Perustelut
Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 ensimmäinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 12.5.-16.6.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen ja 1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, 2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen ja 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen). Haun painopisteitä ohjasivat maakuntaohjelma 2022–2025 sekä siihen liittyvä alueen älykkään erikoistumisen strategia. Varsinais-Suomen osalta maakuntaohjelman älykkään erikoistumisen kärjiksi on valittu seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa on 3,41 miljoonaa euroa. Toimintalinjan 1 myöntövaltuus on noin 1,6 miljoonaa euroa ja toimintalinjan 2 myöntövaltuus on 2,25 miljoonaa euroa.
Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomeen kohdistui 19 hankekokonaisuutta, joista yksi on ylimaakunnallinen.
Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi
Erityistavoite 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen
R-00203 LIRU: Liikunnan ja ruoan testauspalvelut (EAKR)
Hankekuvaus: LIRU-hankkeessa luodaan uudenlaisia liikunnan ja terveellisen ruokailun yhdistäviä testialustapalveluja. Palvelun avulla yritykset voivat varmistua tuotteidensa turvallisuudesta, laadusta ja vaikuttavuudesta, ja siten nopeuttaa uusien ratkaisujen saamista markkinoille.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun 2.9.2022. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä 23/47, eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Valitsijat eivät vakuuttuneet siitä, tuoko nykyisten, jo olemassa olevien testialustapalveluiden yhdistäminen lisäarvoa yritysten tuotekehitysprosesseihin. Eri alojen testialustapalveluita on jo saatavilla Terveyskampus Turun tarjoamina. Yritysten todellinen tarve uudella tavalla yhdistetyille palveluille jäi avoimeksi.
R-00225 Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen - LiVaTpro
R-00237 Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen - LiVaTpro / Investointihanke
Hankekuvaus: LiVaTpro -hankkeen tavoite on löytää tehokkaat toimintatavat ja menetelmät 3D-tulosteiden jälkityöstön tehostamiseen ja automatisointiin. LiVaTprossa kehitetään selkeitä suunnittelusääntöjä suunnittelijoita varten siihen, kuinka jälkityöstö tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Toisena keskeisenä toimenpiteenä on löytää toimivat tavat jälkityöstön automatisoinniksi. Nämä tulokset yhdessä parantavat merkittävästi 3D -tulostuksen tuottavuutta. Hankkeen kohderyhmiin kuuluvat niin valmistavan teollisuuden yritykset, suunnittelutoimistot kuin lääketieteen toimijat.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 29/47, joka ei riittänyt rahoitukseen toimintalinjan 1 hakemusten keskinäisessä vertailussa. Ratkaisussa on huomioitu asiantuntija-arvio ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käyty arviointi- ja hankepriorisointikeskustelu. Toiminnassa yhdistyy kaksi Älykkään erikoistumisen strategian painopistealuetta: Lääke- ja terveysteknologia sekä Sininen talous ja uudistuva teollisuus. Hankkeen keskiö on kuitenkin kapea-alainen (3D-tulostusmenetelmällä valmistettujen metalliosien jälkityöstö), vaikka se kohdentuu useille toimialoille. Epäselväksi jää, kuinka yritykset saadaan sitoutumaan mukaan hankkeen toimintaan, ja kuinka hankkeen tulokset saadaan vietyä tehokkaasti käytäntöön. Hankkeessa tuotetaan käsikirja 3D-tulostettavan tuotteen suunnitteluun ja jälkityöstön automatisointiin, mutta tuotoksen saattaminen aktiiviseen käyttöön vaatii kattavat yrityskontaktit, joita hakemuksella ei vielä osoitettu.
R-00239 ReguBoost – Regulaatio-osaaminen terveysteknologian vauhdittajana
Hankekuvaus: ReguBoost-hankkeen päätavoite on kasvattaa varsinaissuomalaisten terveysteknologia-alan yritysten regulaatio-osaamista lääkinnällisten laitteiden tuotekehitysprosessissa, nopeuttaa markkinoille pääsyä ja siten parantaa yritysten kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Hankkeessa kehitetään lääkinnällisten laitteiden tuotekehitykseen keskittyvä selainpohjainen digitaalinen palvelu, joka tuo tuotekehityksessä tarvittavan osaamisen lähemmäksi yrityksiä helposti saavutettavassa muodossa ja ohjaa yrityksiä tuotekehityksen regulatiivisen polun eri vaiheissa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun 2.9.2022. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä 23/47, eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Yritysten tarve regulaatio-osaamisen kohottamiseen on selkeä. Maksullisia palveluita on kuitenkin jo tarjolla, ja epäselväksi jää, tuoko uuden digitaalisen palvelun tuottaminen lisäarvoa. Kenttä on jatkuvasti muuttuva ja tiedon päivitystarve on akuutti. Palvelun jatkokehitystä ja päivitystä tehdään ”mahdollisuuksien mukaan” Terveyskampus Turun ja Teknologiakampus Turun toiminnassa; tämä ei vakuuta digitaalisen palvelun jatkon turvaamisesta hankkeen toteutusajan jälkeen.
