Kulttuuritoimikunta, kokous 29.4.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 24 Kulttuuripoliittisen selonteon valmistelu

VSLDno-2024-189

Valmistelija

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on päättänyt käynnistää Kulttuuripoliittisen selonteon valmistelun, tarkoituksenaan tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Selonteossa esitetään tulevaisuuskuvan lisäksi toimet, joilla tavoitteisiin päästään. Kulttuuripoliittista selontekoa voidaan pitää eräänlaisena valtakunnallisena kulttuuristrategiana, joka tulee tulevina vuosina määrittelemään mm. kehittämistyön suuntia. Kulttuuripoliittinen selonteko tulee olemaan koko Suomen yhteinen asiakirja. Valmistelutyöstä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä.

Valmistelutyötä tehdään kevään aikana ja siksi nyt on oikea aika vaikuttaa tulevaan selontekoon, tuoda keskusteluun Varsinais-Suomelle tärkeät teemat ja viedä viestiä suoraan valmistelijoille. Tämän varmistamiseksi Kulttuurikampus Turku, Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke ja Varsinais-Suomen liitto järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa keskustelutilaisuuden Mikä on kulttuurin tulevaisuus Suomessa? - Vaikuta ja osallistu kulttuuripoliittiseen selontekoon 15.5. klo 12.30–15.00, Sigyn-salissa Turussa. Lisäksi maakuntien liitoilla on valmisteilla yhteinen lausunto kulttuuripolittiseen selontekoon liittyen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa selontekotyöstä mahdollisimman osallistavan. Työryhmä tapaa ja kuulee eri sidosryhmiä koko valmisteluprosessin aja sekä järjestää valmistelun osana eri tapahtumia, keskustelutilaisuuksia, verkkokyselyitä ja -työpajoja sekä kuulemisia.Kenellä tahansa on myös mahdollisuus osallistua selonteon valmisteluun ja kertoa näkemyksensä kulttuuripolitiikasta OKM:n jatkuvasti avoimen kyselylomakkeen kautta verkossa. Lisätietoa: https://okm.fi/kulttuuriselonteko

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Merkitään tiedoksi.