Kulttuuritoimikunta, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 23 Lausunto yhdenvertaisesta taiteesta ja kulttuurista, kulttuurihyvinvoinnista, maakunnan kulttuuriyhteistyöstä ja sen tulevaisuudesta

VSLDno-2024-164

Valmistelija

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kulttuuria kunnissa -verkosto on varsinaissuomalaisten kuntien kulttuurivastaavien ja -työntekijöiden yhteistyö- ja kehittämisryhmä. Verkoston tavoitteena on kehittää ja vahvistaa maakunnan kulttuuria esimerkiksi jakamalla hyviä käytäntöjä, tekemällä tiedotusyhteistyötä sekä valmistelemalla maakunnallisia kehittämishankkeita. Kulttuuria kunnissa -verkosto toimii tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa.
Verkosto on 3.4.2024 jättänyt Varsinais-Suomen liitolle, maakuntajohtaja Kari Häkämiehelle lausunnon "Ajatuksia yhdenvertaisesta taiteesta ja kulttuurista, kulttuurihyvinvoinnista, maakunnan kulttuuriyhteistyöstä ja sen tulevaisuudesta". Lausunnon ovat allekirjoittaneet 22 varsinaissuomalaisen kunnan kulttuuritoimen edustajat.

Lausunnossa verkosto kiinnittää huomiota maakunnan kuntien keskinäiseen erilaisuuteen ja mahdollisuuteen tuottaa kulttuuripalveluita, mikä asettaa maakunnan asukkaat eriarvoiseen asemaan mahdollisuudessa kokea kulttuuria ja taidetta. Verkosto haluaa nostaa esiin kuntien mahdollisuudet tasoittaa tätä eriarvoisuutta yhteistyön keinoin. Yhteistyölle on historiallista pohjaa ja Varsinaista kulttuuria -kehittämistehtävän hankkeen myötä vuosina 2022-2023 sitä saatiin vahvistettua. Hankkeen aikana kunnat kokivat yhteistyön oleellisesti aiempaa säännöllisemmäksi, tehokkaammaksi ja hyödyiltään konkreettiseksi: kulttuuri ja taide lisääntyivät, tiiviillä etäkoulutuksilla saatiin täsmäoppia ajankohtaisista aiheista ja yhteishankintaan löydettiin keinoja. kunnat kertovat ryhtyneensä tekemään yhdessä ja kustannustehokkaasti. Lausunnossa kuntien edustajat toteavat, että hankkeen aikana tehdyn yhteistyön tehokkuus ei pohjautunut ensisijaisesti hankerahoitukseen ja sen puitteissa toteutettuihin onnistuneisiin kokeiluihin, vaan säännöllisyyteen. He kertovat hankkeen osoittaneen konkreettisesti sen, minkälainen vaikutus yhden henkilön koordinoivalla työpanoksella on. Tästä syystä verkosto toivoo, että Varsinais-Suomen liitto koordinoi jatkossakin koko maakunnan kattavaa kulttuuriyhteistyötä. "Yhteistyötä lujittavat ja rytmittävät teot eivät ole isoja, mutta niiden vaikutus on elinvoiman, yhdenvertaisuuden, osaamisen ja saavutettavuuden näkökulmasta aivan olennainen.", se lausuu.

Lausunto löytyy esityslistan oheismateriaalina.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Kulttuuritoimikunta merkitsee tiedoksi Kulttuuria kunnissa -verkoston antaman lausunnon.