Perustelut
Valonia/Varsinais-Suomen liitto toteutti yhteistyösopimuksella Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa Valuma-aluetason vesienhallinnalla kuivuusriskien hallintaa –hankkeen Paattistenjoen valuma-alueella 1.11.2022-31.10.2024 välisenä aikana.
Hanke toteutettiin Aurajoen sivujoella Paattistenjoella Maarian altaan yläpuolisella alueella pääosin Turussa. Pilottialue kuuluu Saaristomeren valuma-alueeseen. Alueella on runsaasti erikoiskasvituotantoa ja kastelua käyttävää maataloutta, ja hankkeessa tarkasteltiin, miten kuivuusriskien hallintaa voidaan maataloudessa tehdä valuma-aluelähtöisesti. Paikkatietomenetelmien avulla ja yhdessä maanomistajien kanssa alueelle ehdotettiin ja suunniteltiin konkreettisia vesienhallinnan toimenpiteitä, joilla tasataan virtaamahuippuja ja taataan viljelijöille mahdollisuus kasteluun kesän kuivimpina aikoina. Ehdotetut toimenpiteet ylläpitävät myös luonnon monimuotoisuutta eivätkä heikennä vesistöjen ekologista tilaa. Maanomistajat osallistuivat kohteiden suunnitteluun hankkeen järjestämissä tilaisuuksissa, kyselyiden kautta sekä maastotapaamisissa omilla kiinteistöillään. Suunnittelua tehtiin tiiviissä yhteistyössä eri sidosryhmien kuten maa- ja metsätaloustoimijoiden kanssa.
Hankkeen aikana Paattistenjoen valuma-alueelle rakennettiin kolmen tilan kanssa yhteensä neljä erilaista luontopohjaista vesienhallinnan ratkaisua, joista viljelijät saavat myös vettä kastelujärjestelmiinsä. Toimenpiteitä olivat kastelualtaat, monitavoitteiset kosteikot ja kaksitasouomat, joissa uoman reunalle kaivetaan alivesiuomaa korkeampi tulvatasanne. Luontopohjaiset menetelmät ovat monihyötyisiä ratkaisuja yhteiskunnallisten ongelmien, tässä tapauksessa maatalouden kastelutarpeen ja kuivuusriskien sekä viljelyn kannattavuuden ja toisaalta luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen hallintaan. Toteuttamatta jääneistä kohteista on laadittu paikkatietoaineisto ja niiden suunnittelua jatketaan yhdessä maanomistajien kanssa mahdollisissa jatkohankkeissa. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulu laati kirjallisuuskatsauksen maatalouden kastelumenetelmistä.
Hanke oli yksi neljästä ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoittamasta maa- ja metsätalouden vesienhallinnan valuma-aluepiloteista. ELY-keskusten koordinoimilla piloteilla oli erilaisia kehittämistehtäviä, joihin ne etsivät ratkaisuja ja uusia toimintatapoja muun muassa edistämällä valuma-aluelähtöistä suunnittelua ja toteutusta, lisäämällä osaamista ja tuottamalla tietoa. Pilottihankkeiden ohjauksessa olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Paattistenjoen pilottihankkeen tavoitteena oli selvittää käytännöt sille, miten valumavesien pidätystä kannattaa yhdistää kastelutarpeeseen ja miten yksittäisiä pienempiä toimia voidaan toteuttaa ilman yhteistä koordinointia niin, että se palvelee koko valuma-alueen etua. Hankkeen johtopäätöksinä on kuitenkin todettava, että valuma-aluetason suunnittelussa ei olla vielä siinä tilanteessa, että toimenpiteitä voitaisiin tehdä ilman yhteistä koordinointia. Toimenpiteiden toteutuksessa on osattava yhdistää eri maankäyttömuodot sekä vesitaloudelliset ja ekologiset näkökulmat. Siksi on tärkeää, että valuma-aluetoimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana laaja joukko asiantuntijoita yhdessä maanomistajien kanssa varmistamassa, että toimenpiteet ovat tarkoituksenmukaisia, vaikuttavia eivätkä heikennä ympäristön tilaa.
Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 239 683,44 euroa, josta 98 000 euroa käytettiin kunnostustoimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää merkitä tiedoksi Valuma-aluetason vesienhallinnalla kuivuusriskien hallintaa –hankkeen tulokset