu lähiaikoina useampia suuria mm. taloushallinnon ja asianhallintajärjestelmän päivityksiin liittyviä uudistuksia. Ohjelmistopäivitysten ja uuden asianhallintajärjestelmän käyttöönoton jälkeen jatketaan henkilöstön koulutuksia sekä toiminnan kehittämistä ja sujuvoittamista.

Maakuntavaltuusto vahvisti vuoden 2023 arvioiduksi alijäämäksi yhteensä 286 484 euroa, joka suunniteltiin katettaviksi edellisten tilikausien ylijäämätililtä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman valmisteluaikataulun ja evästää jatkovalmistelua.

Päätös

Hallintojohtaja Petra Määttänen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja Eloranta totesi, että palataan asiaan Maakuntajohtajan ajankohtaiset asiat ja kuultiin elinkeinopäällikkö Petteri Partasen esitys koskien Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa.

Ville Valkonen saapui kokoukseen klo 11.06 ja ryhtyi johtamaan puhetta.

_____