Maankäyttöjaosto, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Lausunto Ruskon kunnalle Ahola-Ojannon alueen asemakaavaehdotuksesta

VSLDno-2022-226

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ruskon kunta on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Ahola-Ojannon asemakaavaehdotuksesta 17.10.2022 mennessä.

Suunnittelualue sijaitsee Ruskon kunnan eteläosassa Aholan ja Ojannon pienteollisuusalueiden reunavyöhykkeellä noin neljä kilometrin päässä Ruskon kirkonkylästä. Alue on osa Turun lentoaseman ympäristön työpaikka-aluetta, lentokenttäalueen länsipuolella. Kaava-alue rajautuu etelässä Raision kaupungin viheralueisiin kuntarajalla ja pohjoispuolella nykyiseen teollisuusalueeseen. Kaava-alueella on kuusi rakennettua teollisuuskiinteistöä. Suurin osa kaava-alueesta on kallioista metsämaata. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 14,6 hehtaaria.

Kaavasuunnitelma laajentaa nykyisiä työpaikka-alueita.

Kaava-alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa. Osayleiskaava alueelle on vireillä. Asemakaavasuunnitelma on osittain maakuntakaavan mukainen. Asemakaavasta on pidetty viranomaisneuvottelu toukokuussa 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Ruskon kunnalle Ahola-Ojannon asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon:

Varsinais-Suomen liitto kiitää mahdollisuudesta antaa lausunto Ahola-Ojannon asemakaavaehdotuksesta. Liitto ei lausunut kaavasuunnitelmasta kaavan luonnosvaiheessa, Liitto osallistui 5.5.2022 pidettyyn viranomaisneuvotteluun, missä suunnitelmasta keskusteltiin osallisena olevien viranomaistahojen kesken. Viranomaisneuvottelussa keskusteltiin mm. siitä, jättääkö asemakaavasuunnitelma käytännössä riittävän tilan virkistysreitin ja sen ympärillä olevan virkistysalueen toteutumiselle Raision kaupungin puolella olevan Haunisten altaan pohjoisosaan. Neuvottelun yhteenvetona todettiin, että kaavasuunnitelman eteläisten korttelialueiden rajausta tulisi tarkistaa, jotta maakuntakaavassa osoitettu ulkoilureitti ja virkistysalue mahtuvat asianmukaisesti teollisuusalueen ja altaan välissä toteutumaan. Samasta, maakuntakaavassa osoitetun viheralueen tilavarauksesta Ruskon kuntakaavoissa on keskusteltu myös vireillä olevan osayleiskaavan neuvotteluissa.

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Ahola-Ojannon asemakaavaehdotuksen korttelissa 1110 tonttien 14, 15 ja 16 alue tulee enimmältä osaltaan osoittaa viheralueena asemakaavassa, jotta Raision Haunisten allasta kiertävä, maakunnallisesti merkittävä virkistysreitti ja sen ympärillä oleva viheralue mahtuvat alueella toteutumaan. Luonnonarvojen ja -varojen maakuntakaavassa (2021) tämän reitin ympäristö, täten myös lausuttavana olevan kaava-alueen eteläiset osat, on merkitty virkistysalueena sekä kehittämismerkinnällä Matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealue. Lisäksi alueelle kohdistuu maakuntakaavassa merkintä ulkoilureitti. Nämä alueen maakunnalliset kehittämisen tavoitteet tulee asemakaavasuunnitelmassa huomioida kaavaehdotusta paremmin. Kaavasuunnitelma ei näiltä osin ole kehittynyt luonnoksesta ehdotukseen.

Lisäksi Varsinais-Suomen liitto huomauttaa, että asemakaavassa määrittämättömiin käyttäjämääriin sidotut pysäköintimääräykset eivät mahdollista arvioimaan asemakaavalla esitetyn rakentamisen tuottamaa pysäköintitarvetta suunnittelualueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ruskon kunta,
Varsinais-Suomen ELY-keskus