Hankerahoitusjaosto, kokous 21.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), myönteiset esitykset

VSLDno-2022-299

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 ensimmäinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 12.5.-16.6.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen ja 1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, 2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen ja 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen). Haun painopisteitä ohjasivat maakuntaohjelma 2022–2025 sekä siihen liittyvä alueen älykkään erikoistumisen strategia. Varsinais-Suomen osalta maakuntaohjelman älykkään erikoistumisen kärjiksi on valittu seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa on 3,41 miljoonaa euroa. Toimintalinjan 1 myöntövaltuus on noin 1,6 miljoonaa euroa ja toimintalinjan 2 myöntövaltuus on 2,25 miljoonaa euroa.

 

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomeen kohdistui 19 hankekokonaisuutta, joista yksi on ylimaakunnallinen.

 

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

R-00159 SOMA – Sote-yksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajina

Hankekuvaus: Hankkeessa luodaan kokeilualustatoimintamalli, joka mahdollistaa uusien terveys-, hyvinvointi- ja hoivateknologia-alan tuotteiden ja palveluiden kehittämisen, testaamisen ja kliinisen näytön hankkimisen sosiaalipalvelua tuottavassa yksikössä. Pilotointi tehdään Salon kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikössä.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 35/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Sote-palveluiden kehittäminen ja ottaminen mukaan terveysteknologiankin kehitykseen on ajankohtainen teema ja keskittyminen ikääntyneiden palveluihin on perusteltua. Hanke hyödyntää EAKR-rahoitteisen Terva-hankkeen tuloksia ja tässä hankkeessa luotua Terttu-välittäjäalustan toimintamallia, joka tuo varsinaissuomalaiset testialustapalvelut terveysalan yritysten saataville. Hankkeen toteuttajat muodostavat loogisen ja selkeän toimijajoukon (innovaattori/Turun AMK, yritysasiantuntija/Yrityssalo ja kokeilualusta/Salon kaupunki). Hanke tukee Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistettä lääke- ja terveysteknologia.

 

R-00188 Safesea-testialusta

Hankekuvaus: Varsinais-Suomessa on valtavasti osaamista älykkäissä digitaalisissa meriturvallisuusratkaisuissa, mutta se on hajaantunut moneen yritykseen ja useaan korkeakouluun. Hankkeessa pyritään aktivoimaan potentiaalisia vientiyrityksiä hyödyntämään yritysryhmän synergiaa ja korkeakoulujen TKI-osaamista ja infrastruktuureja kansainvälistymisvalmiuksien kehittämisessä. Hankkeen tuloksena syntyvä SafeSea-testialusta on luotettava ja uskottava tapa todentaa digitaalisten meriturvallisuusratkaisujen toimivuus.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 35/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hanke tukee Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistettä sininen talous ja uudistuva teollisuus. Hankkeen valmisteluun on osallistunut laaja joukko alan toimijoita. Hakemuksen liitteenä on yritysten tukikirjeitä, jotka vahvistavat käsitystä siitä, että hankkeen toimenpiteille on aito tarve olemassa. Ryhmähankkeen toteuttajatahot tuovat kukin hankkeeseen tarvittavaa asiantuntijuutta ja muodostavat tarkoituksenmukaisen toimijajoukon. Hankkeen kustannustehokkuutta pyritään vielä mahdollisuuksien mukaan lisäämään jatkovalmistelussa.

 

R-00211 Synteettisen terveysdatan testialusta (maakunta)

Hankekuvaus: Hankkeessa luodaan synteettisen terveysdatan testialusta, jossa tarjottava data täyttää yksityisyydensuojaa ja käyttökelpoisuutta koskevat laatukriteerit. SYNDATE vastaa yritysten tarpeeseen tehdä terveysdataan perustuvaa tuotekehitystä. Yhteiskehittämisen tuloksena syntyvä testialusta avaa myös uuden väylän tutkimuslaitosten ja yritysten välisiin hankkeisiin.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 38/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Ryhmähankkeen toteuttajatahot tuovat kukin hankkeeseen tarvittavaa asiantuntijuutta ja muodostavat toiminnallisen ja tarkoituksenmukaisen toteuttajakokoonpanon. Hanke tukee Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistettä lääke- ja terveysteknologia. Tämän hankkeen taustalla on Business Finlandin rahoittama 3 miljoonan euron PRIVASA-hanke, jossa on tehty pohjatyötä liittyen teknisiin, lainopillisiin ja eettisiin kysymyksiin. PRIVASA-hankkeen ansiosta hyvät verkostot, yrityskentän tarpeet ja aktiivisuus ovat hakijan tiedossa. Ennen rahoituspäätöksen antamista varmistetaan Uudenmaan liitosta, että Turun kaupungin kestävän kaupunkikehittämisen rahoitushakuun (ekosysteemisopimuksen kiintiöön) samansisältöisenä jätetty hakemus peruutetaan hakijan toimesta tai sille tehdään kielteinen päätös.

 

R-00018 Merimerkit

 

Hankekuvaus: Merimerkit hankkeen päätavoitteena on vahvistaa meriteollisuusyritysten kilpailukykyä. Vastuullisuuden merkitys kasvaa koko ajan myös meriteollisuudessa. Käynnissä oleva vihreä siirtymä tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia alalle ja yrityksille, jotka voivat parantaa kilpailukykyään mm. vastuullisuuden kehittämisen kautta. Tavoitteeseen pyritään tiivistämällä Etelä- ja Lounais-Suomen alueen yritysten välistä ylimaakunnallista yhteistyötä seuraavien osatavoitteiden kautta: 1. Meriteollisuuden nykytila-analyysi eli kartoitusten ja selvitysten tekeminen meriteollisuuden tilanteesta kotimaassa sekä ulkomailla 2. Kansallisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen 3. Meriteollisuusverkoston uudet toimintamallit ja innovointi 4. Viestintä ja tiedonjakaminen.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 30/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Kolmessa maakunnassa toteutettavan hankkeen toteutusalue on perusteltu. Hankkeen toimenpiteet vahvistavat ja kehittävät länsi- ja eteläsuomalaisten yritysten yhteistyötä. Hankkeen konkreettiset toimenpiteet tulosten saavuttamiseksi ovat perinteisiä: kansallisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen messuosallistumisilla ja kansainvälisillä tiedonhakumatkoilla sekä uusien toimintamallien rakentaminen mm. haastattelujen, webinaarien ja työpajojen tuottaman tiedon avulla rakentuvista pilottimalleista. Hanke tukee vahvasti Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealuetta Sininen talous ja uudistuva teollisuus.

 

Ryhmähankkeen toimenpiteet eivät ole jaettavissa erillisiksi hankkeiksi, joten Varsinais-Suomen liiton rahoitus edellyttää myös muiden maakuntien osallistumista rahoitukseen.

 

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen

R-00013 ULLEVI – Uutta liiketoimintaa lämpöenergian varastoinnista

400881 ULLEVI – investointihanke

 

Hankekuvaus: Hanke vastaa energian tuotannon ja kulutuksen murrokseen tuottamalla uutta tietoa, ratkaisuja, liiketoimintamahdollisuuksia ja innovaatioita lämpöenergian varastoinnin demonstraatio-, tutkimus-, pilotointi- ja oppimisympäristöjen kehittämisellä, käyttöönotolla ja yhteiskäytöllä. Hankkeessa kehitetään lämpöenergian varastoinnin demonstraatio-, TKI- ja oppimisympäristö.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 28/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Energian kausivarastointi on keskeinen osa energiaomavaraisuusstrategiaa. Aihealue on ajankohtainen ja nopealla tahdilla kehittyvä. Yritykset ja eri toimijat tarvitsevat tukea ja tietoa pysyäkseen mukana muutos- ja kehitysvauhdissa. Hanke hyödyntää aikaisemmin toteutettujen hankkeiden tuloksia ja jatkaa kehitystyötä niiden pohjalta. Työpaketit ovat selkeitä, ja ne sisältävät konkretian tasolle avattuja toimenpiteitä; työsuunnitelma on looginen. Hankkeen tuotokset ovat sen kaltaisia, että niitä voidaan hyödyntää erilaisissa toimintaympäristöissä (pienet, keskisuuret ja suuret toimijat).

