Maakuntahallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 204 Regions for Climate Change Resilience through Innovation, Science and Technology RESIST-hanke

VSLDno-2022-409

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Regions for Climate Change Resilience through Innovation, Science and Technology (RESIST) -hankkeen käynnistäminen.

Regions for Climate Change Resilience through Innovation, Science and Technology (RESIST) -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen EU:n Horisontti -ohjelmasta. Varsinais-Suomi liittyi EU:n ilmastonmuutoksen sopeutumisen missioon ja tämä hanke on osa mission toteutusta. Hankkeessa on kaikkiaan mukana 56 partneria 13 eri Euroopan maasta ja hankkeen koordinaattorina toimii norjalainen SINTEF. Varsinais-Suomi on hankkeessa yhtenä demonstraatioalueena ja mukana hankkeessa ovat Valonia, Varsinais-Suomen liitto, Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus.

Varsinais-Suomessa yksi erityinen haaste ilmastonmuutokseen sopeutumisessa on veden vähäinen varastotilavuus valuma-alueilla. Tästä johtuen tulvat ja toisaalta kuivuus ovat riskejä, jotka erityisesti ilmastonmuutoksen edetessä vaikuttavat heikentävästi niin talouteen, ympäristöön kuin ihmisten terveyteen. RESIST-hankkeessa laaja toimijajoukko tekee yhteistyötä, jotta luontopohjaisia ratkaisuja valumavesien viivyttämiselle niin maa- ja metsätalousalueilla kuin taajamissa hulevesien hallinnassa saadaan käytäntöön.

Valonia keskittyy RESIST-hankkeessa kehittämään maaseutumailla alueilla luontopohjaisten ratkaisujen käyttöönottoa vesitalouden hallinnassa. Erityisesti näitä ratkaisuja pyritään lisäämään maa- ja metsätalousalueiden uomaverkostojen kunnostamisessa pienillä valuma-alueilla ja kuivatusalueilla yhteistyössä alueiden maanomistajien ja muiden toimijoiden kanssa. Valonian tehtävänä on myös koordinoida RESIST-hankkeen työtä Varsinais-Suomessa ja viestiä hankkeen toiminnasta ja tuloksista laajasti koko alueelle.

RESIST-hanke toimii ”sateenvarjona” monille Varsinais-Suomessa toimiville vesiensuojelun ja monimuotoisuuden parantamiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tähtääviin hankkeisiin ja toimiin. Hanke tukee myös Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston toimintaa ja lisää yhteistyötä monien toimijoiden kesken.

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä 2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä, 6. Tehdään Varsinais-Suomesta maatalouden kestävien ratkaisujen pilotointialue: lisätään vaikuttavimpien viljelymenetelmien käyttöä ja kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja, 37. Tehdään maakunnan elinkeinot ja osaaminen tutuiksi kansainvälisissä medioissa ja areenoilla ja 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta.

Hankkeen kesto on 1.1.2023 – 31.12.2027. Hankkeen kokonaisbudjetti Lounais-Suomen osahankkeessa on 2,5 M euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton osuus 448 000 euroa. Koko RESIST-hankkeen budjetti on 25 M euroa. Horisontti-avustus ei edellytä omarahoitusosuutta. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää RESIST-hankkeen

2. ottaa hankkeelle käyttöön kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____