Maankäyttöjaosto, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Suunnittelujohtajan lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Saaren kartanon rakennussuojeluasiasta

VSLDno-2022-162

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa Varsinais-Suomen liitolta 16.9.2022 mennessä koskien Mynämäen Saaren kartanon rakennussuojeluasiaa.  

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on 10.3.2022 ottanut omasta aloitteestaan vireille Mynämäellä sijaitsevan Saaren kartanon (503-500-1-6, Saarenrantatie 21, 23140 Hietamäki) rakennusten sekä kokonaisuuteen liittyvän alueen suojeluasian rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukaisena asiana. Suojeluasiaan kuuluvia kartanoalueen rakennuksia ovat päärakennus, itäinen piharakennus, läntinen piharakennus, käymälä, vanha-aitta, vilja-aitta, piha-aitta, puutarhakellari, puutarhavaja, pesutuparakennus, sauna, puuvaja, renkitupa, ajokalu- ja halkovarasto, Jaakopin lato, riihi, kalustovaja, kuivurirakennus sekä laboratoriorakennus (ent. navetta). 

Museovirasto on antanut suojeluasiasta lausuntonsa 18.6.2021 ja täydentänyt lausuntoaan 4.5.2022. Lausunnossaan museovirasto puoltaa Saaren kartanon rakennussuojeluun esitettyä muutosta ja esittää ehdotuksen alueen suojelumääräyksiksi. 

Maankäyttöjaosto/suunnittelujohtaja on 16.9.2022 antanut seuraavan lausunnon:

Varsinais-Suomen liitto puoltaa Saaren kartanon alueen rakennetun ympäristön suojelua. Maakuntakaavassa alueelle on osoitettu rakennetun ympäristön suojelukohde sekä kohdemerkinnällä ”Saaren virkatalo” että merkittävän rakennetun ympäristön kokonaisuuden aluemerkintänä (Turun seudun kehyskuntien maakuntakaava 2013). 

Varsinais-Suomen liitto kävi tutustumassa kartanon ympäristöön 7.7.2022. Alueen rakennukset pihapiireineen on ulkopuolelta silmämääräisesti tarkasteltuna hyvin pidettyjä, vanhaa kunnioittaen korjattuja ja alueen käyttö suojelukohteelle soveltuvaa. Varsinais-Suomen liiton näkökulmasta alueen kulttuuriperintöarvojen vaaliminen edelleen ja rakennetun ympäristön suojelun laajentaminen kohteessa on koko maakunnan etu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee saaneensa tiedon Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 16.9.2022 annetusta lausunnosta

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus