Komissionen för språklig service, möte 07-06-2023

Protokollet är granskat

§ 18 De inhemska språkens ställning vid universitet och högskolor

Beredare

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Petri Sjöblom från Turun yliopisto anför om hur de inhemska språkens ställning ändrats när det gäller olika avhandlingar vid högskolorna. Han berättar också om samarbetet mellan Turun yliopisto och näringslivet när det gäller att producera behörig och språkkunnig arbetskraft till arbetsmarknaden.

Beslutsförslag

Man för diskussion på basen av anförandena.

Presentationen och den förda diskussionen antecknas för kännedom.

Beslut

Nationella målet är att tredubbla det årliga antalet nya utländska examensstudenter till 15 000 år 2030. Samtidigt är målet att öka sysselsättningen och vistelsen för utländska studenter i Finland till 75 procent. Numera är det bara ungefär hälften av de utländska studenter som avlagt universitetsexamen i Finland som får jobb i Finland. Antalet utlänningar som studerar vid finländska högskolor och arbetar här uppfyller för närvarande inte målen. Åbo universitets KV-program syftar till att stödja utlänningars studier.

Det finska språkets ställning inom högre utbildning har väckt oro, och den allmänna uppfattningen är att en stor del av avhandlingarna görs på engelska. Turun yliopisto följer sitt nationella lagstadgade uppdrag som finskspråkigt universitet, och mer än 70 % av avhandlingarna görs på finska. Doktors- och licentiatstudier är ofta på engelska på grund av dess internationella akademiska betydelse och dessa har inte beaktats i presentationen.

Kommissionen för de språkliga service diskuterade arbetsmarknadens och utbildningens språkliga utmaningar.

Petri Sjöbloms Presentationen och den förda diskussionen antecknades för kännedom.