 

 

R-00117 Next Level – Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua

 

Hankekuvaus: Hanke tukee pk-yrityksiä kohtaamaan muutostilanteita. Muutoskyvykkyyden lisääminen ja toimintojen, palveluiden ja tuotteiden vastuullinen kehittäminen ovat keskiössä. Keinoina käytetään mm. toimialarajat ylittävää verkostoitumista, vertaisoppimista ja tiedonvälitystä.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 25/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hankkeen teema on ajankohtainen ja tarpeellinen yrityksille, konkreettisin esimerkein löytyy käyttöön otettavia malleja ruohonjuuritasolle. Toteutus tapahtuu useassa seutukunnassa ja toimijaryhmä on tarkoituksenmukainen, jo aiemmissa hankkeissa tuloksellista yhteistyötä tehnyt joukko. Sekä teema että kohderyhmä ovat laajoja, mikä luo mahdollisuuksia saattaessaan eri toimialoja edustavia yrityksiä samojen ongelmien äärelle oppimaan. Haasteeksi voi kuitenkin muodostua vaikuttavien toimien tuottaminen kovin avoimella kentällä. Hakijaa kannustetaan vielä tarkentamaan hankesuunnitelmaa.

 

 

400501 HybridiKontti – Synteettisten uusiutuvien moottoripolttoaineiden tutkimusalusta

400622 HybridiKontti – Synteettisten uusiutuvien moottoripolttoaineiden tutkimusalusta / Investointihanke

 

Hankekuvaus: Ilmastomuutos ja siihen liittyvä tarve siirtyä uusiutuvaan energiaan on johtamassa nopeaan siirtymään kohti sähköistyvää yhteiskuntaa. Uusiutuvan sähkön tuotanto tuuli- ja aurinkoenergialla edellyttää tehokasta energian varastointia. Yksi varteenotettava vaihtoehto on tehdä sähköstä synteettisiä polttoaineita, kuten vetyä, metaania, metanolia tai ammoniakkia. Hankkeessa kehitetään tutkimusalustaa, jossa voidaan tutkia maa- ja meriliikenteen- sekä työkoneiden moottoreiden toimintaa uusiutuvilla synteettisillä polttoaineilla.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 35/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Aihe on ajankohtainen, tarve uusien synteettisten polttoaineiden tutkimukselle on olemassa. AMK on toteuttanut aiemminkin samassa teemassa hankkeita, joista on saatu paljon tutkimustietoa. Myös tutkimuslaitteistoja (laboratorioon) on tuettu aiemmin. Uusiutuvissa polttoaineissa on todellisia haasteita turvallisuuden vuoksi, joten sen vuoksi erillisen siirrettävän testauslaitteiston toteuttaminen on hyvin perusteltua. Tekniikka on nopeasti muuttuvaa ja tutkimusalusta vaatii päivitystä, jotta sitä voidaan hyödyntää pitkälle tulevaisuuteen.

 

Erityistavoite 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

R-00253 SARA – Kotimaisen saven käyttö ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina

 

Hankekuvaus: Ilmastonmuutoksen myötä rakennusalalla on kiinnitetty yhä enemmän huomiota kestävään rakentamiseen ja luonnonmukaisten materiaalien käyttöön. Useissa rakennus- ja maanrakennuskohteissa joudutaan siirtämään ja läjittämään muualle suuria määriä mahdollisesti käyttökelpoista savea. Hankkeessa keskitytään nimenomaan varsinaissuomalaiseen saveen, joka on koettu haastavaksi erityisominaisuuksiensa vuoksi. SARA-hanke kehittää uudenlaisia ratkaisuja kierrätettyjen savimassojen hyödyntämiseen ja maamassojen käsittelyyn.

