Maankäyttöjaosto, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Varsinais-Suomen liiton suunnittelun ajankohtaiset

Perustelut

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksessa 14.11.2022 käsiteltyyn vuoden 2023 talousarvion maankäytön ja ympäristön vastuualueen toiminnan tavoitteet ja toimenpiteet: 

Toteutamme maakuntastrategiaa uudistamalla maakuntakaavoitusta  

Edistämme maakuntastrategian tavoitteiden ja aluerakenteen vision mukaisen monikeskuksisen alue- ja yhdyskuntarakenteen ja monipaikkaisen toiminnan kestävää ja vetovoimaista yhdistämistä. Kokonaismaakuntakaavan uudistamiseen valmistautuminen jatkuu alueidenkäyttöä ohjaavan lakiuudistuksen keskeytymisestä huolimatta. Tärkeimpiä lähtökohtia maakuntastrategian ja ilmastotiekartan lisäksi ovat muun muassa viimeaikaisten toimintaympäristön muutosten vaikutukset Varsinais-Suomen asemaan sekä EU:n linjausten mukaan lukien Green Dealin ja biodiversiteettitavoitteiden huomioiminen. Voimassa olevan maakuntakaavan teemakohtaisen ajantasaisuuden arvioinnin avulla määritellään selvitystarpeet. Jo aloitettu viherrakenneselvitys jatkuu. Arvioinnin perusteella asetamme yhdessä sidosryhmiemme kanssa uuden kokonaismaakuntakaavan tavoitteet ja laadimme osallistumis- ja arviointisuunnitelman.  

Edistämme kestävää liikennejärjestelmää ja -ympäristöä  

Liikennejärjestelmätyössä painopiste on suunnitelmiin kirjattujen liikennehankkeiden ja kehittämistoimenpiteiden edistämisessä. Vuoden lopulla teemme nykyisten suunnitelmien toteutumisen ja ajantasaisuuden arvioinnin seuraavaa tarkistuskierrosta varten ja osallistumme Turun kaupunkiseudun seuraavan MAL-sopimuksen valmisteluun. Edistämme Scale-Up-hankkeessa laadittua alueellisen juna- ja joukkoliikenteen organisoitumis- ja rahoitusmalliselvitystä.  

Varmistamme merialuesuunnittelun jatkuvuuden  

Varsinais-Suomen liitto toimii edelleen merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona. Koordinaatiolle haemme erillisrahoitusta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta. Suunnittelua jatkamme jo EU-rahoituksen saaneissa eMSP-, NSBR-, ja MSP Green -hankkeissa. Samalla valmistaudumme uuden suunnittelukierroksen käynnistämiseen nopeutetulla aikataululla muun muassa merituulivoiman kehittämisen vauhdittamiseksi. Vuoden 2023 aikana valmistuvat ensimmäisen suunnitelman seuranta ja arviointi.  

Vahvistamme kumppanuuksia ja rajat ylittävää yhteistyötä  

Maakunnan suunnittelua teemme yhdessä kuntien, ministeriöiden ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Merialuesuunnitteluyhteistyössä mukana ovat kaikki Euroopan merialueet. Liikennejärjestelmätyössä vahvistamme asemaamme osana Skandinavia–Välimeri TEN-T-ydinverkkokäytävällä ja edistämme uudistuvan EU-asetuksen tavoitteiden toteutumista. Kumppanuusfoorumitoiminnassa keskitymme toimiin, joilla tuetaan kestävää alue- ja yhdyskuntarakenteen kehitystä. Vastuualue on mukana useissa maakunnan suunnittelua ja kehitystä edistävissä liikenteen, ilmastomuutoksen torjunnan, kiertotalouden ja merialuesuunnittelun hankkeissa.  

Kehitämme sähköisiä suunnitteluvälineitä ja suunnittelussa tarvittavaa tietopohjaa  

Olemme yhteistyössä Lounaistiedon ja muiden maakuntien liittojen kanssa aktiivisesti kehittämässä digitaalista maakuntakaavoitusta ja merialuesuunnittelua sekä suunnittelun arviointi- ja seurantavälineitä.  

Ajankohtaiset suunnittelukysymykset ja -teemat 

Maakuntakaavojen ajantasaisuuden arviointi toteutetaan liiton omana työnä teema- ja merkintäkohtaisesti. Ajantasaisuutta arvioidaan kaavamerkintöjen taustalla olevien selvitysten, toimintaympäristön muutosten, yleisten kehittämistavoitteiden (ml. maakuntastrategia) sekä lainsäädännön uudistumisen näkökulmista. 

Viherrakenneselvitys laaditaan kolmiosaisena luonnon, virkistyksen ja biotalouden teemanäkökulmista. Selvitys on osa Turun kaupunkiseudun MAL-työtä, mutta se tehdään koko maakunnan kattavana. Luonto- ja biotalousteemaa valmistellaan liiton omana työnä. Osin konsulttitoimeksiantona kartoitetaan kuntien virkistysaluetavoitteet ja voimassa olevat kaavat ja suunnitelmat. 

Merialuesuunnittelu etenee useiden kansainvälisten hankkeiden rahoituksella kohti päivityskierrosta. Hankkeissa arvioidaan eri maiden suunnitelmien sisältöä ja vaikuttavuutta sekä kootaan tietoa mm. Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamiseksi. Asetuksen mukaan merialuesuunnitelmien ajantasaisuutta tulee arvioida vähintään kymmenen vuoden välein. Tavoitteena on synkronoida suunnittelu paremmin meren- ja vesienhoidon suunnittelun kanssa myös ajallisesti. Erityistarkastelussa ovat merituulivoiman ja merellisen ruoantuotannon edistäminen. 

Liikennejärjestelmätyössä eniten työllistää Turun kaupunkiseudun jatkuva liikennejärjestelmätyö sekä käynnistyvä uuden MAL-sopimuksen valmistelu. Alueellista junaliikennettä edistetään Scale-Up-hankkeessa sekä asemapaikkojen kehittämistä vauhdittavalla konsulttitoimeksiannolla. 

Varsinais-Suomen liiton suunnittelun eteneminen ja ajankohtaiset kysymykset esitellään kokouksessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto käy keskustelun ja merkitsee Varsinais-Suomen liiton suunnittelun ajankohtaistilanteen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.