Maakuntahallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Location Innovation Hub -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-426

Valmistelija

  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Eurooppalaiset digitaaliset innovaatiohubit (European Digital Innovation Hubs, EDIH) ovat osa EU:n uutta Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaa. Niiden tehtävänä on tukea yrityksiä ja julkista sektoria digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisessä ja käyttöönotossa. ​Location Innovation Hub (LIH) on yksi Suomen neljästä EDIH:stä. Sen tavoitteena on laajentaa paikkatiedon eli sijaintiin liittyvän tiedon hyötykäyttöä palveluissa, uudessa liiketoiminnassa ja teknologiassa sekä tuottaa näiden avulla uusia hyötyjä yhteiskunnalle.

LIH vahvistaa Suomen kyvykkyyttä paikkatiedon käytössä kokoamalla yhteen paikkatietoalan osaajat. Se tarjoaa niin teknistä kuin liiketoiminnankin tukea paikkatiedon hyödyntämiseen. Se myös muodostaa paikkatiedon testialustoja laajasti sisätilapaikannuksesta, automaattiajoneuvojen testiympäristöihin sekä digitaalisia testidatoja. Lisäksi se kehittää paikkatieto-osaamista tekoälyn ja kyberturvallisuuden aloilla.

LIH muodostuu laajasta toimijaverkostosta, joka koostuu niin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kuin julkisesta sektoristakin. Toiminnassa on mukana yhteensä 27 partneria ja 20 yhteistyökumppania, ja verkosto ulottuu myös Eurooppaan ja laajemmin maailmalle. LIH:n toimintaa kokonaisuudessaan johtaa Maanmittauslaitos.

Lounaistieto on yksi verkoston aluepartnereista ja toimii verkostossa Turun aluetoimistona. Turun lisäksi verkostolla on aluetoimistot Tampereella ja Oulussa. Lounaistiedon tehtävä verkostossa on koordinoida LIH:n toimintaa Varsinais-Suomessa. Lisäksi Lounaistieto vastaa innovaatiohubin viestintä ja koulutus -työpaketista. Verkostossa toimiminen kasvattaa Lounaistiedon vaikuttavuutta alueellisena ja kansallisena paikkatietoalan toimijana.

Location Innovation Hubin toiminta käynnistyy vuoden 2023 alussa. Innovaatiohubien rahoitus kattaa vuodet 2023–2025, minkä jälkeen on mahdollisuus hankea jatkorahoitusta neljäksi vuodeksi. LIH:n vuosibudjetti on kokonaisuudessaan noin 3 miljoonaa euroa, josta Lounaistiedon osuus on 64 200 €/v. Euroopan komission rahoitusosuus hubin toiminnasta on 50 % ja Business Finlandin myöntämä kansallinen rahoitus 30 %. LIH:n omarahoitusosuus (20 %) katetaan Lounaistiedon budjetista sekä tietopalvelupäällikön noin 10 % työpanoksesta. Hanke ei aiheuta Varsinais-Suomen liitolle suoria kustannusvaikutuksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää Location Innovation Hub -hankkeen, jonka kautta Lounaistieto toteuttaa verkoston toimintaa

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on edunvalvontajohtaja Janne Virtanen, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____