 

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 41/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 16.9.2022 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hankkeen toimenpiteet on esitetty selkeästi ja ne tukevat hankkeen tavoitteisiin pääsyä. Keskeisellä sijalla on perustiedon keräämisen lisäksi savirakentamisen sekä infrarakentamisen (tulvavallit, meluseinät) pilotointi sekä ilmastovaikutusarviointi.

 

Hanketta toteuttavat tarkoituksenmukaiset toimijat. Yritykset ovat ilmaisseet alustavan kiinnostuksensa hanketta kohtaan ja todellinen tarve on olemassa; ylijäämämaamassat ovat iso haaste. Sementtipohjaisten rakennusmateriaalien korvaaminen savipohjaisilla tukee paitsi kiertotaloutta myös ilmastotavoitteita. Arvoketjut mm. tekstiilikierrätyksen, metsäteollisuuden kuitupitoisten jätevirtojen ja jätteenpolton tuhkien ja kuonien kanssa pyritään kehittämään teknistaloudellisesti toimiviksi.

 

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 2.9.2022 ja 16.9.2022. Hankkeet on arvioitu yleisten valintaperusteiden mukaan ja pistetty erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Hankkeiden tulee täyttää yleiset valintaperusteet ollakseen rahoituskelpoisia. Pisteytyksen perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen toimintalinjoittain, ja tämä on ohjannut hankevalintoja yleisten valintaperusteiden ja hakuilmoituksen valintakriteerien täyttyessä.

 

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakunnan yhteistyöryhmälle ja maakuntahallitukselle, että Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021 ja 2022 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, Yrityssalo Oy:lle ja Salon kaupungille myönnetään hankkeeseen SOMA – Sote-yksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajina enintään 334 188 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (233 932 euroa).

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademille, Turku Science Park Oy Ab:lle myönnetään hankkeeseen Safesea-testialusta enintään 489 414 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (342 590 euroa).

 

Turun yliopistolle, Turku Science Park Oy Ab:lle, Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle myönnetään hankkeeseen Synteettisen terveysdatan testialusta (maakunta) enintään 494 543 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (346 181 euroa).

 

Turun yliopistolle Varsinais-Suomen alueeseen kohdentuvaan osaan ylimaakunnallisessa hankkeessa Merimerkit myönnetään enintään 230 043 euron kustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (161 030 euroa), mikäli muut maakunnat osallistuvat hankkeen rahoittamiseen.

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, Turku Science Park Oy Ab:lle ja Åbo Akademille myönnetään hankkeisiin ULLEVI – Uutta liiketoimintaa lämpöenergian varastoinnista ja ULLEVI – investointihanke enintään 557 672 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % kehittämishankkeeseen ja 50 % investointihankkeeseen, yhteensä 379 815 euroa.

 

Ukipolis Oy:lle, Yrityssalo Oy:lle, Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle ja Kemiönsaaren kunnalle myönnetään hankkeeseen Next Level – Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua enintään 729 508 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (510 656 euroa).

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle myönnetään hankkeisiin HybridiKontti – Synteettisten uusiutuvien moottoripolttoaineiden tutkimusalusta ja HybridiKontti – Synteettisten uusiutuvien moottoripolttoaineiden tutkimusalusta / Investointihanke enintään 488 251 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % kehittämishankkeeseen ja 50 % investointihankkeeseen, yhteensä 296 101 euroa.

 

Åbo Akademille, Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle ja Geologian tutkimuskeskukselle myönnetään hankkeeseen SARA – Kotimaisen saven käyttö ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina enintään 684 944 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (479 461 euroa).

Päätös

Juhani Nummentalo ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "R-00159 SOMA – Sote-yksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajina." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Lea Räisänen ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "R-00117 Next Level – Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.