Perustelut
Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.
Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.
1.11.2024 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotettiin aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista ja maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpanoa. Aluekehittämiskeskustelujen määräraha on sidottava vuoden 2024 loppuun mennessä.
1. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista. Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
Saaristomeri
- Saaristomeren veden laadun parantaminen
- Kestävä ympärivuotinen matkailu
- Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi
Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana
- TKI-rahoituksen kasvattaminen
Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 234 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 114 000 euroa
2. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä enintään 193 000 euroa. Osa rahoituksesta voidaan varata kansainvälisten hankkeiden valmisteluun.
3. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Uutena kokonaisuutena on alueellisen TKI-toiminnan tukeminen ja siinä etenkin maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpano (www.varsinais-suomi.fi/tki). Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 741 000 euroa.
4. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Hankkeiden tulee tukea maakuntastrategian toimenpiteiden sekä älykkään erikoistumisen strategian toteuttamista. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä enintään 30 000 euroa.
Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:
- perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan ja/tai tukee TKI-tiekartan toimeenpanoa (pakollinen valintakriteeri)
- edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai
- edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
- edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
- lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
- kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan
Varsinais- Suomen liittoon saatiin 18 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 1 126 858 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 852 972 euroa. Varsinais- Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen - rahoitusta 1,3 miljoonaa euroa.
Kielteiset päätösesitykset:
COUNTER-valmistelu (2024–457). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-19.11.2025
Hankkeen kuvaus:
Valmisteluhanke Horizon Europe -hankkeelle, jossa kehitetään autonomisuutta miehittämättömässä meriliikenteessä. HE -haun otsikko on Open topic on efficient border surveillance and maritime security.
Valmisteltavan hankkeen tavoitteena on EU:n ulkorajojen tai meriympäristön, infrastruktuurien ja toimintojen turvallisuuden parantaminen luonnonkatastrofien ja turvallisuushaasteiden, kuten laittoman kaupan, laittoman maahanmuuton, luonnonvarojen laittoman hyväksikäytön ja mahdollisten terrori-iskujen sekä kyber- ja hybridiuhkien torjumiseksi. Tavoitteena on luoda modulaarinen miehittämätön alusjärjestelmä, jota voidaan helposti konfiguroida uudelleen, siirtää ja ottaa käyttöön operatiivisten tarpeiden ja skenaarioiden mukaan.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategiassa fokusalue Sininen talous ja uudistuva teollisuus on äärimmäisen haavoittuva muuttuneessa turvallisuustilanteessa.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen teema on hyvä, mutta itse hakemus on vielä keskeneräinen. Kustannukset koostuvat vain palkoista eikä mukana ole esim. matkakustannuksia kansainvälisten partnereiden tapaamiseksi. Mahdollisista kansainvälisen konsortion osapuolista ei ole mainintaa.
Saaristomeren tulevaisuuden vaihtoehdot -SATTUVA (2024–471). Hakija Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-31.12.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeessa tarkastellaan Saaristomeren mahdollisia tulevaisuuksia osallistavan visiotyön avulla. Saaristomerta on käsitelty monessa strategiassa ja suunnitelmassa, sen tilasta on tehty paljon tutkimusta kuten myös sen historiasta, asukkaista ja kulttuuriympäristöstä, mutta varsinaista laajaa asianomistajuuteen ja intresseihin keskittyvää eri tulevaisuusvaihtoehtoehtoja tarkastelevaa selvitystä ei ole. Tarvitaan laajasti osallistava prosessi, jonka lopputulemana on normatiivinen ohjaava tahtotila, (visio) joka mahdollistaa ja helpottaa Saaristomeren positiivista kehitystä ottaen eri Saaristomereen kohdistuvat intressit, jotka osin ovat ristikkäisiä. Vision toteuttaminen voi tapahtua usealla tavalla, mutta visio tarjoaa eri toteuttamispoluille päämäärän
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Saaristomeri on maailmassa ainutlaatuinen asumispaikka, luonto- ja kulttuurikohde. Saaristomeren tilan parantaminen on maakuntamme yksi kärkihankkeista ja sisältyy mm. Turun, Paraisten, Kaarinan ja Naantalin kaupunkien strategioihin. Puhdas ja elinvoimainen Saaristomeri on edellytys maakuntamme tulevaisuuden menestykselle. Varsinais-Suomen maatalouden, elintarviketeollisuuden, matkailun, maakunnan ja kaupunkien tulevaisuuden imago on paljolti riippuvainen siitä, onko Saaristomeri kuollut vai puhdas ja elävä. HELCOMIN HOT SPOT -listalla olon takia Saaristomeren tila aiheuttaa merkittäviä imagohaittoja.
Perustelut päätösesitykselle:
Saaristomeren valuma-alueella toteutetaan parhaillaan vesistökohtaista visiotyötä osana Saaristomeri-ohjelmaa. Vesistöaluekohtaisissa visioissa huomioidaan alueen sidosryhmät, erilaiset tarpeet, haasteet ja tavoitteet sekä osallistetaan alueen toimijat prosessiin. Koko Saaristomerialueen suuret tavoitteet ja tarpeet on jo tunnistettu.