R-00256 Health Innovation Hub
Hankekuvaus: Hankkeessa valmistellaan innovaatiohubia, jossa yhdistyvät Turun vahvat toimijat lääkekehityksen ja terveysteknologian, mukaan lukien diagnostiikan, kuvantamisen sekä tekoälyn ja materiaalitieteen aloilla. Innovaatiohub vauhdittaa uusien tuotteiden, palveluiden ja menetelmien kehitystä, kaupallistamista, yritysaihioiden syntyä sekä kiihdyttää niiden aikaisen vaiheen kasvua. Hankkeen aikana pilotoidaan alueen innovaatiokehityksen yhteistä toimintamallia sekä haetaan yritysten ja riskirahoittajien laajempaa osallistumista ja sitoutumista innovaatiokehitykseen ja ideoiden aikaisen vaiheen validointiin. Näin tavoitellaan koko toiminnalle kestävää rahoituspohjaa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 29/47, joka ei riittänyt rahoitukseen toimintalinjan 1 hakemusten keskinäisessä vertailussa. Ratkaisussa on huomioitu asiantuntija-arvio ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käyty arviointi- ja hankepriorisointikeskustelu. Riskirahoituksen ja liike-elämän tuen saaminen lääke- ja terveysteknologia-alan start up -yrityksille ja uusille innovaatioille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa edistää erityistavoite 1.1.:n tavoitteiden saavuttamista. Pk-yritysten tuotteiden, materiaalien, palvelujen ja tuotantomenetelmien kehittämistä ja kaupallistamista sekä uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä edistetään tässä hankkeessa totutusta poikkeavalla tavalla. Hanke tukee vahvasti Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen lääke- ja terveysteknologia -painopistettä. Hankkeen keskeinen sisältö on yhteistyön lisääminen. Toimenpiteet ovat vielä osittain tarkentumattomia, ja ne kaipaavat tuomista konkretian tasolle, jotta yhteys toimenpiteiden ja niiden avulla saavutettavien tavoitteiden välillä voidaan arvioida. Hankkeen tiivis työsuunnitelma kaipaa yksilöimistä.
R-00265 Älykäs kaupunkikehittäminen digitaalisten kaksoismallien pohjalta
Hankekuvaus: Älykäs kaupunkikehittäminen digitaalisten kaksoismallien pohjalta -hanke keskittyy julkisen sektorin avoimen data parempaan hyödyntämiseen ja sitä kautta kestävän talouskasvun edistämiseen kaupunkialueilla Suomessa. Hanke tutkii digitaalisten kaksosten potentiaalia vihreän siirtymän edistämisessä, tasa-arvoisen työelämäkehityksen tukemisessa ja kansalaisten hyvinvoinnin parantamisessa. Koska yhä suurempi osa työnteosta liittyy datan hyödyntämiseen ja tietotyöhön, välillisiä vaikutuksia on paljon esimerkiksi vajaakuntoisten työelämämahdollisuuksien parantamiseen. Avoimen datan hyödyntäminen liittyy myös yritysten liiketoiminnan ja liiketoimintamahdollisuuksien parantamiseen.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa 22.6.2022 todettuun yleisten valintakriteerien täyttymättä jäämiseen, arvioinnissa saatuun pistemäärään 21/47 ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun 2.9.2022. Hankkeen ei katsottu täyttävän erityistavoitteen 1.1 yleistä valintaperustetta 17. Hakemuksen mukainen toiminta ei ole minkään Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueen mukainen. Hanke olisi voinut sijoittua ennemminkin erityistavoitteeseen 1.2, jossa em. valintaperustetta ei ole. Tämän vuoksi hanke myös pisteytettiin erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Hankkeen toimenpiteiden ja hyödyn sijoittuminen nimenomaan Varsinais-Suomeen jäi hakemuksen perusteella vähäiseksi. Hankkeessa selvitetään keskeisimpiä kaupunkiympäristöön liittyviä digitaaliset kaksoset -ratkaisuja sekä -tarpeita ja niistä saatavat hyödyt neljässä eri kaupungissa, jotka sijaitsevat kolmessa eri maassa. Digitaalisten kaksosten hyödyntämismahdollisuudet käytännössä jäävät konkretisoitumatta. Kyseessä on eräänlainen esiselvityshanke, jonka tuottamaa tietoa on tarkoitus käyttää laajemman hankkeen fokusointia varten. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä 21/47, eikä se täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä.
