Maankäyttöjaosto, kokous 21.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Lausunto Sweco Infra & Rail Oy:lle ja Salon kaupungille Perniön Aurinkovoimapuiston suunnittelutarveratkaisusta

VSLDno-2022-275

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Pohjan Voiman tytäryhtiö Perniön Aurinko Oy hakee Salon kaupungilta maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaista suunnittelutarveratkaisua aurinkovoimalan toteuttamiselle Erveläntien äärelle, kiinteistölle 734-619-1-27.

Pohjan Voima suunnittelee aurinkovoimapuiston rakentamista Perniön Melassuon alueelle, joka sijaitsee Perniön keskustaajaman itäpuolella. Suunniteltu aurinkovoimapuisto on pinta-alaltaan noin 60-65 hehtaaria, ja kokoluokka noin 60-65 MWn aurinkovoimala.

Aurinkosähkötuotantoon suunniteltu alue on maakuntakaavan M-alueella Perniön taajamatoimintojen ja niiden kehittämisen kohdealueen itäpuolella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Sweco Infra & Rail Oy:lle ja Salon kaupungille Perniön aurinkovoimapuiston suunnittelutarveratkaisusta seuraavan lausunnon:

Laaja-alaisten aurinkovoimaloiden vaatimat maankäyttöratkaisut ovat uusi ja kokonaisvaikutuksiltaan suunnittelematon teema niin kunta kuin maakuntatasolla. Tilanne on osin verrattavissa 2010-luvun alussa tuulivoimarakentamisen nopeaan kasvupaineeseen syöttötariffin seurauksena. Aurinkovoimaloiden maankäytön suunnittelutarve tulee ottaa tosissaan jo ilmiön alkuvaiheessa.

Kuntatason suunnittelussa pitää kiinnittää huomio kokonaiskuvaan ja aurinkovoimaloiden sijoittumisen ohjaamiseen alueille koko kunnan mittakaavassa. Yksittäin ratkaisut hankkeet voivat nopeasti vaikuttaa koko kunnan maankäytön ratkaisuihin.

Maakuntakaavan toteuttamisessa on pohdittava, onko maa- ja metsätalousvaltainen alue (M/MRV) ilman muita ohjaavia merkintöä soveltuva energiatuotannon alueeksi. Helposti voi ajatella, että maankäytöllistä ristiriitaa ei olisi, mutta asiaa voi ja tulee katsoa jopa päin vastaisesta näkökulmasta, että aurinkopuisto estää kaavan osoittaman toiminnan toteuttamisen.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää suo- ja metsäluonnon luontoarvojen säilymiseen ja luonnon monimuotoisuuden palautumisen mahdollistamiseen.

Ympäröivät ojitukset voivat kuivattaa myös suon ojittamattomia tai umpeen kasvavia osia.  Taustamateriaalissa on todettu, että Melassuo on ojitettua, mutta alueella tehtyjen luontoselvitysten perusteella alueen koillisosan ojat ovat kasvaneet umpeen ja noin puolet suosta on lähellä luonnontilaista.

Vesistövaikutuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Taustamateriaalin mukaan Asteljokeen virtaava purouoma on alaosastaan lähes luonnontilainen. Luonnontilaisten tai luonnontilaisen kaltaisten purojen tilaa ei saa muuttaa ilman lupaa.

Hankkeen luvituksessa tulee varmistaa, että hankkeen kokonaisvaikutukset kaupungin muuhun maankäytön kehittämiseen ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen otetaan huomioon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sweco Infra Rail Oy
Salon kaupunki
Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat  -vastuualue