Perustelut
Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 viides EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 26.8.2024-30.9.2024. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 2,48 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 313 800 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 670 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen, 473 000 euroa, 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 610 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 420 500 euroa).
Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022–2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia.
Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui kymmenen. Lisäksi hakuun jätettiin yksi neljän maakunnan alueella toteutettava hankekokonaisuus sekä yksi ns. rinnakkaishanke, joka toteutetaan kahden maakunnan alueella. Yhteensä kahdentoista Varsinais-Suomen liiton käsittelyyn jätetyn hankkeen taustalla on yksittäisiä hakemuksia 22 kappaletta.
Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi
Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi
R-01990 (405277, 405398) Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen (Digiretki) (Varsinais-Suomen liitto)
Hankekuvaus: Tavoitteena on tuoda Varsinais-Suomen alueella ylläpidettävä Virma-retkeilydata osaksi kansallista ulkoilupalvelua sekä parantaa varsinaissuomalaisten retkeilyreittien ja -kohteiden ylläpitäjien valmiuksia palvelun hyödyntämiseen. Samalla Virma-dataa rikastetaan Luontoon-palvelun mahdollistamilla uusilla tietosisällöillä. Hankkeessa kehitetään Varsinais-Suomen kuntien ja yhdistysten digitaalisia valmiuksia ylläpitää omia aineistojaan suoraan Lipas-järjestelmässä sekä parannetaan varsinaissuomelaisten luontomatkailuyritysten näkyvyyttä Visit Finlandin DataHub-tietokannassa.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hanke menestyi erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Hanke esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 172 326 eurolla.
R-02022 (405324, 405373) Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut maatalouden ja ympäristön innovaatioihin (Turun yliopisto, osatoteuttaja Åbo Akademi)
Hankekuvaus: Kyseessä on monialainen hanke, jonka tarkoituksena on saattaa älykkäät tekoälyyn pohjautuvat terveyssektorilla kehitetyt digitaaliset kuva-analyysimenetelmät Varsinais-Suomen maatalous- ja ympäristösektorin käyttöön. Lisäksi hankkeessa kehitetään laajamittaisesti verkkopohjaisia ja etäkäyttöisiä kuvadatapalveluita niin, että niiden käyttöönotto helpottuu ja tehostuu, ja kuvadatan siirto, hallinta, analysointi ja jakaminen ovat entistä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä.
Digitaalisten kuva-analyysimenetelmien soveltaminen maatalouden ja ympäristösektorin tarpeisiin on erityisen ajankohtaista. Ilmastonmuutoksen myötä kestävien viljelymenetelmien ja ympäristön tilan seurannan merkitys korostuu, ja kuvadatan hyödyntäminen tarjoaa uusia näkökulmia ja ratkaisuja näihin haasteisiin, esimerkiksi parantamalla viljelykasvien terveyden seurantaa, vesistöjen tilan monitorointia tai luonnon monimuotoisuuden edistämistä. Lisäksi Euroopan tasolla ollaan juuri nyt kehittämässä laajasti digitaalista maataloutta, ja Biogri-hanke on osa tätä työtä.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hakemus menestyi ehdollisena erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Hanke esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja sitä esitetään rahoitettavaksi ehdollisena kustannusarviosta tehtävät vähennykset huomioiden Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 306 051 eurolla.
Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi
Erityistavoite 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen
405336 Energiatehokkaat sähköistysratkaisut 2025–2027 (Yrityssalo Oy)
Hankekuvaus: Lähtökohtana on muuttaa erilaisten koneiden ja laitteiden liikkumista sähköiseksi ja hyödyntää akkuteknologiaa laajasti Suomessa. Tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja energiatehokkuustoimenpiteiden edistämiseen yhteistyön keinoin sekä kasvihuonekaasupäästöjen ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen. Hankkeen toimenpiteet tukevat pk-yritysten hiilineutraalien ratkaisujen ja uusien toimintamallien yhteiskehittämistä laajasti.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hakemus menestyi erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 31/47. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 239 891 eurolla.