400691 Ketterät tutkimuspalvelut
Hankekuvaus: Hankkeessa kehitetään uusia ohjaamis- ja koordinointimenetelmiä biotieteellisten tutkimuspalvelujen, testialustojen sekä kokeellisen tutkimustyön tuottavuuden parantamiseksi. Konkreettisesti hankkeen tuloksia ovat uudet toimintamallit testialustojen käytössä, käyttäjien ohjaamisessa sekä eri testialustojen välisessä integraatiossa. Näiden toimintamallien tavoitteena on parantaa tuottavuutta, optimoida resurssien käyttöä sekä parantaa käyttäjätyytyväisyyttä.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 21/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemus sai arvioinnissa alle puolet maksimipisteistä (21/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Hankkeessa kehitetään koordinointimenetelmiä tutkimuspalveluiden, testialustojen ja tutkimustyön tuottavuuden parantamiseksi. Välillisesti tutkimustyön kehittäminen tukee innovointitoimintaa ja uusien teknologioiden kehittämistä. Hankkeessa pyritään lisäämään ydinpalvelutoimintojen (testialustoja) ja mm. yritysten tutkimusosastojen välistä vuorovaikutusta. Keinot jäävät kuitenkin epäselviksi ja tavoitteet yrityssidonnaisten indikaattoreiden osalta vähäisiksi. Pääpaino on selkeästi oman toiminnan kehittämisessä, ja yritysyhteistyön kuvaus jää ohueksi.
R-00212 Parantola Living Lab
Hankekuvaus: Tavoitteena on kehittää Paimion Parantolaan Living Lab -toimintakonsepti, joka mahdollistaa täysin uudenlaisen ja käyttäjälähtöisen innovaatioprosessin sekä tuotekehitys- ja pilotointiympäristön luomisen, jotka vastaavat suuriin kestävyyshaasteisiin. Uusien materiaali- ja teknologiainnovaatioiden kaupallistamisen haasteena on varhaisen systeemitason yhteistyön puute. Nykyajan systeemisten ja poikkitieteellisten isojen haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan innovaatioprosessia, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen monitieteellisen ja organisaatioiden rajat ylittävän yhteistyön innovaatioprosessin eri vaiheissa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa todettuun yleisten valintakriteerien täyttymättä jäämiseen, arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47 ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun 2.9.2022. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä (23/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Hankkeen ei katsottu täyttävän erityistavoitteen 1.1 yleistä valintaperustetta 17. Hakemuksen mukainen toiminta ei ole minkään Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueen mukainen. Hanke olisi voinut sijoittua ennemminkin toimintalinjalle 2 erityistavoitteeseen 2.3, jossa em. valintaperustetta ei ole. Tämän vuoksi hanke myös pisteytettiin erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Hakemus kaipaa tarkentamista sekä toimenpiteiden että kustannusten osalta. Yrityslähtöinen tarve ja sitoutuneisuus hankkeen toimenpiteisiin jää epäselväksi.
Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi
R-00146 5G digitalisaation infrastruktuurien veturina (5G-DiVe)
400980 5G digitalisaation infrastruktuurien veturina - investointihanke
Hankekuvaus: Pienten ja keskisuurien yritysten 5G-kokeiluja on rajoittanut oikeiden verkostojen löytäminen, 5G-verkon saatavuus ja kattavuus ja selkeiden 5G käyttötapausten määrittelemisen vaikeus. Hankkeessa tehdään selvitystyötä, jonka tavoitteena on pk-yritysten tarpeiden ja nykytilanteen kartoittaminen ja ymmärtäminen. Selvitystyön pohjalta suunnitellaan työpajoja yritysten edustajille, joissa kehitetään yhdessä käyttötapauksia, joiden mahdollistavana tekijänä on 5G-teknologia. Tunnistetut käyttötapaukset arvioidaan yhteisesti ja parhaita/toivottuja käyttötapauksia viedään pilotointivaiheeseen Turun AMK:n ylläpitämään 5G-testiverkkoon. Käyttötapausten pilotoinnin yhteydessä tunnistetaan myös mahdollisia liiketoimintamalleja, jotta käyttötapauksilla olisi juuret yrityksen toiminnassa. Hankkeen aikana tuotetaan 5G-pelikirja ja 5G-palvelupolku pk-yrityksille. Niissä kuvataan, miten 5G-teknologia tukee liiketoiminnallista ja teknologista kehitystä pk-yrityksissä tulevaisuudessa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemus sai arvioinnissa alle puolet maksimipisteistä (23/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Yritysten kiinnostus ja sitoutuneisuus hankkeeseen jäävät epävarmoiksi, sillä yritysten kontaktointi on tarkoitus aloittaa vasta hankkeen käynnistyessä. Haasteena on löytää oikeat yritykset, jotka aidosti hyötyisivät 5G-teknologian käyttöönotosta ja siten olisivat valmiita käyttämään työaikaansa hankkeen tavoitteiden toteuttamiseksi. Tämä edellyttää kattavaa ennakkotyötä hakijoiden omissa verkostoissa ja laajaa yhteistyötä yrityspalvelukeskusten ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Hankkeen kokoluokkaan nähden riski siihen, että osallistuvia yrityksiä ei löydy, tai niitä on vain vähän, on suuri. Hankkeen kustannustehokkuus jää tällaisessa tapauksessa varsin alhaiseksi. Myös indikaattoritavoitteet ovat hankkeen kokoluokkaan nähden melko vaatimattomat, joskin realistiset suhteessa toimenpiteisiin.
400284 Golddigi – Digipalveluiden käyttökokemus ja saavutettavuus
Hankekuvaus: Päätavoitteena on tarjota pk-yrityksille, yhdistyksille ja säätiöille tukea digitalisaation liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen ja käyttöönottoon sekä palveluprosessien kehittämiseen digitaaliseen muotoon ja digitaalisten asiointikanavien kehittämiseen. Hankkeen keskiössä on digitaalisten palveluiden saavutettavuuden kehittäminen. Tavoitteena on kehittää palveluita yhteistyössä yritysten, yhdistysten tai säätiöiden, asiakkaiden, korkeakoulun ja yrittäjäjärjestön kanssa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 22/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun 16.9.2022. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä (22/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Hankevalmisteluun on panostettu paljon, ja ennakkoon selvitetty yritysten kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Koko maakunnan kehittämisen näkökulmasta hankkeen vaikuttavauus näyttää jäävän kuitenkin melko alhaiseksi; osallistujamäärä on varsin rajallinen digitalisaatiohaasteita kohtaavien yritysten kokonaismäärään nähden. Hankkeessa on esitetty perusteellinen yrityskohtainen palveluprosessi, jonka yritykset joutuisivat muutoin hankkimaan vapailta markkinoilta. Hankkeella edistetään osittain yritysten lakisääteisten velvoitteiden täyttämistä. Suuri osa toimenpiteistä kohdistuu yksittäisten yritysten normaaliin toiminnan (digipalvelut, mahdollisesti verkkokaupan perustaminen/kehittäminen ym.) tukemiseen.
Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi
Erityistavoite 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen
R-00158 TAKE energy – Tuotantoteollisuuden kestävä energiatalous
Hankekuvaus: Hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia ratkaisuja kestävään energiantuotantoon ja varastointiin haja-asutusalueen pk-yritysten ja alkutuotannon sovelluksissa. Samalla toimenpiteet tähtäävät energiaomavaraisuuden ja -turvallisuuden parantamiseen. Keskeisimmät uutta tietoa tuottavat tutkimuskohteet ovat uudenlaiset aurinkoenergiaratkaisut (pystyyn asennetut kaksipuoleiset aurinkopaneelit), maa-alueiden kaksoiskäyttö (energiantuotanto ja ruoantuotanto), energian varastointi käyttäen akkuvarastoa ja vedyn tuotanto.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemus sai alle puolet maksimipisteistä (23/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Hanke on teemaltaan kiinnostava, mutta se kaipaisi toteutusvarmuutta ja taustoitusta suhteessa jo tehtyihin hankkeisiin ja toimenpiteisiin. Hakemuksella esitetty ensisijainen kohderyhmä ei vastaa toimenpiteiden sisällössä esitettyä kohderyhmää. Kyseessä on selkeästi haja-astutusalueille ja maaseudulle sijoittuva hanke, joka voisi ensisijaisesti soveltua rahoitettavaksi maaseutuohjelmasta. Pilotit maaseutuympäristöön on tarkoitus tehdä siten, että investointikustannuksista vastaa kiinteistön omistaja itse. Eri tuotantomuotoja yhdistelevät investoinnit voivat olla kokoluokaltaan massiivisia, joten hankkeen toteutumisen kannalta tulisi olla jo ennalta tiedossa, että tällainen/tällaisia investoijia löytyy.
