Kielellisten palveluiden toimikunta, kokous 7.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Kotimaisten kielten asema yliopistoissa ja korkeakouluissa

Valmistelija

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Petri Sjöblom Turun yliopistosta kertoo, miten kotimaisten kielten asema on muuttunut korkeakoulujen opinnäytetöissä. Hän kertoo myös Turun yliopiston yhteistyöstä elinkeinoelämän kanssa kielitaitoisen ja osaavan työvoiman tuottamiseksi työmarkkinoille.

Ehdotus

Käydään keskustelua alustusten pohjalta.

Merkitään käyty keskustelu ja esitys tiedoksi.

Päätös

Uusien ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden vuotuinen määrä pyritään kolminkertaistamaan 15 000:een vuoteen 2030 mennessä. Samalla ulkomaalaisten opiskelijoiden Suomeen työllistyminen ja jääminen pyritään nostamaan 75 prosenttiin. Nykyisin vain noin puolet Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneista ulkomaalaisista opiskelijoista työllistyy Suomeen. Suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevien ja tänne työllistyvien ulkomaalaisten määrä ei tällä hetkellä vastaa tavoitteisiin. Turun Yliopiston KV-ohjelma pyrkii tukemaan ulkomaalaisten opintoja.  

Suomen kielen asema korkeakouluissa on herättänyt huolta, yleinen käsitys on että iso osa päättötöistä tehdään englanniksi Turun Yliopisto noudattaa kansallista lakisääteistä tehtäväänsä suomenkielisenä yliopistona ja opinnäytetöistä yli 70% toteutetaan suomeksi. Tohtori ja lisensiaatti koulutuksien työt ovat usein englanniksi sen kansainvälisen akateemisen merkittävyyden vuoksi, eikä näitä ole esityksessä huomioitu.

Toimikunta keskusteli työmarkkinoiden ja koulutuksien kielellisistä haasteista. 

Petri Sjöblomin esitys ja käyty keskustelu merkittiin tiedoksi.