Perustelut
Varsinais-Suomen liiton täydentävä haku Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 rakennerahasto-ohjelman (EAKR) toimintalinjojen 2 ja 8 mukaisille hankkeille toteutui ajalla 6.6.2022 – 17.6.2022. Haku avattiin käynnissä olevien hankkeiden tavoitteita ja toimintaa tukeville pienimuotoisille investointihankkeille, jotka ovat toteutettavissa pääsääntöisesti 31.8.2023 mennessä. Toimintalinjalla 2 Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen on varoja jäljellä 150 152 euroa ja toimintalinjalla 8 REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet on käytettävissä 90 014 euroa. Hankkeet voivat liittyä käynnissä olevaan alueelliseen, ylimaakunnalliseen tai ylialueelliseen hankkeeseen, mutta täydentävällä rahoituksella toteutettavan investoinnin tulee kohdistua ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan.
Hankkeita täydentävien toimien valinnassa käytetään yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Täydentävien toimien valintaa ohjaavat myös maakuntaohjelma sekä siihen liittyvä alueen älykkään erikoistumisen strategia. Lisäksi erityisesti TL 8:n osalta huomioidaan maakunnan selviytymissuunnitelmanmukaisuus.
Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2014 -järjestelmässä. Hakemuksia saatiin yhteensä neljä kappaletta.
Toimintalinja 2 Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
311724 KAEV2 - investointihanke
Hankekuvaus: Hankkeessa rakennetaan kehitysympäristöjä, joissa on infrastruktuuri rakennusten älyratkaisujen, aurinkosähköratkaisujen ja sähköautojen lataamisen kehittämiseen ja testaamiseen. Teema 1: kehitysympäristö tulee sisältämään rakennusautomaatiojärjestelmässä käytettävät tyypilliset anturoinnit ja toimilaitteet, tiedonsiirtoväylät, keskusyksiköt ja valvomo-ohjelmiston sekä simulointiympäristön taloteknisten järjestelmien mallintamiseen. Teema 2: Aurinkosähköjärjestelmien tuotekehitystä tukeva tutkimus ja kehitysympäristö. Teema 3: Monitorointijärjestelmä, joka asennetaan kentälle monitoroitaviin kohteisiin.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 46/55, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 23.6.2022 ja 19.8.2022 käytyihin arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluihin. Hanke jatkaa KAEV - Kestävä alueellinen energiantuotanto ja -varastointi -kehittämis- ja investointihankkeissa tehtyä työtä tarjoamalla fyysisiä kehitysympäristöjä rakennusten älyratkaisuille, aurinkosähköratkaisuille ja sähköautojen lataamisen testaamiseen. Kyseessä on konkreettinen hanke, jonka avulla pk-yritysten tuotekehitystä ja pyrkimyksiä globaaleille markkinoille voidaan vauhdittaa. Aurinkosähköteollisuuden tutkimusta ja kehittämistä tukemalla on mahdollista vähentää Suomen riippuvuutta tuontiin perustuvista energiaratkaisuista; hanke pyrkii vastaamaan varsin ajankohtaiseen haasteeseen. Kyseessä on kehitys- ja tutkimustyö nopeassa muutoksessa olevilla teknologioiden aloilla. Luotavat kehitysympäristöt ovat alustoja, joita voidaan päivittää teknologioiden kehittyessä, joten hankkeen vaikutukset voivat olla varsin pitkäaikaisia.
Toimintalinja 8 REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Erityistavoite 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta
311728 TEHOTEKO-ROC lisäinvestointi
Hankekuvaus: TEHOTEKO-ROC-hanke laajentaa TEHOTEKO-hankkeen sisältöä tuomalla mukaan etäoperointikeskuksen, sensorointijärjestelmän sekä simulaatioympäristön digitaalisten kaksosten luomiseen. Tämä laajentaa huomattavasti TEHOTEKO-hankkeen tekoälyalgoritmien hyödynnettävyyttä, käyttötapauksia ja kokonaissisältöä.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 59/80, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 23.6.2022 ja 19.8.2022 käytyihin arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluihin. Investointihanke tuo merkittävää lisäarvoa käynnissä olevaan TEHOTEKO-hakkeeseen ja lisää hankkeen vaikuttavuutta.
Erityistavoite 12.2.
311727 Green 3D printing TCBC-Tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen
Hankekuvaus: Hankitaan 3D-materiaalin pintatutkimuslaite. Lisäinvestoinnilla on mahdollista vastata hankkeessa "Green 3D printing" yritysten uusia esille tuomiin tarpeisiin ja selvittää mm. 3D materiaalin pintatopografian vaikutusta suun bakteerien kiinnittymiseen.
Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 55/70, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 23.6.2022 ja 19.8.2022 käytyihin arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluihin. Investointihanke tuo lisäarvoa käynnissä olevaan hankkeeseen. Hankkeen toteutettavuus on hyvä mm. suhteessa käytettävissä olevaan aikaan.
Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 23.6.2022 ja 19.8.2022. Hankkeet on arvioitu yleisten valintaperusteiden mukaan ja pistetty erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Pisteytyksen perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen, joka on ohjannut hankevalintoja.
Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2014 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että Varsinais-Suomen liiton Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-kehyksestä
Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle myönnetään hankkeeseen KAEV2 -investointihanke enintään 214 200 euron kustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (149 940 euroa).
Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle myönnetään hankkeeseen TEHOTEKO-ROC lisäinvestointi enintään 77 000 euron kustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (53 900 euroa).
Turun yliopistolle myönnetään hankkeeseen Green 3D printing TCBC-Tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen enintään 51 600 euron kustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (36 120 euroa).
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.