Toimenpiteillä etsitään energiatehokkaiden sähköistysratkaisujen edelläkävijäyrityksiä, jotka haluavat kehittää fossiilivapaita, älykkäitä ratkaisuja omiin tuotteisiin. Yhteiskehittäminen toteutetaan kasvuohjelmassa, jossa yritykset saavat sparrausta sekä asiantuntijoilta, tutkijoilta, oppilaitoksilta, rahoittajilta että muilta yrityksiltä. Kasvuohjelmassa kehitetään pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistäviä tuotteita, laitteita ja palveluja sekä osin niiden pilotointia ja kaupallistamista.
R-01966 (405204, 405226, 405227, 405228, 405229) Ympäristö OK – ICT-hankintojen ympäristökestävät ohjelmistokriteerit (Turun yliopisto, osatoteuttajat Turun ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry)
Hankekuvaus: Hankkeessa kehitetään ohjelmistohankintakriteereitä, jotka tukevat ympäristöystävällisempien ohjelmistojen valintaa. Digitalisaation ja ohjelmistojen käytön nopea kasvu on lisännyt digitaalisten palvelujen hiilijalanjälkeä, ja onkin kriittistä, että hankintaorganisaatiot saavat selkeitä työkaluja huomioidakseen ympäristövaikutukset ohjelmistohankinnoissaan ja ohjelmistoyritykset osaavat huomioida vaikutukset kehittämissään ohjelmistoratkaisuissa.
Päätavoitteena on varmistaa kestävien ohjelmistohankintakriteerien käyttöönotto osana ohjelmistohankintoja. Tämä tapahtuu rikastamalla olemassa olevia ohjelmistohankintakriteereitä sekä laajentamalla niitä ottamaan huomioon uusia osa-alueita, kuten tekoäly, dataintensiiviset järjestelmät ja positiiviset kädenjälkivaikutukset, ja jalkauttamalla kriteerien käyttö myös yksityiselle sektorille. Työ tehdään yhteiskehittämisen keinoin osallistamalla ohjelmistoyrityksiä ja hankintaosaajia. Lisäksi hankkeessa koulutetaan julkisen ja yksityisen sektorin hankintaorganisaatioita käyttämään kriteeristöä konkreettisissa ohjelmistohankinnoissa. Hankkeessa järjestetään koulutuksia, webinaareja ja laaditaan itseopiskelupaketti, jotta mahdollisimman moni organisaatio osaa hyödyntää kriteereitä omissa hankinnoissaan.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hanke täyttää yleiset valintakriteerit. Hanke on käsitelty Uudenmaan liiton koordinaation ylimaakunnallisten hankkeiden valintakokouksessa 6.11.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke menestyi erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 33/47.
Hanke esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja sitä esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 215 914 eurolla, mikäli myös muut maakunnat osallistuvat hankkeen rahoitukseen.
Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen
R-01920 (405096, 405097, 405375) Ilmastokestävät investointihankkeet (IKI) – Alueellisiin ilmastoriskeihin varautuminen kaupungin kaavoituksessa ja suunnittelussa (Turun kaupunki, osatoteuttajat Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu Oy)
Hankekuvaus: Hankkeessa kehitetään skaalautuva ja systemaattinen malli, jolla ilmastonmuutokseen sopeutumisen periaatteet voidaan integroida sekä kuntien että yritysten investointiprosesseihin. Hankkeessa toteutetaan ja demonstroidaan karttapohjainen lähestymistapa alueellisten ilmastoriskien olennaisuuden arviointiin, sopeutumisratkaisujen suunnitteluun ja toimeenpanoon sekä niiden vaikuttavuuden arviointiin kaupunkitasoisesti. Kehitettävät työkalut huomioivat lämpötilaan, veteen ja maaperään liittyvien ilmastoriskien vaikutukset kattaen näin ilmastonmuutoksen keskeisimmät vaikutukset alueellisiin olosuhteisiin.