Varsinais-Suomen matkailun kasvuskenaariot 2025–2035 (2024–472). Hakija Visit Turku Archipelago Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-30.9.2025
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on laatia päätöksentekoa tukeva raportti sisältäen nykytila-analyysin ja sen perusteella koostetut kasvuskenaariot, jotka ohjaavat Turun, Naantalin ja Paraisten matkailun kehitystä ja kestävää kasvua vuosille 2025–2035. Kasvuskenaariot kertovat alueen potentiaalisista matkailijamääristä segmenttikohtaisesti, matkailutulosta sekä matkailun kuormittavuudesta saariston ekosysteemissä. Skenaariossa otetaan kantaa siihen, miten investoinnit kannattaa suunnitella vastuullisesti ja kestävästi, jotta matkailu voi tukea alueen taloudellista kasvua sekä luonnon monimuotoisuuden ja kulttuurin säilymistä. Skenaariomalli on sovellettavissa muiden Varsinais-Suomen kuntien vastaavaan työhön
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa tavoitetta kehittää maakunnan kasvua luontoarvoja kunnioittaen ja luonnon kanssa sopusuhtaisesti hyödyntämällä ennakointia ja digitaalisuutta. Toimenpidetasolla (43) tämä tarkoittaa sitä, että maakunnasta tehdään kestävän matkailun kehittämisen edelläkävijä. Hanke tukee maakuntaohjelman tavoitteita parantamalla Saaristomeren alueen matkailukapasiteettia ja ympärivuotisuutta, kaavoitusta ja ympäristövastuullisuutta.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke kohdentuu vain kolmeen kaupunkiin, vaikka nimessä viitataan koko maakunnan matkailun kasvuskenaarioihin. Tarve koko maakunnan kattavalle matkailun skenaariotyölle on kyllä olemassa, joten olisi ollut tärkeää luoda koko maakuntaa palveleva skenaariomalli. Ostopalvelut ovat suuret ja toteutus pääosin ostopalveluina ei takaa tiedon kertymistä alueen toimijoille hankkeen aikana.
TillväxtPotentila-projektet – TiPo (2024–475). Hakija Kimitoöns kommun
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2025-31.12.2026
Hankkeen kuvaus:
På Kimitoön har vi dock identifierat två branscher med stark drivkraft för tillväxt: båtbranschen och besöksnäringen. I detta projekt vill vi skapa ny kunskap och konkreta verktyg för att aktivt främja lokala företagstillväxt inom dessa två branscher. Projektmålsättningen är att göra ett tillväxtprogram som är anpassat till de lokala förhållandena och det lokala företagsklimatet. Utgångsläget är att skapa ett program som sporrar företag till initiativ och samarbete sinsemellan, som även kartlägger och tar vara på identifierad tillväxtpotential i företagen och branscherna.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Projektet befrämjar speciellt målsättningen om landskapet som förändringsförutseende, tillväxtbefrämjande och digital region (Målsättning 15). Fokus i projektet ligger på lokala företag i förändring, skapande av tillväxt med hjälp av fungerande kommunikation och nya digitala lösningar. Framtidens Egentliga Finland är en välmående, tillväxtinriktad och kunskapsbaserad producent av rena lösningar, vilket överensstämmer med målsättningarna i projektet. Landskapets tillväxt bygger i första hand på kompetens, en mångsidig näringslivsstruktur, innovationer och ett framgångsrikt utnyttjande av digitaliseringen.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa laadittava kasvuohjelma kohdistuu vain yhden kunnan alueelle. Kemiönsaarella on menossa ensi vuoden syyskuun lopussa päättyvä 21 kuukauden mittainen AKKE-rahoitteinen matkailuhanke.
Yrittäjyyden ensiaskeleista vaikuttajaksi omalla kotiseudulla (2024–478). Hakija Härkätien 4H-yhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2025-31.12.2026
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on edistää 4H-yrittäjyysmallin tunnettuutta 13–28-vuotiaiden nuorten keskuudessa siten, että pääpaino on 13–18-vuotiaissa nuorissa. Hankkeen aikana edistetään nuorten tietämystä kiertotaloudesta, huoltovarmuudesta, virkistyspalveluista sekä digitalisaation mahdollisuuksista oman 4H-yritysidean suunnittelussa. Tavoitteena on tukea myös jo toimivien ja uusien perustettujen 4H-yrittäjien käytännön arjen asioissa kuten kirjanpidon, verotuksen, y-tunnuksen hakemisen ja markkinoinnin ongelmissa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Härkätien 4H-yhdistys haluaa nuorten parissa toimia pitkäjänteisesti ja hyviä ratkaisumalleja etsien kaikessa toiminnassaan samoin kuin Varsinais-Suomi strategisessa työssään suuntaa kohti aktiivisen ratkaisijan roolia. TKI-tiekartasta löytyy monia yhtymäkohtia 4H-järjestön strategiaan ja arvoihin sekä nyt haettavaan opiskelijalähtöiseen yrittäjyyshankkeeseen.
Perustelut päätösesitykselle:
4H-yrittäjyysmalli on ollut käytössä jo pitkään, joten tältä osin hankkeella ei ole uutuusarvoa. Kyseessä on myös 4H-yhdistyksen normaalitoiminnan tukemista. Hakuilmoituksessa on todettu, että tukea ei myönnetä hakijaorganisaation perustoimintaan.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 22.11.2024 ja Varsinais-Suomen liiton hankerahoitusjaostossa 2.12.2024.