Maakuntahallitus, kokous 16.12.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 191 Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), kielteiset esitykset

VSLDno-2024-297

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 viides EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 26.8.2024-30.9.2024. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 2,48 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 313 800 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 670 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen, 473 000 euroa, 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 610 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 420 500 euroa).

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022–2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia.

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui kymmenen. Lisäksi hakuun jätettiin yksi neljän maakunnan alueella toteutettava hankekokonaisuus sekä yksi ns. rinnakkaishanke, joka toteutetaan kahden maakunnan alueella. Yhteensä kahdentoista Varsinais-Suomen liiton käsittelyyn jätetyn hankkeen taustalla on yksittäisiä hakemuksia 22 kappaletta.

 

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi

405292 Turvallinen data-alusta liiketoiminnan kehittämiseen (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Hanke pyrkii ratkaisemaan datatalouden ja datan jakamiseen liittyvän liiketoiminnan suurimmat haasteet, kuten yritysten epäluulon ja pelon kilpailuedun menettämisestä. Hanke hyödyntää aiemmissa hankkeissa (TEHOTEKO, SafeSea, RoboSea) kehitettyä data-alustaa ja tarjoaa teknisiä ratkaisuja, jotka integroidaan tähän alustaan.

Hankkeessa kehitetään data-alustaa hyödyntäen Gaia-X-standardointia, joka mahdollistaa uuden datan jakamiseen perustuvan liiketoiminnan kehittämisen. Hankkeessa tuotetaan dataa yritysten tekoälyratkaisujen kehittämiseksi, sekä pilotoidaan kehitettyä data-alustaa yhdessä yritysten kanssa luottamuksen lisäämiseksi ja paikallisen dataekosysteemin luomiseksi. Tavoitteena on luoda kansainvälinen kilpailuetu ja uudet liiketoimintamahdollisuudet, erityisesti Varsinais-Suomen pk-yrityksille. Datan arvonluonti edellyttää useita vaiheita, kuten datan hankinta, kerääminen ja analysointi. Kehitetyn data-alustan avulla yritykset pystyvät hyödyntämään toistensa taitoja ja tarjoavat pääsyn dataan, mikä vähentää yksittäisten yritysten riskejä. Hanke tarjoaa menetelmiä datan jakamisen esteiden voittamiseksi ja mahdollistaa datan jakamisen organisaatioiden sisällä ja välillä tarjoten kokonaisvaltaisen ratkaisun datatalouden haasteisiin, edistäen luottamusta ja kilpailukykyä paikallisissa dataekosysteemeissä.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 10.10.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetetun alueellisen valintakriteerin mukaisessa vertailussa.

Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 27/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

405378 Teollisuuden Älyratkaisut (TeoÄly) (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Tavoitteena on vastata Varsinais-Suomen valmistusteknologian pk-yritysten kriittisiin digitalisaatiotarpeisiin ja tukea niiden siirtymistä kohti teollisuus 5.0-aikakautta. Hankkeessa keskitytään vahvistamaan osallistuvien yritysten digitaalista osaamista tarjoamalla räätälöityjä työkaluja, koulutusta ja ohjausta kehittyneiden teknologioiden, kuten tekoälyn ja automaation, käyttöönotossa. Ihmiskeskeinen lähestymistapa parantaa sekä toiminnan tehokkuutta että työntekijöiden hyvinvointia, luoden turvallisempia ja ergonomisempia työympäristöjä erityisesti niissä tehtävissä, jotka ovat aiemmin olleet fyysisesti raskaita.

Hankkeen päätavoitteena on parantaa pk-yritysten digitaalista valmiutta pilotoimalla skaalautuvaa kognitiivista tekoälyjärjestelmää, joka yhdistää konenäön, puheentunnistuksen ja sensoridatan tuottaman tiedon teollisuuden prosessien optimointiin ja ihmisen ja koneen yhteistyön tukemiseen.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetetun alueellisen valintakriteerin mukaisessa vertailussa.

Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 26/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

R-02026 (405392, 405394) Hauppa – Digitaalinen alusta ruokahävikin vähentämiseen (Turun kaupunki, osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Tavoitteena on kehittää digitaalisen ruokahävikin hallinnan toimintamalli ja tarvemäärittely, joka tehostaa hävikkiruoan jakelua ja ruoka-aputoimintaa. Uusi jäteasetus (2022) velvoittaa elintarvikealan toimijat luovuttamaan syömäkelpoiset ylijäämäelintarvikkeet uudelleenjakeluun, mutta tällä hetkellä ei ole yhteistä digitaalista alustaa tämän mahdollistamiseksi. Hanke keskittyy digitalisaation hyödyntämiseen TKI-toiminnassa, uusien työmenetelmien ja älykkäiden logistiikkaratkaisujen suunnitteluun, sekä pk-yritysten digitalisaation ja digitaalisten innovaatiokeskusten kehittämiseen ruokahävikin hallinnassa.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hanke täyttää yleiset valintaperusteet. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa.

Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 21/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen

405293 REDUCE - Ilmastonmuutokseen sopeutuminen datavetoisilla lieventämisstrategioilla valumaveden vähentämiseksi ja rannikkoveden laadun parantamiseksi (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Tavoitteena on tarjota käytännön ratkaisuja ja lieventämisstrategioita vedenlaadun ja tulvariskin arviointiin Lounais-Suomen rannikkoalueiden valuma-alueilla, ja siten helpottaa sopeutumista ilmastonmuutokseen. Hyödyntämällä edistynyttä laskentamallia, ajan ja paikan suhteen ainutlaatuisen tarkkaa rannikkovesien laadun seurantadataa sekä täydentäviä mittauksia, hanke tunnistaa alueen saastumisen keskittymäkohdat, esimerkiksi orgaanisille aineille, ja määrittää, miten ja mitä reittejä pitkin nämä saasteet kulkeutuvat Saaristomereen. Nykyiset alueelliset laskentamallit, kuten VEMALA, eivät pysty tunnistamaan pienvaluma-alueiden valunnan kertymiä ja saasteiden keskittymäkohtia, eivätkä myöskään ohjaamaan valuntaa suoraan rannikkovesiin. Tämä vaatii uusia ja saavutettavia ratkaisuja sopeutumiseen ja suunnitteluun. Edistyneiden ja tarkennettujen laskentamallien sekä edullisten seurantaratkaisujen avulla hanke tarjoaa korkean resoluution tietoaineiston rannikkoalueiden nykyisten hydrologisista ja vedenlaadun olosuhteista sekä tarjoamaan perusta, jonka perusteella voidaan arvioida äärimmäisten sääolosuhteiden mahdollisia vaikutuksia rannikon valumavesiin, joiden odotetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen vuoksi.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 10.10.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetetun alueellisen valintakriteerin mukaisessa vertailussa.

Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 27/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

405304 DRONEAvanti (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Drooni-kuljetukset ovat yksi uuden sukupolven tuoma innovaatio, jota on toistaiseksi hyödynnetty vähäisessä määrin. Hankkeessa kokeillaan eri teknisiä ratkaisuja, joilla saadaan selvitettyä kuljetusten käyttökapasiteetti mm. etäisyyksien, painon ja nopeuden suhteen. Avataan osaajille yhä uusia reittejä tulla ja kiinnittyä maakuntaan. Uusien teknologioiden ja sovellusten, esimerkiksi lähi- ja paikalliskuljetuksien kehittämisellä, on merkittävä rooli uusiutuvalle teollisuudelle. Osana kehittyvien teknologioiden monipuolista hyödyntämistä drooni-kuljetuksien kehittäminen on lähitulevaisuudessa merkittävässä roolissa vanhan perinteisen tuottavan teollisuuden uudistamisessa sekä puhtaiden ratkaisujen innovoinneissa.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 10.10.2024. Kokouksessa todettiin, että hakemus ei täytä erityistavoitteeseen 1.1 kohdistuvia hakemuksia koskevaa yleistä valintaperustetta 17: ”Hakemuksen mukainen toiminta on alueen älykkään erikoistumisen strategian painopisteiden mukaista”. Yritys- ja teollisuusalueen sisäisen logistiikan kehittämiseen droonikuljetusten avulla keskittyvän hankkeen toimiala ei sisälly Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueisiin. Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueita ovat sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut ja lääke- ja terveysteknologia.

Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 17, eikä sitä voida tämän vuoksi rahoittaa. Mikäli jokin yleinen valintaperuste ei täyty, hanke ei voi saada rahoitusta.

 

404998 INNOKOMP-Innovaatioinfrastruktuurin kehittäminen: kuituvahvisteiset yhdistelmämateriaalit: biomateriaaleja ja teollisia sovelluksia (Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Tavoitteena on kehittää innovaatioinfrastruktuuri ja konsepti, joka palvelee maakuntien teollisuutta tarjoamalla osaamista ja testausmahdollisuuksia kuitukomposiittipohjaisten yhdistelmämateriaalien käyttöön ja soveltamiseen sekä parantaa uuden kuitukomposiittiteknologian käyttöönottoa.

Hankkeessa kehitetään poikkitieteellisesti ratkaisuja kuitukomposiittien käytön haasteisiin, olivat ne sitten biomateriaalipohjaisia sovelluksia tai teollisia sovelluksia. Vaikka käyttösovellus, jossa kuitukomposiitteja käytetään ovat usein kovin erilaisia, niin altistuvat ne usein kuitenkin samoille fysikaalis/kemiallisille ilmiöille. Hammasproteesit suussa altistuvat vedelle, ioneille ja mikrobeille. Vastaavasti meriteollisuuden liikkuva kalusto altistuu meressä samoille ilmiöille. Vesi ja ionit ovat aggressiivinen ympäristö, jotka heikentävät kuitukomposiittien rakennetta.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 10.10.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 12.11.2024. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle hakukierrokselle asetetun tarkentavan valintaperusteen mukaisessa vertailussa.

Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 27/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 22.11.2024 ja Varsinais-Suomen liiton hankerahoitusjaostossa 2.12.2024. Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021- järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää, ettei seuraaville hankkeille varata rahoitusta Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022, 2023 ja 2024 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä:

405292 Turvallinen data-alusta liiketoiminnan kehittämiseen. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

405378 Teollisuuden Älyratkaisut (TeoÄly). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

R-02026 (405392, 405394) Hauppa – Digitaalinen alusta ruokahävikin vähentämiseen. Hakija Turun kaupunki, osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu Oy

405293 REDUCE - Ilmastonmuutokseen sopeutuminen datavetoisilla lieventämisstrategioilla valumaveden vähentämiseksi ja rannikkoveden laadun parantamiseksi. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

405304 DRONEAvanti. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

404998 INNOKOMP-Innovaatioinfrastruktuurin kehittäminen: kuituvahvisteiset yhdistelmämateriaalit: biomateriaaleja ja teollisia sovelluksia. Hakija Turun yliopisto

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Eeva-Johanna Eloranta (Turun ammattikorkeakoulu, hallituksen varapuheenjohtaja; yhteisöjäävi päätöskohdissa 1-5) ja Ulla Achrén (Turun kaupunginhallituksen jäsen; yhteisöjäävi päätöskohdassa 3) ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn tai päätöksentekoon näiden päätösehdotuksen kohtien osalta.