Maakunnan olennaiset ilmastoriskit tunnistetaan ja selvitetään, mitkä riskeistä pystytään kvantifioimaan alueellisesti. Riskien määrittelyyn tarvittavan paikkatietoaineiston olemassaolo ja saatavuus (mm. avoin data, eri toimijoiden hallussa oleva data) selvitetään, aineistot koostetaan, esikäsitellään ja analysoidaan, ja aineistojen pohjalta tuotetaan alueellisia ilmastoriskejä ilmentäviä karttatasoja. Karttatasot ja niiden käyttö integroidaan kaupunkien kaavoitus- ja suunnittelujärjestelmiin sekä työohjeistuksiin.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hanke menestyi erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Hanke esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja sitä esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 281 021 eurolla.
Erityistavoite 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen
404964 (keh.) ja 405434 (inv.) Filament Print Dentistry (FilaPriDe) ja Filament Print Dentistry (FilaPriDe) -investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)
Hankekuvaus: Hanke edistää hammaslääketieteen kiertotaloutta ja tukee EU:n Green Dealin ja Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteita siirtymisestä vihreään talouteen. Hanke vastaa merkittävään tarpeeseen vähentää muovijätettä hammaslääketieteessä ja pyrkii hyödyntämään kierrätysmateriaaleja laajentamalla 3D-tulostusteknologiota sekä materiaalien uusiokäytön. Näin voidaan vähentää alan riippuvuutta neitseellisistä raaka-aineista ja samalla parantaa kustannustehokkuutta. Hankkeessa keskitytään kolmeen aihekokonaisuuteen, jotka yhdistävät tutkimuksen, kehitystyön ja käytännön sovellukset tiiviissä yhteistyössä alan yritysten ja hammaslaboratorioiden kanssa: 1.Hammasproteesiakryylin (PMMA) kierrätys, 2. 3D-tulostuksen laajentaminen hammaslääketieteessä ja 3. Muiden lääketieteellisten muovilaatujen kierrätys.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hanke menestyi erityistavoitteen erityisten valintakriteerien ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa ja sai arvioinnissa pistemäärän 31/47. Kehittämis- ja investointiosista muodostuva hankekokonaisuus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja sitä esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 151 440 eurolla.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 22.11.2024 ja Varsinais-Suomen liiton hankerahoitusjaostossa 2.12.2024. Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021-järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää, että Varsinais-Suomen liiton vuosien 2022, 2023 ja 2024 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä varataan:
Varsinais-Suomen liitolle hankkeeseen Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen (Digiretki) enintään 246 180 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (172 326 euroa).
Turun yliopistolle, osatoteuttaja Åbo Akademi, hankkeeseen Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut maatalouden ja ympäristön innovaatioihin enintään 437 213 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (306 051 euroa).
Yrityssalo OY:lle hankkeeseen Energiatehokkaat sähköistysratkaisut 2025–2027 enintään 342 701 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (239 891 euroa).
Turun yliopistolle, osatoteuttajat Turun ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry hankkeeseen Ympäristö OK – ICT-hankintojen ympäristökestävät ohjelmistokriteerit ehdollisena Varsinais-Suomeen kohdentuviin enintään 308 449 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (215 914 euroa).
Turun kaupungille, osatoteuttajat Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu Oy, hankkeeseen Ilmastokestävät investointihankkeet (IKI) – Alueellisiin ilmastoriskeihin varautuminen kaupungin kaavoituksessa ja suunnittelussa enintään 401 459 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (281 021 euroa).
Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle hankkeeseen Filament Print Dentistry (FilaPriDe) ja Filament Print Dentistry (FilaPriDe) -investointihanke enintään 227 942 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta kehittämisen osalta (hakemus nro 404964) enintään 70 % ja investoinnin osalta (hakemus nro 405434) enintään 50 %, yhteensä enintään 151 440 euroa.