Kulttuuritoimikunta, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 25 Pyyntö ehdokkaiden nimeämisestä alueellisen taidetoimikuntaan ja valtion taidetoimikuntaan 31.5.2024 mennessä

VSLDno-2024-90

Valmistelija

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Taiteen edistämiskeskus on 28.2.2024 pyytänyt Varsinais-Suomen liittoa nimeämään kaudelle 2025–2026 ehdokkaita Varsinais-Suomen taidetoimikuntaan sekä valtion taidetoimikuntiin.

Taideneuvosto nimeää sekä valtion että alueellisten taidetoimikuntien jäsenet kaksivuotiskausittain. Taidetoimikunnista ja niiden tehtävistä säädetään Taiteen edistämiskeskusta koskevassa laissa ja asetuksessa.

Varsinais-Suomen taidetoimikunnan toimialueena on Varsinais-Suomen maakunnan alue. Taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijaelimiä. Jäsenten keskeisin tehtävä on toimia oman alansa asiantuntijoina ja vertaisarvioijina. Taidetoimikunnat päättävät taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueillaan. Toimikunnat kokoontuvat noin 5–7 kertaa vuodessa. Kokousten lisäksi tehtävään kuuluu itsenäistä hakemuksiin tutustumista. Hakemuksia luetaan kotona omalta tietokoneelta. Suurin osa hakemuksista on suomenkielisiä.

Eri taiteenaloja edustavat valtion taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijaelimiä. Jäsenten keskeisin tehtävä on toimia oman alansa asiantuntijoina ja vertaisarvioijina. Taidetoimikunnat päättävät valtion taiteilija-apurahoista sekä muista taiteilijoille ja taiteilijaryhmille jaettavista apurahoista ja palkinnoista. Toimikunnat antavat myös lausuntoja muun muassa yhteisöjen hakemuksista sekä taiteilijaeläkehakemuksista. Toimikunnat kokoontuvat noin 5−8 kertaa vuodessa. Kokousten lisäksi tehtävään kuuluu itsenäistä hakemuksiin tutustumista. Hakemuksia luetaan kotona omalta tietokoneelta.

Taidetoimikunnan asiantuntemus perustuu ennen muuta sen jäsenten asiantuntemukseen ja taiteen kentän tuntemukseen. Siksi esitetyillä ehdokkailla tulee olla hyvä taiteellinen asiantuntemus sekä taiteen kentän tuntemus. Ehdokkaiden joukossa tulee olla sekä naisia että miehiä, mahdollisuuksien mukaan molempia vähintään yksi. On myös toivottavaa, että osa ehdokkaista asuu muualla kuin maakuntakeskuksessa. Toimikuntien jäsenet eivät voi hakea henkilökohtaista apurahaa omalta taidetoimikunnaltaan. Taideneuvosto toivoo saavansa sellaisia jäsenehdokkaita, jotka eivät ole potentiaalisia hakijoita, vaan työskentelevät esimerkiksi taiteilija-apurahalla. Jäsenten tulee sitoutua toimikuntatyöhön. Työskentely edellyttää avointa ja keskustelevaa asennetta. Hakemusten sähköisen lukemisen vuoksi jäsenillä tulee myös olla tottumus tietokoneen käyttöön sekä riittävä suomen tai ruotsin kielen taito. Ehdokkaan suostumus tehtävään tulee varmistaa. Sama henkilö voidaan nimittää toimikuntaan (puheenjohtajaksi tai jäseneksi) enintään kahdeksi toimikaudeksi peräkkäin ja sen jälkeen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua uudelleen. Ehdotukset jäseniksi toimitetaan Taiteen edistämiskeskukselle verkkolomakkeen kautta 31.5.2024 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Kulttuuritoimikunta keskustelee mahdollisista henkilöistä, joilta Varsinais-Suomen liitto voisi pyytää suostumusta ehdolle jäseniksi alueelliseen taidetoimikuntaan sekä valtion taidetoimikuntiin. Maakuntahallitus päättää Varsinais-Suomen liiton ehdokkaat em. tehtäviin toukokuun kokouksessaan 2024.