400828 Tekno-hiili
Hankekuvaus: Teknologiateollisuuden yritysten asiakkaat vaativat yhä enemmän ostamiltaan tuotteilta ja palveluilta ympäristönäkökulmien huomioimista. Lähivuosina käydään kilpailua sopimuksista hinnan, laadun ja toimitusvarmuuden lisäksi myös ympäristönäkökohdilla. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa varsinaissuomalaisten pk-yritysten osaamista hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskemisessa.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 23/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemus sai arvioinnissa alle puolet maksimipisteistä (23/47), eikä täytä hakuilmoituksella annettuja valintakriteereitä. Hankkeen toteutus ja tulokset on esitetty hyvin tiiviisti, eikä niistä käy selkeästi ilmi, minkä tasoisesta laskennasta on kyse ja mitä lisäarvoa se tuottaa jo olemassa oleviin kaupallisiin laskentamalleihin. Hakijan mukaan 10-15 yritystä on tässä vaiheessa kertonut olevansa kiinnostunut hankkeesta. Yritykset hyötyisivät tuotekohtaisesta laskennasta, mutta sen tukeminen ei ole mahdollista. Hyötyjäjoukko vaikuttaa suppealta; luodut työkalut ja toimintamallit sekä yksikköpäästötiedot jäävät hakemuksen antaman käsityksen mukaan osallistuvien yritysten käyttöön.
Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 2.9.2022 ja 16.9.2022. Hankkeet on arvioitu yleisten valintaperusteiden mukaan ja pistetty erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Hankkeiden tulee täyttää yleiset valintaperusteet ollakseen rahoituskelpoisia. Hakuilmoituksella on asetettu valintakriteeri, jonka mukaan hakemuksen tulee saada vähintään puolet enimmäispistemäärästä, jotta hanke voidaan rahoittaa. Pisteytyksen perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen toimintalinjoittain, ja tämä on ohjannut hankevalintoja yleisten valintaperusteiden ja hakuilmoituksen valintakriteerin täyttyessä.
Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakunnan yhteistyöryhmälle ja maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille myönnetä rahoitusta Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021 ja 2022 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä
Turun ammattikorkeakoulu Oy, Turun yliopisto ja Turku Science Park Oy Ab: R-00203 LIRU: Liikunnan ja ruoan testauspalvelut (EAKR)
Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto: R-00225 Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen - LiVaTpro
Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto: R-00237 Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen – LiVaTpro / Investointihanke
Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto: R-00239 ReguBoost – Regulaatio-osaaminen terveysteknologian vauhdittajana
Turku Science Park Oy Ab, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Turun yliopisto ja Åbo Akademi: R-00256 Health Innovation Hub
Turun yliopisto, Turku Science Park Oy Ab ja Turun ammattikorkeakoulu Oy: R-00265 Älykäs kaupunkikehittäminen digitaalisten kaksoismallien pohjalta
Turun yliopisto: 400691 Ketterät tutkimuspalvelut
Paimion Parantola -säätiö sr ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy: R-00212 Parantola Living Lab
Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Åbo Akademi: R-00146, 5G digitalisaation infrastruktuurien veturina (5G-DiVe)
Turun ammattikorkeakoulu Oy: 400980, 5G digitalisaation infrastruktuurien veturina - investointihanke
Turun ammattikorkeakoulu Oy: 400284 Golddigi – Digipalveluiden käyttökokemus ja saavutettavuus
Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto: R-00158 TAKE energy – Tuotantoteollisuuden kestävä energiatalous
Turun ammattikorkeakoulu Oy: 400828 Tekno-hiili